Apie vaikų banko sąskaitas

Dabar vaikai su pinigais susipažįsta gana anksti. Anksti pradeda turėti ir savo pinigų. Neskaičiuosime pinigų, kuriuos už vaikus gauna tėvai. Dažniausia – tai giminaičių įvairiomis progomis dovanojamos piniginės lėšos.

Vaikų pinigai, ko gero, dažniausiai laikomi taupyklėse namie. Bet vis dažniau sulaukiame klausimų, kaip būtų galima vaikams atidaryti sąskaitą banke. Užsienio finansinio ugdymo literatūroje rekomenduojama, kad vaiko pažintis su asmeninio turto valdymu turėtų prasidėti nuo banko sąskaitos, kur vaikas galėtų atnešti savo sutaupytus kišenpinigius, susipažintų su palūkanomis. Teko girdėti, kad, pavyzdžiui, Šveicarijos bankų skyriuose yra net specialios vaikų aptarnavimo vietos.

Lietuvoje galimybės vaikams turėti savo sąskaitą ir disponuoti ten esančiomis lėšomis ribotos. Iki 14 metų asmuo laikomas neveiksniu, todėl negali savarankiškai atsidaryti sąskaitų ar disponuoti ten esančiais pinigais.

Vaikams sąskaitas jų vardu atidaro tėvai ar globėjai (nepilnamečių atstovai pagal įstatymą). Į vaikų sąskaitas pinigus gali pervesti tėvai ar kiti asmenys (seneliai, krikšto tėvai ir pan.). Sąskaitoje kaupiamos lėšos yra vaiko nuosavybė. Vis dėlto pats vaikas savarankiškai pinigais negali disponuoti. Tuos pinigus valdo tėvai, paisydami išimtinai vaiko interesų. Yra nustatytas ir didžiausios sumos apribojimas: jei tėvai nori išimti (ir investuoti) dideles vaikui priklausančių pinigų sumas – daugiau kaip 6000 litų (dešimt minimalių mėnesio algų), reikalingas išankstinis teismo leidimas.

Vaikas iki 14 metų savo sąskaitą tvarkyti (įmokėti pinigus, pasiimti palūkanas ir panašiai) gali tik kartu dalyvaujant tėvams. Jei vaikas vyresnis – 14-18 metų, jis, turėdamas nustatytos formos tėvų sutikimą, jau gali disponuoti savo pinigais. Tačiau paimti arba investuoti daugiau kaip 6000 litų vėl reikalingas išankstinis teismo sutikimas.

Taigi jei atidarysime vaikui sąskaitą, vėliau kartu su vaiku tą sąskaitą turėsime ir tvarkyti. T`ikriausiai sutiksime, kad tėvų priežiūra vaikui tvarkant piniginius reikalus yra naudinga, nors ir atima laiko. Ypač jei sąskaitos atidaromos mokyti elgtis su pinigais.

Jei norime vaikui sukaupti didesnę sumą, banko sąskaita ar indėlio sąskaita nėra geriausias pasirinkimas. Žinome, kad laikyti banko sąskaitose dideles sumas ilgą laiką nenaudinga. Pinigų kaupimo tikslams vertėtų rinktis ilgalaikio investavimo priemones: investicinius fondus, gyvybės draudimą ir netgi … savanoriško kaupimo pensijų fondus. Ir ne visada vaiko vardu. Daugiau apie tai – kitą savaitę.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Apie vaikų banko sąskaitas"

  1. Evelina

    💡 na, bet as tai nesuprantu, tai ar galima iki 14 m. atsidaryti ?! O man jau 12 m.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.