Seimo priimtos pataisos leistų nušalinti A.Pocių iš VSD vadovų, nelaukiant įpėdinio paskyrimo

Seimas antradienį priėmė dvi Valstybės saugumo departamento (VSD) statuto pataisas, kurioms įsigaliojus dabartinis laikinasis departamento vadovas Arvydas Pocius netektų šio posto, nelaukiant, kol jam bus parinkta pamaina.

Seimas pritarė pataisai, numatančiai riboti departamento direktoriaus kandencijos laiką iki 5-erių metų, o Seimui pareiškus nepasitikėjimą, vadovas iš karto netektų užimamų pareigų.

Už tokią Tėvynės sąjungos (konservatorių) pasiūlymą balsavo 85 Seimo nariai, 1 – prieš, 2 susilaikė.

Šiuo metu VSD generalinį direktorių skiria ir atleidžia prezidentas, o Seimui suteikta teisė patvirtinti ar nepatvirtinti prezidento dekretą. VSD vadovo kadencijos trukmė nėra ribojama.

Pagal įstatymą, atšaukti VSD vadovą Seimas galėtų visų narių dauguma – 71 Seimo nario iš 141 balsais.

Seimas taip pat priėmė VSD įstatymo pataisą, jog, kai VSD direktorius yra atleidžiamas, prezidentas paveda vienam iš generalinio direktoriaus pavaduotojų laikinai eiti generalinio direktoriaus pareigas, kol bus paskirtas naujas generalinis direktorius.

Abi minėtosios pataisos galės būti pritaikomos dabartiniam VSD vadovui A.Pociui, praradusiam Seimo nepasitikėjimą.

„Tas pataisas bus galima pritaikyti A.Pociui, jei prezidentas neužgaiš. Nes pagrindinis motyvas, kodėl galutinai negalima atleisti A.Pociaus – nebus, kas jį pavaduos, – dabar jau numatyta, kas jį pavaduos – jo buvęs pavaduotojas”, – BNS sakė pataisų autorius J.Razma.

A.Pocius atsistatydino iš pareigų prieš pusmetį po nepalankių Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto atlikto VSD veiklos tyrimo išvadų ir iki šiol laikinai vadovauja šiai specialiajai tarnybai, kol nepaskirtas naujas vadovas.

Prezidentas Valdas Adamkus Seimui jau prieš dvi savaites pateikė naujojo kandidato Povilo Malakausko kanidatūrą į VSD vadovus. Dėl jo balsuojama antradienį.

Prezidentas kartą kovo mėnesį jau teikė P.Malakausko kandidatūrą, tačiau Seime pritrūkus balsų nušalinti dabartinį VSD vadovą A.Pocių, dekretą dėl naujojo vadovo atšaukė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.