Rostoke po demonstracijos prieš G-8 įvyko policijos ir protestuotojų susirėmimai

Vokietijos policija Rostoko uoste šeštadienį po taikios demonstracijos prieš kitos savaitės Didžiojo aštuoneto (G-8) susitikimą, įvyksiantį netoliese esančiame Baltijos jūros kurorte, susirėmė su šimtais protestuotojų.
Maždaug 2 tūkst. protestuotojų, kuriuos policija apibūdino kaip smurtaujančių aktyvistų branduolį, į riaušių malšinimo policiją mėtė butelius, lazdas ir akmenis.

Protestuotojai, kurių dauguma nuo galvos iki kojų buvo apsirengę juodai, padegė vieną automobilį, gadino parduotuvių vitrinas ir padeginėjo šiukšlių dėžes.

Kiek anksčiau dešimtys tūkstančių žmonių Rostoko uoste dalyvavo dvejose taikiose eitynėse, kurios buvo nukreiptos prieš G-8 ir kurių metu buvo sakomos kalbos bei grojama roko muzika.

„Agitaciją surengė vadinamas „juodasis aktyvistų blokas”, – teigė policijos atstovas Ingolfas Dinse (Ingolfas Dinsė). – Jie padegė vieną automobilį, o tada masiškai puolė policiją. Į policininkus jie mėtė akmenis ir leido raketas, priversdami mus pakeisti savo planus ir imtis atsakomųjų veiksmų”.

Kad būtų išvaikyti aršūs protestuotojai, susirinkę mitingo pakraštyje ir siaurose viduramžių miesto gatvelėse, policija panaudojo vandens patrankas ir ašarines dujas.

I.Dinse nurodė, kad iki 19 val. Grinvičo (22 val. Lietuvos) laiku dauguma protestuotojų buvo išvaikyti ir policija atkūrė tvarką.

Per susirėmimus buvo sužeista 150 policininkų, 25 iš jų – rimtai. Pareigūnai taip pat sulaikė apie 50 asmenų. Informacijos apie nukentėjusius protestuotojus nėra.

Kiek anksčiau marga taikių protestuotojų minia pražygiavo pro apniukusį Rostoką, pūsdama švilpukus ir nešdama plakatus su tokiais šūkiais kaip „Stop privatizacijai!”, „Taika pasauliui!” ir „Vanduo yra žmonių teisė!”.

Eitynėse dalyvavo Bažnyčios grupės, feminisčių organizacijos ir Vokietijos profsąjungos. Viena žmonių grupė į mitingą atvyko apsirengusi viduramžių karalių drabužiais.

Buvo tikimasi, kad eitynės pritrauks iki 100 tūkst. žmonių, bet policija nurodė, kad jose dalyvavo tik 25 tūkst. protestuotojų. Organizatoriai nesutiko su policijos duomenimis ir tvirtino, kad į demonstraciją susirinko mažiausiai 80 tūkst. žmonių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.