Kybartai niekaip nesulaukia notaro

Nors notarų darbas laikomas vienu pelningiausių tarp teisininkų, norinčiųjų užsiimti šia veikla provincijoje neatsiranda

Jau trečią kartą Teisingumo ministerija skelbia viešą konkursą užimti notaro vietą Vilkaviškio rajone, Kybartuose, užimti. Po dviejų ankstesnių konkursų paaiškėjo, kad į šį šalies pakraštį niekas nesiveržia.

Tenka važinėti

„Notaras Kybartams būtų reikalingas, – LŽ sakė Kybartų seniūnas Kęstutis Rakauskas. – Darbo jis turėtų daug, nes seniūnija nemaža, o dar reikėtų aptarnauti ir kitų aplinkinių seniūnijų gyventojus. Dabar visi priversti važiuoti į Vilkaviškį ir tam gaišti po pusdienį ar dar daugiau. Mes patys notarams vežame saugoti mūsų pačių patvirtintus testamentus ir matome, kas darosi prie jų biurų durų.”

K.Rakausko teigimu, Vilkaviškio rajono gyventojai, jei sandorių nebūtina forminti pagal gyvenamąją vietą, savo reikalų tvarkyti važiuoja net į Marijampolę. Mat čia dirba kur kas daugiau notarų ir tokių eilių, kaip Vilkaviškyje, nėra.

Turėtų pirkti patalpas

LŽ kalbinta Vilkaviškio rajono 1-ojo notarų biuro notarė Rita Vyzienė teigė, jog jei Kybartuose pradės dirbti dar vienas notaro biuras, visiems bus tik geriau. „Kybartuose pradėjus dirbti notarui nors kiek sumažėtų eilės Vilkaviškyje. Vidutiniškai kiekvienas biuras tuomet aptarnautų apie 10 tūkst. gyventojų”, – sakė ji. R.Vyzienės nuomone, iš savo darbo notarų biuras Kybartuose turėtų išsilaikyti.

Notarui, norinčiam pradėti dirbti Kybartuose, kiltų kitokių problemų. Pasak seniūno, seniūnijos pastate laisvų kabinetų nėra, todėl būsimam notarui tektų pačiam ieškoti vietos savo biurui. „Mūsų mieste išsinuomoti patalpas biurui jau veikiančiose įstaigose beveik neįmanoma. Vienintelis kelias – pačiam nusipirkti butą pirmame daugiabučio namo aukšte ir jame kurtis”, – sakė K.Rakauskas.

Sunku prisivilioti

R.Vyzienė pažymėjo, kad didžiausia problema, kodėl Kybartai nesulaukia notaro, yra ta, kad ką tik mokslus baigę teisininkai nenori dirbti tokiame nedideliame mieste. „Be to, pradedant darbą reikėtų investuoti nemažai pinigų”, – sakė notarė.

Anot jos, į provinciją dirbti nesiveržia ne tik jauni teisininkai iš didmiesčių, bet ir iš Kybartų ar aplinkinių vietovių kilę specialistai.

Kaip prisivilioti notarą, nemažai patirties yra sukaupusi prieš 7 metus įkurta Kazlų Rūdos savivaldybė. Deja, ir čia notarai ilgėliau neužsibūna. Šiuo metu jau ieškomas naujas notaras, nes iki šiol čia dirbusi Julija Kiršienė pereina dirbti į Kauną.

„Tai jau ne pirmas kartas, kai pas mus praktikos įgijęs notaras išvažiuoja dirbti į didmiestį, nes ten gali tikėtis kur kas didesnių pajamų nei tokioje nedidelėje savivaldybėje kaip mūsų,” – LŽ teigė Kazlų Rūdos savivaldybės mero pavaduotojas Valdas Merkevičius.

Anot jo, tikimasi, kad ilgai notaro paieškos neužtruks, nes pati savivaldybė jam yra sudariusi palankias darbo sąlygas. Savivaldybė notarui yra suteikusi patalpas seniūnijos pastate. Šalia dar žada įsikurti ir Registrų centro darbuotojai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.