Kūdikiui – benamio dalia

Dėl savivaldybės darbuotojų užsispyrimo septynių mėnesių mergytė tapo bename.

Socialinio būsto skyriaus vedėja Danguolė Netikšienė jaunai mamai neleidžia savivaldybės bute deklaruoti naujagimės gyvenamosios vietos, – esą mažylė yra kliūtis iškeldinti jos močiutę.

Kol mergaitė „nedeklaruota”, jauna mama negali gauti socialinių išmokų bei kreiptis į teismą dėl alimentų.

Situacija ėmė keistis tik tada, kai šia keista istorija susidomėjo „Klaipėda”.

Triukšmo nebekelia

Septynių mėnesių mažylės Emilijos mamai Limijai Zdyr – 19 metų.

Ji kartu su savo motina gyvena iš savivaldybės nuomojamame bute Herkaus Manto gatvėje.

Čia jos yra deklaravusios savo gyvenamąją vietą.

Anksčiau tame bute gyveno ir Limijos motinos sutuoktinis. Jis mėgo išgerti, todėl bute dažnai vykdavo linksmybės, lankydavosi įvairūs asmenys.

Limijos mama neslėpė, kad ir pati paimdavo taurelę į rankas.

Nuolatinės puotos supykdė sutuoktinių kaimynę Brigitą Jevensaper.

Ji nuo 2004 metų rašė raštus į savivaldybę, jog triukšmą keliantys kaimynai būtų iškeldinti.

Juo labiau, kad jie buvo įsiskolinę ir savivaldybei už nuomą, ir kitiems komunalinių paslaugų tiekėjams.

Iškeldinimo byla Klaipėdos apylinkės teisme iškelta 2006 metų spalio pabaigoje.

Tačiau iškeldinti šeimą gali sutrukdyti mažylė Emilija, kuri gimė 2006 metų spalio pradžioje.

„Neslėpsiu, kad mūsų bute buvo problemų, kad čia triukšmauta. Tačiau su vyru išsiskyriau. Jis iš buto yra iškeldintas. Dabar viskas tvarkoje. Padengėme visus įsiskolinimus”, – sakė Limijos mama.

Gyvena vargingai

Socialinio būsto skyriaus vedėja D.Netikšienė teigė netikinti, kad problemų kėlę gyventojai pasikeitė.

„Neseniai vėl gavau kaimyno skundą, kad gyventojai į koridorių ištempė smirdinčių daiktų. Nuvykau pas juos ir įsitikinau, kad skundas pagrįstas. Liepiau daiktus išnešti. O ir butas nusiaubtas. Nesuprantu, kaip ten gali gyventi vaikas. Butas ne tik kad seniai remonto nematęs, bet niekas net skuduro su muilu paėmęs į rankas nebuvo”, – tvirtino D.Netikšienė.

Tame bute lankėsi ir „Klaipėdos” korespondentai.

Tačiau jis tikrai nepriminė landynės. Vargano gyvenimo atspindžius bute galima įžvelgti kiekviename žingsnyje. Vis dėlto jis – tvarkingas, o naujagimė turi ne tik visus reikalingus daiktus, bet ir daug žaislų.

D.Netikšienė argumentavo, jog problemų kėlusi šeima nepasitaisė, nes kaimynė su mažamete dukrele iki šiol negali grįžti namo ir glaudžiasi pas giminaičius. Tačiau L.Zdyr tvirtino, kad kaimynė niekada nė nebuvo išsikrausčiusi.

Tėvas dingo

L.Zdyr net tris kartus kreipėsi į D.Netikšienę, prašydama suteikti leidimą deklaruoti naujagimės dukros gyvenamąją vietą.

Pagal įstatymą vaiko gyvenamoji vieta yra su vienu iš tėvų.

