Dauguma Rusijos piliečių patenkinti gyvenimu, bet ketvirtadalis jau pribrendo protesto akcijoms, rodo apklausa

Dauguma Rusijos gyventojų daugiau ar mažiau patenkinti dabartiniu gyvenimu ir, sociologų nuomone, pernai tokių net šiek tiek padaugėjo.
Dabar trys ketvirtadaliai piliečių (75 proc.) tvirtina, kad „gyventi sunku, bet įmanoma”, ir jų reikalai „ne tokie ir prasti”. Kas ketvirtas (25 proc.) mano, jog jau nebegali pakęsti „savo varganos padėties”.

Apskritai daugumą žmonių (72 proc.) gyvenimas iš esmės tenkina, likusiųjų 28 proc. – arba netenkina, arba jie nesugebėjo jo įvertinti, praneša Jurijaus Levados analitinis centras, gegužę apklausęs daugiau kaip 2000 suaugusių Rusijos piliečių.

Sociologų duomenimis, pernai gyvenimu patenkintų žmonių padaugėjo 5 proc. ir tiek pat sumažėjo nepatenkintųjų.

Vertindami savo šeimos materialinę padėtį, daugelis (57 proc.) dabar ją vadina vidutiniška, 11 proc. – „gera ir net labai”. Blogai ją vertina maždaug trečdalis apklaustųjų (31 proc.). Prieš metus šie rodikliai buvo atitinkamai: 56; 9 ir 33 proc.

Per metus nuo 38 iki 40 proc. padaugėjo žmonių, pasisakančių už tolesnes rinkos reformas šalyje, nuo 24 iki 21 proc. sumažėjo jas nutraukti raginančiųjų dalis, o tų, kurie nežino, kas geriau, tebėra tiek pat – 39 proc.

43 proc. įsitikinę, jog artimiausiais metais jokių pokyčių į gera jų gyvenime neįvyks, nors prieš metus taip galvojo 46 proc. Dabar optimistiškai į ateitį žvelgia daugiau kaip ketvirtadalis respondentų – 29 proc., likusieji (28 proc.) nesiryžo prognozuoti.

Ir vis dėlto dauguma apklausos dalyvių (54 proc.) nelabai tiki, kad masinis gyventojų nepasitenkinimas smunkančiu gyvenimo lygiu įmanomas, tokios galimybės neatmeta trečdalis respondentų (30 proc.).

Bet jei panašios akcijos vis dėlto įvyktų, dauguma – 63 proc. – neketina jose dalyvauti. Į gatves su savo reikalavimais pasiryžę išeiti 23 proc. piliečių, sako sociologai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.