Chaosas gatvėse pakvipo politiniu kerštu

Sostinės meras Juozas Imbrasas neatmeta galimybės, jog viaduko per geležinkelį ir gretimų gatvių remontas galėjo būti tyčia suplanuotas, kad vilniečiai pasipiktintų naująja miesto valdžia

Vilniaus gatvėse, vedančiose oro uosto link ir atgal, jau kurį laiką tvyro nesibaigiantis chaosas. Pradėjus S.Dariaus ir S.Girėno gatvėje esančio viaduko rekonstrukciją tuo metu, kai dėl darbų uždarytas Eišiškių plentas bei Vilkpėdės gatvė, padėtis šioje sostinės dalyje tapo katastrofiška – kasdien gretimose gatvėse driekiasi kelių kilometrų ilgo automobilių spūstys.

LŽ kalbinti juose įstrigę vilniečiai išsijuosę keikė miesto valdžią. Žmonės į darbovietes centre ir iš jų keliauja maždaug po pusantros valandos. Kai kurie jau rimtai svarsto galimybę pirkti motociklą ar motorolerį.

Meras barėsi

Trijų eismo juostų viadukas per geležinkelį rekonstruojamas ir platinamas (bus 5 eismo juostos -aut.). Dabar per jį viena eismo juosta leidžiama važiuoti tik visuomeniniam transportui. Tiesa, prie viaduko budintys apsaugininkai kartais padaro išimtis prabangiems automobiliams ir juos praleidžia (tai vakar užfiksavo LŽ fotografas – aut.).

Vilniaus meras Juozas Imbrasas LŽ vakar sakė, kad viaduką būtina rekonstruoti, nes jis gali sugriūti. „Vieną kartą pagaliau buvo ryžtasi. Europos Sąjungos (ES) ir Vyriausybės pinigai duoti. Ten siaura vieta, ta problema turėjo būti išspręsta daug anksčiau”, – aiškino miesto vadovas.

Priminus, kad automobilių spūstys būtų mažesnės, jei viaduko rekonstrukcija būtų pradėta baigus darbus Eišiškių plente ir Vilkpėdės gatvėje, meras pareiškė: „Šiandien pavaldiniams jau kategoriškai pasakiau, kad per savaitę Eišiškių plentas būtų atidarytas! Iš tikrųjų negerai… Birželio 15 dieną plentas turės būti atidarytas. Labai griežtai pasakiau.”

Vilkpėdės gatvė uždaryta dėl sostinės pietinio aplinkkelio tiesimo, tad ji bus atidaryta dar negreit.

Pirmtako palikimas

J.Imbrasas piktinosi ir sumanymais per piką lopyti gatves ar jas valyti: „Penktadienį mėginta asfaltuoti duobes Kauno gatvėje. Uždraudžiau, pasakiau, kad tokių dalykų daryti negalima. Kitas pavyzdys – gatvių valymo mašina aštuntą valandą ryto gatve šliaužia. Per pačius kamščius! Ir dar didesnę spūstį daro!”

Meras pagrasino už miesto valymą atsakingiems savivaldybės darbuotojams, kad jei situacija nesikeis, vietoj jų dirbs kiti žmonės. „Nesugeba paprasčiausių dalykų numatyti”, – piktinosi J.Imbrasas.

„Gavau palikimą – atsipalaidavusius darbuotojus. Tai dar anos tarybos palikimas. Tokių dalykų netoleruosiu”, – ryžtą demonstravo naujasis sostinės vadovas.

Jis pripažino girdėjęs kalbų, kad chaosas Vilniaus gatvėse esąs specialiai suplanuotas ankstesnės miesto valdžios, kad sukeltų pasipiktinimą naujuoju meru: „Yra tokių kalbų, bet ne… Tą viaduką reikėjo kada nors sutvarkyti. Tai, kad tuo pačiu metu šalia remontuojamos gatvės… Galbūt kas nors ir buvo… Bet negaliu to teigti ir tvirtinti”.

Prarastų paramą

Pasak J.Imbraso, buvo planų prieš uždarant viaduką šalia pastatyti laikiną tiltą. Tačiau paaiškėjo, kad jo statyba užtruktų tiek pat, kiek viaduko rekonstrukcija, o darbus reikia baigti rugsėjo 1-ąją, todėl šio sumanymo buvo atsisakyta.

Viaduko rekonstrukcijos projekto vadovas Rolandas Strazdas sutiko, kad rekonstrukcija siutina tūkstančius vilniečių: „Pritariu, kad nepatogumų daug, bet kitų galimybių nėra. Nebent apskritai nerekonstruoti ir prarasti tam skirtą Europos Sąjungos ir Vyriausybės finansinę paramą. Pinigus buvo būtina panaudoti.”

Parama sudaro apie 15 mln. litų (ketvirtį sumos skyrė Vyriausybė, likusius pinigus – ES). Panašią sumą skyrė ir Vilniaus savivaldybė. Viso projekto vertė – 33 mln. litų.

Pasak savivaldybės Eismo organizavimo poskyrio vadovo Vidučio Cemnolonskio, minimoje miesto dalyje ieškant aplinkkelių beveik nėra iš ko rinktis. Siūloma važiuoti Geležinkelio, Zarasų, Rasų, Dunojaus ir Žirnių gatvėmis, aplenkiant Liepkalnio gatvę, nes joje ir taip nuolat susidaro spūstys. Tačiau savivaldybės patarimai padėties nepataisė – užsikimšusios visos šios miesto dalies gatvės.

Rekordinės spūstys

Vilniaus policijos eismo priežiūros tarnybos vadovas Vytautas Černevičius vakar LŽ sakė pateikęs savivaldybei kelis siūlymus dėl naujų šviesoforų pastatymo, užsikimšusiose gatvėse nuolat budi pareigūnai, reguliuojantys eismą. Pasak jo, automobilių eilės po truputį mažėja – galbūt žmonės randa naujų kelių, nors dėl to tenka įveikti didesnius atstumus, kai kurie žmonės išvažiuoja anksčiau, dar neprasidėjus didžiajai spūsčiai.

V.Černevičiaus manymu, laikas viaduko rekonstrukcijai pasirinktas tinkamai, nes vasarą transporto srautai mieste šiek tiek sumažėja – prasideda atostogų metas, išsivažinėja studentai ir t.t.

„Kiek įmanoma, padėsime, o žmonės visada skundžiasi”, – sakė pareigūnas. Paklaustas, ar šios spūstys Vilniuje nėra rekordinės, V.Černevičius atsakė filosofiškai: „Visos spūstys būna rekordinės”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

3 atsiliepimai į "Chaosas gatvėse pakvipo politiniu kerštu"

  1. spusciu dalyvis

    …ar kas nors mate spusti reguliuojanti ar kaip kitaip tvarka gatvese daranti policininka??? 😀

  2. praeivis

    …tik ka stebejau eismo ivyki prie Petro/Povilo bazn. ziedo-lengvas ivykis,bet policininkai pilvus isverte, krapsto pakausius ir vaiksto aplink, vietoj to,kad operatyviai iformint reikiamus dokumentus ir pasalint eismo kliutis 🙄 koks vadovas,tokie ir pavaldiniai:)

  3. Visuomeninio transporto naudotoja

    Nemaciau nei vieno reguliuotojo, o kamsciai tai nerealus…Kaip anksciau uztekdavo laiko per 25 – 30 min, nusigauti, dabar reikia 1h ar net daugiau! 👿

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.