Tačiau D.Netikšienė pateikė raštišką atsakymą, jog yra perduota byla teismui dėl iškeldinimo iš būsto už skolas ir neįmanomų gyvenimo sąlygų sudarymą greta gyvenantiems žmonėms, todėl deklaruoti vaiko gyvenamosios vietos negalima. Vedėja pripažino, kad neleisdama deklaruoti naujagimės gyvenamosios vietos, ji elgiasi šiek tiek užsispyrėliškai.

„Tačiau jei tame bute bus deklaruotas vaikas, atsiras kliūčių iškeldinti Limijos motiną. Kai iškeldinsime, jaunajai mamai su vaiku suteiksime kitą gyvenamąjį plotą. Pavyzdžiui, vieno kambario butą bendrabutyje”, – teigė D.Netikšienė.

Vaikų teisių apsaugos tarnybos vedėja Gražina Aurylienė nustebo, kad E.Zdyraitė iki šiol „nedeklaruota”.

„Dar vasarį D.Netikšienei parašėme raštą, kad deklaruoti vaiko gyvenamąją vietą jokių kliūčių nėra. Bute dabar nebetriukšmaujama, skolos padengtos. Kūdikis negali būti „nedeklaruotas”, – tvirtino G.Aurylienė.

Vis dėlto Socialinio būsto skyriaus vedėjos atsakymo į tokį raštą nesulaukta iki šiol.

G.Aurylienė džiaugėsi, kad jaunoji mama Limija labai rūpinasi savo mažyle.

„Tokios rūpestingos mamos dar reikia gerai paieškoti”, – tikino vedėja.

Limijai teko atlaikyti ne vieną likimo smūgį. Būdama rami ir gana naivi mergaitė ji įsimylėjo šiek tiek vyresnį vaikiną. Mergina pastojo. Vaiko tėvas maldavo, kad Limija gimdytų, nes jis esą labai nori kūdikio. Tačiau kai mažylė išvydo šį pasaulį, vaikinas dingo. Savo vaiko išlaikymui jis neskiria nė cento.

Limija negali kreiptis į teismą dėl alimentų, nes jos dukrelės gyvenamoji vieta nedeklaruota.

Negauna pašalpų

L.Zdyr taip pat negauna jokių socialinių išmokų už vaiką. Priežastis – mergaitė „nedeklaruota”.

Jei savivaldybė susimiltų ir leistų suteikti kūdikiui gyvenamąją vietą, Limija kas mėnesį, kol vaikui sukaks treji metai, gautų 97,5 lito išmoką.

Už atžalas nuo 3 iki 9 metų kas mėnesį mokami 52 litai.

Limija negavo ir vienkartinės išmokos gimus vaikui. Jos dydis – 1 tūkst. 40 litų. Jei Emilijos gyvenamoji vieta bus deklaruota, bus išmokėtos visos iki šiol negautos socialinės išmokos.

Kol kas L.Zdyr tam, kad pamaitintų savo dukrelę, priversta dirbti padienius darbus. Dėl nėštumo ji mokykloje pasiėmė akademines atostogas, todėl kol kas neįgijo profesijos.

„Palieku mergaitę su savo mama, o pati skubu ir į turgų prekiauti, ir kitų siūlomų darbų dirbti. Mano vaikui turi nieko netrūkti”, – ryžtą demonstravo jauna mama.

„Klaipėdai” pradėjus domėtis šia istorija, Limija sulaukė gerų žinių. Penktadienį jai paskambino Vaikų teisių apsaugos tarnybos atstovai. Merginai pasiūlyta šiandien ateiti į savivaldybę ir galiausiai Emilijos Zdyraitės gyvenamoji vieta bus deklaruota. Dar viena išeitis – Limija turi kreiptis į Migracijos tarnybą.

Šios tarnybos Pasų poskyrio vedėja Lilijana Preikštaitienė teigė, kad vaiko interesai yra aukščiau savivaldybės atsikalbinėjimų.

„Deklaruosime naujagimės gyvenamąją vietą, o savivaldybė tegul mus paduoda į teismą”, – sakė L.Preikštaitienė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.