Birželis

* Ant medžių prikabinkite gaudyklių (butelių su skylutėmis) su duonos gira, parūgusiomis sultimis ar kitokiu masalu vaisėdžiams.

* Apžiūrėkite vaismedžių užuomazgas. Jei jų yra perdaug, dalį išretinkite. Ant 10 cm ilgio šakelių palikite 2-3 stiprias užuomazgas, tada vaisiai užaugs didesni ir geresnės kokybės.

* Skiepykite, akiuokite vyšnias, trešnes, abrikosus.

* Vyšnias, kad mažiau sirgtų kokomikoze, birželio pradžioje nupurkškite fungicidais.

* Atnaujinkite daugiamečių daržovių kampelį. Kitiems metams galima sėti žieminius svogūnus, rūgštynes.

* Mėnesio pabaigoje ruoškite dirvą braškėms. Tinkamiausias priešsėlis – ankstyvosios bulvės.

* Prižiūrėkite seną braškyną – išraukite nederančius kerelius, jei nereikia naujų daigelių, skabykite ūsus, kas savaitę, iki pradės megztis uogos, purenkite tarpueilius.

* Paaugusias bulves apkaupkite, patręškite, supurenkite tarpueilius. Svarbu, kad žydint nestigtų drėgmės.

* Birželio pradžioje mairūnus sodinkite į duobutes po du, 20-25 cm atstumu, 1 kv. m reikia 30 daigų.

* Kopūstus nuo baltukų apsaugo įkyriosios piktžolės – dirvinės žliugės. Todėl jų nereikia išmesti. Jomis apdėkite pradėjusias suktis kopūstų galvas – nebus nė vieno kirmino.

* Pomidorus, agurkus ir ypač kopūstines daržoves tręškite kas savaitę, kol susidarys gausi lapijoa. Pradėjus formuotis vaisiams ar gūžėms tręšti nebereikia.

* Vaismedžius ir uogakrūmius patręškite kompleksinėmis trąšomis su didesniu kiekiu azoto, įterpdami į žemę arba augalus purkšdami kas dvi savaites.

* Kad augalų šaknys gautų daugiau oro ir geriau augtų, patartina po kiekvieno lietaus žemę supurenti.

* Primename, kad pomidorai nemėgsta būti perlaistyti. Geriau, kai žemė sausesnė – neįsiveis puvinys.

* Pašalinkite šoninius bijūnų pumpurus – bus didesni žiedai. Arba pašalinkite peržydėjusį pagrindinį žiedą, tuomet vienas po kito pražys šoniniai pumpurai. Žydinčius bijūnus reiktų patręšti kompleksinėmis trąšomis su mikroelementais.

* Kad rožės greitai sukrautų žiedus antrą kartą, tinkamai nupjaukite nužydėjusius. Negalima pjauti viso metūglio. Žiedstiebius su nužydėjusiais žiedais pašalinkite iki pirmos gerai išsivysčiusios akutės. Ties kiekvienu krūmu paberkite šaukštą kompleksinių trąšų su mikroelementais.

* Išpjaukite skiepytų rožių, alyvų ar kitų dekoratyvinių krūmelių laukines atžalas.

* Raganes, kad nevystų viršūnės, neruduotų lapai, nupurkškite fungicidais. Šie augalai nemėgsta rūgščios dirvos.

* Senesnius abelijų krūmus nugenėkite vos tik peržydės. Seniausius stiebus pašalinkite, o kitus tik praretinkite ir patrumpinkite.

* Šluotelinių flioksų nepuls miltligė, jei juos nupurkšite skalbiamųjų miltelių tirpalu (3 saujos/10 l vandens).

* Kukmedžiai žaliais auginiais dauginami birželio ir liepos mėnesiais šiltnamyje arba inspekte. Geriausias substratas – smėlis, smėlio ir durpių mišinys.

* Kai gėlėms trūksta azoto, lapai būna šviesūs, kai kalio, fosforo – menkai vystosi žiedpumpuriai, puola įvairiausios ligos, bet prieš tręšdami skystomis trąšomis ar koncentruotais tirpalais būtinai gerai sudrėkinkite dirvą. Priešingu atveju tirpalai nudegins augalo šaknis. Geriau maistinosios medžiagos pasisavinamos šiltesniu oru. Geros trąšos – raugintas karvių, triušių, ožkų, vištų, arklių mėštas.

* Kambarines gėles nuo amarų ir kitų kenkėjų purkškite serenčių, pomidorų lapų, česnakų antpilais, pelenų, kraujažolių ir kaštonų nuovirais.

* Terasoje, rytinėje ar vakarinėje pusėje, gerai jaučiasi ir per vasarą sustiprėja kambariniai spygliuočiai, japoninės kamelijos, oleandrai, laurameedžiai, citrusiniai augalai, mirtos, senseveros, vaškuolės, begonijos ir kt.

* Išnešę kameliją į lauką patrumpinkite visas šakas, išgenėkite silpnas ir persodinkite. Porą savaičių palaikykite pavėsyje, kur temperatūra būtų apie 20 laipsn. C.

* Nužydėjusias kalijas, meilenius, klivijas, ciklamenus, hortenzijas, azalijas, kalėdinius kaktusus, atsargiai išėmę iš vazonų, pasodinkite į lysvę paunksnėje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Šeima ir namai su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.