Sugedusi kosmetika – vasaros prekybos tendencija

Per vasaros karščius patariama žymiai atidžiau pirkti kosmetikos priemones ir atkreipti dėmesį, ar parduotuvėje ne karščiau, nei 20 laipsnių šilumos

„Vasarą kosmetikos laikymo prekybos vietose pažeidimai – viena opiausių problemų. Pastebime daug gamintojo nurodytų prekių laikymo reikalavimų pažeidimų, ir gyventojai ima skųstis įsigiję blogos kokybės gaminių. Ši tendencija vasarai bėgant stiprėja”, – „Lietuvos žinioms” teigė Nemaisto produktų inspekcijos vyriausioji valstybinė inspektorė Elena Rinkevičienė.

Specialistai atkreipia dėmesį, kad netinkamos laikymo sąlygos turi tiesioginę įtaką gaminio kokybei. Be to, kuo gaminys natūralesnis, tuo jis pažeidžiamesnis ir jautresnis aplinkai.

„Kuo daugiau kosmetikoje cheminių medžiagų, tuo mažiau pavojaus, kad gaminys suges nuo netinkamo laikymo, pavyzdžiui, plaukų dažai negenda. Produktai, turintys alkoholio, taip pat atsparesni temperatūrai. Žinoma, jei nebus laikomi tiesioginiuose saulės spinduliuose. Kitas reikalas – kremai, kurie turi ne tiek daug konservantų. Atsiranda mikrobinio užterštumo pavojus. Pasikeitusi produkto sudėtis gali išprovokuoti kontaktinį dermatitą”, – aiškino Valstybinio aplinkos sveikatos centro darbo higienos gydytoja Regina Burbienė.

Ne daugiau 20 kaip laipsnių

Specialistai teigė, kad kiekvienas gamintojas nurodo produkto laikymo sąlygas, kurioms esant gaminys išlieka veiksmingas. „Jei jau atėję į parduotuvę matome visus gaminius vienoje lentynoje, tai reikia atkreipti dėmesį, ar patalpoje normali temperatūra. Normali yra ne daugiau kaip 20 laipsnių. Kai šiomis dienomis tvanku, o kokioje nors parduotuvėlėje nėra kondicionieriaus, vadinasi, pirkėjui nebeužtenka tik pasižiūrėti į gaminio galiojimo laiką”, – pirkėjus įspėja Visuomenės sveikatos priežiūros tarnybos specialistas Ričardas Norkus.

Anot E.Rinkevičienės, karštuoju metu, padaugėja skundų, kad nusipirktas gaminys yra blogas, nors jo galiojimo laikas dar nesibaigęs. Ji pasakojo, kad pirkėjai daugiausia skundžiasi dėl išsisluoksniavusių ar po kelių savaičių pelėsiu apsitraukiančių kremų, trupančių kosmetinių akių pieštukų, nedažančio blakstienų tušo, iš pakuočių krentančių lūpdažių ir panašiai.

„Mes turime pasidaryti labai aktyvūs ir reiklūs prekei, kurią perkame, ir pardavėjui. Jei užėję į prekybos salę alpstame nuo karščio, derėtų suabejoti, kaip ten išsilaiko kosmetikos gaminiai. Juk produktą perkame dėl efekto, o pakitus jo fizikinei būklei, jis ne taip veikia ir tikrai neduos efekto, kurio tikimės”, – teigė R.Burbienė.

Turgus – ne vieta kosmetikai

Anot specialistų, didesniuose prekybos centruose kosmetikos gaminiai paprastai laikomi normaliomis sąlygomis, o daugiausia bėdų turi mažos parduotuvėlės, kurių patalpos karštu oru prikaista žymiai greičiau.

„Turime kondicionierių, bet jis per silpnas per tokius karščius. Neapskaičiavome. Per vasarą tikrai išspręsime šią problemą. Nemanau, kad prekės taip greitai gali sugesti. Jos čia ilgai neužsiguli”, – kalbėjo Vilniaus centre plaukų priežiūros priemonėmis prekiaujančios parduotuvės vadybininkas Linas Gelžinis.

Net jei prekybos salėje veikia kondicionierius, pirkėjams patariama atkreipti dėmesį, ar per didelį langą saulės spinduliai nekrenta ant gaminių ir jų nekaitina.

„Jei salėje neįmanoma išlaikyti gerų sąlygų, tuomet lentynose galima eksponuoti po vieną egzempliorių, o pardavinėti prekes iš laikymo patalpos, sandėlio. Pirkėjas turi teisę paprašyti, kad produktą jam atneštų iš sandėlio”, – pataria R.Burbienė. Tiesa, ne visos mažos parduotuvės ir jį turi.

Ir vasarą, ir žiemą pirkėjams patariama nesivaikyti pigumo ir jokiu būdu nepirkti kosmetikos priemonių turguose ir neaiškiuose prekybos kioskuose. „Tai ne vieta pirkti kosmetiką. Neįsivaizduojama, kas gali nutikti priemonėms, kurios per dieną laikomos saulėje ir karštyje, kaip ir žiemos šaltyje. Laikymo sąlygos pažeidžiamos labai grubiai. Apie jų kokybiškumą negali būti nė kalbos. Dar blogiau – jos gali būti pavojingos sveikatai”, – teigė R.Burbienė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Moterims su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.