Kremliaus kritikė ragina Didžiojo aštuoneto šalis liautis pataikavus Rusijai

Jei Rusija ir toliau kėsinsis į asmens laisves, ji turi būti išmesta iš Didžiojo aštuoneto (G-8) ir kitų tarptautinių grupių, straipsnyje, kuris spausdinamas antradienį, rašo Rusijos disidentė Jelena Tregubova.

J.Tregubovos, kuri prašo prieglobsčio Didžiojoje Britanijoje, atvirą laišką Didžiajam aštuonetui pirmajame puslapyje spausdina laikraštis „The Independent”. Laiške ji reiškia nuogąstavimus, kad „Rusiją ištinka tragedija, o politinių ir asmeninių laisvių suvaržymai didėja su kiekviena diena”.

J.Tregubova teigia, jog dėl to, kad kitų G-8 valstybių lyderiai jam nesipriešino, Vladimiro Putino „režimas taip sustiprėjo ir suįžūlėjo, kad dabar tiesiogiai grasina savo artimoms kaimynėms Lenkijai ir Čekijai”.

J.Tregubova, kuri dėl 2003 metais išleistos kandžios knygos apie Kremliaus užkulisius neteko darbo, sakė, kad G-8 lyderiai nenori mesti iššūkio V.Putinui dėl rusų naftos ir dujų, nuo kurių smarkiai priklauso didelė Europos dalis.

„Jūs tylėjote net tada, kai pernai vasarą Putinas pasirašė įstatymą, kuriuo įteisinamas visų Rusijos priešų užsienyje žudymas. Bet kas, kas drįsta kritikuoti Putiną, įtraukiamas į priešų sąrašą”, – rašo ji.

Pernai liepą Valstybės Dūma patvirtino įstatymo pataisas, suteikiančias Rusijos prezidentui įgaliojimus panaudoti armiją ir specialiąsias tarnybas kovai su terorizmu už šalies ribų.

„Kremlius, kaip jis jau atvirai pademonstravo, naudos brutalią jėgą prieš taikius demonstrantus, siekdamas vienintelio tikslo – neleisti, kad kitų metų rinkimai būtų rengiami laisvai ir teisingai”, – savo straipsnyje toliau rašo J.Tregubova, turėdama omenyje 2008 metų prezidento rinkimus V.Putino politiniam įpėdiniui išrinkti.

„Artėjame prie taško, nuo kurio nebebus kelio atgal. Putinui turėtų būti nurodytas aiškus pasirinkimas: arba Kremlius atkuria demokratines laisves, arba Rusija bus išvaryta iš G-8 ir kitų tarptautinių klubų … Privalote nuspręsti, ar norite aukoti laisvę Rusijoje ant dujų ir naftos altoriaus”, – rašo J.Tregubova.

G-8 lyderiai trečiadienį Šiaurės Vokietijos mieste Heiligendame pradės savo viršūnių susitikimą.

34 metų J.Tregubova – knygos „Kremliaus digerio pasakėlės” autorė. 2003 metų rudenį išėjusioje knygoje žurnalistė, dirbusi laikraščių „Kommersant” ir „Russkij telegraf” korespondente Kremliuje, atvirai aprašo Boriso Jelcino ir Vladimiro Putino Rusijos politikos užkulisius.

2004 metų pradžioje Maskvoje esančiame name, kuriame gyveno ši žurnalistė, buvo susprogdintas nenustatytas nedidelės galios sprogmuo. Per sprogimą niekas nenukentėjo.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.