Smūgis į žemę – aukštyn ratais

Du vyrus galėjo pražudyti ir oro sūkuriai, ir piloto klaida

Pirmoji Klaipėdos aerodrome įvykusi tokia tragiška katastrofa ne tik jau apaugo įvairiomis versijomis, bet ir kai kuriuos klaipėdiečius privertė žegnotis.

Įvykį matę žmonės įsitikinę, kad avarijos kaltininkės – siautėjusios oro masės. Kita galima nelaimės, kurios metu žuvo du lėktuvu skridę vyrai, priežastis – piloto klaida. Vakar Klaipėdos aerodrome buvo atšaukti visi skrydžiai.

Pasisamdė pilotą

Lengvas dvivietis lėktuvas „TL-2000 Sting” Klaipėdos aerodromo ribose nukrito šeštadienį apie 16 valandą.

Pasak nelaimės liudininkų, vos tik nukritus lėktuvui pasigirdo du sprogimai ir jis užsiliepsnojo.

Abu juo skridę vyrai žuvo. Sudegusioje kabinoje prisirišę saugos diržais sudegė klaipėdietis verslininkas 31 metų Nerijus Narvilas ir jo pasamdytas komercinės aviacijos pilotas 39 metų vilnietis Audrius Sinkevičius.

Plastikinis lėktuvas sudegė per kelias minutes. Atskubėję ugniagesiai rado tik sudegusius kūnus.

N.Narvilas apie 70 tūkst. eurų kainuojantį beveik naują lėktuvą įsigijo vos prieš mėnesį.

Lėktuvas buvo skraidęs tik apie 200 valandų ir techniškai tvarkingas. Verslininkas dar neturėjo lakūno licencijos, jis tik mokėsi skraidyti.

Aiškinasi, kuris valdė

Apie 450 kilogramų svėrusiu lėktuvu savininkas skraidė ir penktadienį.

Paskutinysis skrydis truko 47 minutes. Tai užfiksavo lėktuvo laikrodis. Yra žinoma, kad tądien jis skrido Palangos oro uosto link.

Nelaimė įvyko netrukus po to, kai neužgesinęs variklio lėktuvas nuo pakilimo tako vėl pakilo, tai yra skrido „konvejeriu”.

Lėktuve buvo du valdymo įrenginiai, tad kol kas neaišku, kuris vyrų jį valdė. Tik iš likusių smulkių daiktų bus galima sužinoti, kuris kurioje vietoje sėdėjo.

Iš to bus sprendžiama, ar pilotas buvo patikėjęs N.Narvilui valdyti lėktuvą.

Nosimi – į žemę

Vakar įvykio vietoje dirbo Klaipėdos rajono policijos komisariato tyrėja bei Civilinės aviacijos administracijos direktoriaus pavaduotojas Alvydas Šumskas.

Tyrėjai apie tai, ką matė pasakojo kretingiškis Anicetas Dirvonskis. Vyras šeštadienį buvo prie aerodromo esančiame automobilių turguje ir tikino stebėjęs lemtingąjį skrydį.

Maždaug už puskilometrio buvęs kretingiškis įsitikinęs, kad lėktuvas skrido labai žemai ir posūkio metu pagautas vėjo gūsio užkabino žemę sparnu.

Tačiau nelaimės vietą apžiūrėjęs A.Šumskas teigė iš kai kurių detalių įsitikinęs, kad lėktuvas krito aukštyn ratais. Pirmiausiai į žemę smigo jo nosis.

Vakar ekspertas iš sukietėjusios žemės kastuvu iškasė apie 20 centimetrų įsmigusią laivo nosies detalę.

Pasitikėjo pojūčiais

Teigiama, kad viena avarijos priežasčių galėjo būti gūsingas vėjas.

Daugiau nei 30 metų valdantis lėktuvus Artūras Laukys šeštadienį taip pat skraidė.

„Oro sąlygos nebuvo blogos, tačiau pajutau netikėtus oro sūkurius. Mano pojūčiai bylojo, kad skristi nereikia, todėl nusileidau”, – pasakojo dar lengvesnį lėktuvą valdantis A.Laukys.

Kita, labiau tikėtina, nelaimės priežastis galėjo būti piloto klaida.

Pasak A.Šumsko, šią prielaidą perša tai, kad avarija įvyko lėktuvui vos pakilus, maždaug 200 metrų nuo kilimo ir tūpimo tako. Manoma, jog pučiant gūsingam vėjui buvo atliekamas staigus posūkis. Lėktuvo greitis buvo pakankamas.

Pasaulinė lėktuvų katastrofų tyrimo praktika rodo, kad 80 proc. nelaimių atsitinka būtent dėl piloto klaidos.

Bėgo gelbėti

N.Narvilui lėktuvą pardavęs klaipėdietis Dinas Kavaliauskas, atskubėjęs prie nukritusio lėktuvo, negalėjo paslėpti susijaudinimo. Vyras žegnojosi ir balsu svarstė, kad jis galėjo būti N.Narvilo vietoje.

Išgąsdinti sprogimo ir pamatę kylant juodus dūmus ugniagesiams suskubo skambinti dešimtys žmonių. Visi jie skubėjo prie liepsnų apimto lėktuvo, tikėdamiesi išgelbėti juo skridusius žmones.

Žūva vis daugiau

Tai pirma žmonių aukų pareikalavusi lėktuvo katastrofa Klaipėdos aerodrome.

Pernai Lietuvoje įvyko trys lengvųjų lėktuvų avarijos, kurių metu žuvo keturi žmonės.

Kasmet Lietuvoje vis daugiau žmonių mokosi valdyti lėktuvus, vis daugiau jų nusiperkama, tad nenuostabu, kad daugėja ir nelaimių.

Žinovų teigimu, nelaimės dažniausiai ištinka labai patyrusius lakūnus ir naujokus. Vaikydamiesi adrenalino padangių asai neretai nepaiso pavojų ir pernelyg rizikuoja. O naujokai suklysta dėl neįgudimo.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.