Teismas nagrinės Jurijaus Borisovo skundą prezidentui dėl atimto medalio

Vilniaus miesto 3-asis apylinkės teismas turės nagrinėti pašalintojo prezidento Rolando Pakso rėmėjo Jurijaus Borisovo skundą prezidentui Valdui Adamkui dėl dekreto išbraukti jį iš apdovanotųjų sąrašo.
Tai ketvirtadienį nusprendė Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas.

2006 metų gruodžio 22 dienos dekretu prezidentas V.Adamkus iš Dariaus ir Girėno medaliu apdovanotųjų sąrašo išbraukė J.Borisovą, kurio padarytas tyčinis nusikaltimas žemina apdovanotojo vardą.

2001-siais verslininkas buvo apdovantas medaliu kaip Lietuvos aviatorių rėmėjas.

Prezidentas rėmėsi 2005 metų spalį Aukščiausiojo Teismo paskelbta nutartimi, kuria buvo pripažinta, kad Rusijos pilietis J.Borisovas naudojo psichinę prievartą prieš tuometinį prezidentą R.Paksą, grasindamas už pažadų nevykdymą paskelbti neva jį kompromituojančią medžiagą.

Už šį nusikaltimą teismas J.Borisovui skyrė 10 tūkstančių litų baudą.

Lietuvos valstybės apdovanojimų įstatymo 18 straipsnio 1 dalis numato, kad „jeigu apdovanotųjų veika žemina apdovanotojo vardą, Respublikos Prezidentas gali išbraukti šiuos asmenis iš ordinų kavalierių ar medaliais, kitais pasižymėjimo ženklais apdovanotųjų sąrašo”.

J.Borisovas kreipėsi į Vilniaus apygardos administracinį teismą, prašydamas panaikinti jo interesus liečiančią dekreto dalį.

Vadovaudamasis Administracinių bylų teisenos įstatymu, kuriame nustatyta, kad administracinių teismų kompetencijai nepriskiriama tirti prezidento veiklos, Vilniaus apygardos administracinis teismas atsisakė priimti J.Borisovo skundą dėl prezidento dekreto dalies panaikinimo.

Šio teismo nuomonei pritarė ir Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas, sakydamas, kad pirmosios instancijos administracinis teismas, spręsdamas skundo priėmimo klausimą teisingai nustatė ginčo esmę, teisingai aiškino ir taikė Administracinių bylų teisenos įstatymo 16 straipsnio 2 dalies nuostatą, numatančią, jog administracinių teismų kompetencijai nepriskiriama tirti Lietuvos prezidento veiklos.

Tačiau teismas tada nenurodė, į kokį teismą pareiškėjas turėtų kreiptis, bet šis pažeidimas nėra pagrindas naikinti nutartį. Galutine ir neskundžiama nutartimi J.Borisovo skundą Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas perdavė bendrosios kompetencijos – Vilniaus miesto 3-asis apylinkės teismas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.