Jaunieji džiugina fotografijos meistrus

„Prospekto” galerijoje Vilniuje veikia paroda JFK, sudaryta iš 150 fotografijų, dalyvavusių 760 konkursui atsiųstų darbų atrankoje

„Surengti fotografijų parodą – tarsi šampano taurę išgerti, o parodos katalogą išleisti – lyg duonos suvalgyti. Tai tarsi medis pasodintas, ir po 20 metų reikšmingas”, – jaunuoliui aiškino Lietuvos fotomenininkų sąjungos pirmininkas, Nacionalinės premijos laureatas Antanas Sutkus. Daug su kuo dalijosi patirtimi fotografijos meistras tądien, kai galerijoje „Prospektas” buvo atidaryta paroda JFK, sudaryta iš autorių, dalyvavusių jaunųjų fotografų konkurse.

Dalyvių gausa, dovanų lietus

Galerija dūzgė, kunkuliavo nuo jaunųjų džiaugsmingų šūksnių, garsiai reiškiamų vertinimų ir visų kitų netramdomų jausmų. Kiek jų čia subėgo, suskrido, sugužėjo iš visos Lietuvos? Apie tai paklausiau parodos koordinatorės Ievos Mazūraitės-Novickienės. Moteris tik gūžtelėjo pečiais ir nusijuokė. „Šiais metais konkurse dalyvavo 142 jaunieji kūrėjai iki 30 metų. Jie pateikė stulbinamai daug darbų – net 760 fotografijų, – aiškino I.Mazūraitė-Novickienė. – Konkurso darbų parodai JFK, veiksiančiai iki birželio 25 dienos, atrinkta 150 nuotraukų. Išleidome katalogą, kuriame išspausdinome 62 autorių fotografijas. Net 43 konkurso dalyviai buvo įvertinti apdovanojimais.”

Konkursą inicijavo tarptautinė popieriaus kompanija „Arctic Paper” ir Lietuvos fotomenininkų sąjunga. „Arctic Paper” apdovanojo 8 jaunus menininkus, pagrindinį prizą skyrė dvidešimtmetei Aurelijai Pakeltytei už fotografiją „Ant stogo”. Fotomenininkų sąjunga prizus skyrė penkiems autoriams, pagrindinį pelnė Aistė Ridikaitė-Kaminskienė už fotografijų seriją „Lietuvos dvarai”. Dvidešimt prizų konkurso dalyviams skyrė Švietimo ir mokslo ministerija, apdovanojo Lietuvos rašytojų sąjunga, R.Paknio leidykla, knygynas „Humanitas”. JAV gyvenantis lietuvių fotomenininkas Jonas Dovydėnas įsteigė asmeninius apdovanojimus, kurie vėliau teko Kamilei Gudmonaitei, Sauliui Leonavičiui, Robertui Narkui, Emilijai Škarnulytei. Kolegos poelgis įkvėpė ir A.Sutkų.

Apie ateitį

„Mano prizai – Vidui Biveiniui už ciklą „Septintoji diena” ir Marijui Bružilai už fotografiją „Apie rytą”. Todėl, kad aš dabar taip nenufotografuočiau, kad pavydžiu jiems jų darbų…”, – prisipažino A.Sutkus.

Fotografijos istorikė Margarita Matulytė įsitikinusi ir teigia esą konkursas įrodė, jog lietuvių fotografija turi ateitį. „Toji ateitis – jūs. Jus remia mūsų klasikai ir visuomenė. Visi laukiame jūsų idėjų”, – kalbėjo M.Matulytė. Istorikė išsakė dar vieną pozityvią pastabą: jaunimo siekį per fotografiją reikšti ne fiziologinį regėjimo procesą, ne turistaujančio žmogaus pastabas, bet savitą matymą.

Buvęs žurnalistas, premjero konsultantas Vilius Kavaliauskas pasidžiaugė, jog fotomenininkų sąjunga tokia atvira ir geranoriška jaunimui. Prisiminė beveik prieš 40 metų gautas fotografijos ir žurnalistikos patriarchų pamokas – stebėti aplinką ir viską fiksuoti, tapti epochos, nueinančios kasdienybės metraštininkais.

„Nuostabu, kad jaunimo darbuose pavyko išlaikyti pusiausvyrą tarp tradicijos ir naujovių, – džiūgavo fotografijos kritikas Skirmantas Valiulis. – Tai lietuviškos fotografijos išlikimo garantija. Nors man asmeniškai trūksta drastiškesnių darbų…”

A.Sutkus taip pat akcentavo, kad reikšminga, jog jaunimo darbai tęsia mūsų fotografijos tradiciją, dažnai ją papildydami šiuolaikinėmis priemonėmis. Dalyvių gausa, anot pirmininko, atskleidžia mūsų visuomenės pilietiškumą. Dar jis pasvajojo, jog gerai būtų surengti ir jaunų fotografijos rinkodaros specialistų konkursą…

Nauja kokybė

„Proveržis įvyko! Įsitikinome, kad jaunimas turi daug gražaus idealizmo, yra pasiryžęs, gali jį išreikšti, – džiaugėsi viena konkurso sumanytojų „Arctic Paper” vadybininkė Rūta Juzėnienė. – Mūsų idėja tapo kūnu!” Beje, kaip pasakojo R.Juzėnienė, šio konkurso idėja pasiskolinta iš kolegų Latvijoje. Taip vienuolika tradiciškai vykusių jaunųjų fotografų parodų šiais metais įgavo naują kokybę – peraugo į konkursą, kurį lydi ir paroda, ir katalogas. „Ir ateityje sieksime išlaikyti šių metų užmojus, – LŽ kalbėjo A.Sutkus. – Todėl tikimės, kad nesumažės rėmėjų, bus toks pat vertingas jų indėlis į šį renginį. Ar galite patikėti, kad nemokamai gavome popieriaus katalogui, o „Sapnų sala” jį nemokamai atspausdino?!”

Prieš pat parodos atidarymą katalogą dovanų gavo visi autoriai, kurių darbai jame išspausdinti.

„A.Sutkus man tik ką įteikė katalogą. Pareiškė, kad puikiai atspausdintas. Ir… liepė įdėmiai įsižiūrėti, pasimokyti, kaip reikia gerai spausdinti”, – linksmai pasakojo „Sapnų salos” generalinis direktorius Vytautas Mockus. A.Sutkus LŽ žurnalistei pašnibždėjo, kad užsienio kolegos, pamatę katalogą JFK, jau kviečia jaunųjų lietuvaičių parodą į kelionę…

Jaunųjų darbais ir susirinkusiųjų gausa džiaugėsi fotomenininkų sąjungos valdybos sekretorius Stanislovas Žvirgždas ir paragino visus taip pat entuziastingai dalyvauti kitų metų, tryliktajame, konkurse.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.