Lietuviškų kaimo sodybų gandrai kviečia turistus

Širvintų rajono kaimo sodyboje „Kernavės bajorynė” trečiadienį suplevėsavo vėliava su gandru. Taip simboliškai paskelbta Lietuvos kaimo turizmo sezono pradžia. Į šiųmetę šventę suvažiavo per šimtą kaimo turizmo sodybų savininkų.

Tradicinę sezono atidarymo šventę surengė Valstybinis turizmo departamentas ir Lietuvos kaimo turizmo asociacija (LKTA). Kaimo turizmo asociacijos dalyvius sveikino Seimo pirmininko pavaduotojas Alfredas Pekeliūnas, ūkio ministras Vytas Navickas, Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininkas Viktoras Rinkevičius, žemės ūkio viceministrė Virginija Žoštautienė. Premjero vardu padėką perdavė jo patarėjas Mindaugas Bastys.

Šventės metu apdovanoti geriausių kaimo sodybų šeimininkai.

LKTA prezidentė Regina Sirusienė Eltai sakė, kad kaimo turizmas sparčiai populiarėja. Pasak jos, šiuo metu yra 570 registruotų kaimo turizmo sodybų. Šiuo metu daugiausiai kaimo turizmo sodybų yra Utenos apskrityje (36 proc.), Vilniaus ir Alytaus apskritims tenka po 15 proc. Didžiausia amatininkų koncentracija yra Kauno (863 amatininkai), Klaipėdos (437) ir Vilniaus (347) apskrityse.

LKTA duomenimis, pernai daugiausiai poilsiautojų sulaukė Aukštaitijos, Žemaitijos bei Dzūkijos regionai. Prognozuojama, kad šiemet kaimo turizmo sodybos sulauks apie 230 tūkst. lankytojų iš Lietuvos ir užsienio. Pernai šiose sodybose ilsėjosi apie ketvirtį milijono žmonių.

Kaimo turizmo paslaugų dėka sukurta apie 10 tūkst. naujų darbo vietų. Pora dešimčių kaimo turizmo veikla užsiimančių sodybų šeimininkų pasinaudojo Europos Sąjungos struktūrinių fondų parama.

Pastaruoju metu gerokai daugiau užsieniečių pageidauja praleisti laisvalaikį mūsų šalies kaimo vietovėse įsikūrusiose sodybose. Juos vilioja ne tik natūralus gamtos grožis, bet ir nuoširdus Lietuvos kaimo žmonių bendravimas.

LKTA duomenimis, įstojus į Europos Sąjungą, Lietuvos kaime atostogaujančių užsieniečių srautas padidėjo nuo 2 iki 13 proc. Daugiausia poilsiautojų atvyksta iš Vokietijos, Suomijos, Lenkijos, kaimyninės Latvijos, Čekijos. Nors per metus šalyje sodybų skaičius išaugo apie 30 procentų, sezono metu paklausa dažniausiai viršija pasiūlą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.