F.Landisas griebėsi šantažo

Nepriklausomas teismas JAV baigė apklausas 2006 metų „Tour de France” dviračių lenktynių nugalėtojo amerikiečio Floydo Landiso byloje. Teismas sprendimą paskelbs ne anksčiau nei per 6 savaites. Tai reiškia, kad dviratininkas likimą sužinos liepos mėnesį per šių metų „Tour de France” varžybas.

F.Landiso bylos klausymas Kalifornijos mieste Malibu truko 9 dienas ir sulaukė milžiniško visuomenės bei žiniasklaidos dėmesio. Paskutinę bylos klausymo dieną baigiamąsias kalbas tarė F.Landiso ir JAV antidopingo agentūros (USADA) advokatai. Taip jie paskutinį kartą mėgino palenkti teisėjus į savo pusę.

Grasino čempionai

USADA atstovaujantis Richardas Youngas pareikalavo dviratininką diskvalifikuoti 2 metams. „Mokslas nemeluoja. Po 2006-ųjų „Tour de France” lenktynių 17-ojo etapo F.Landiso mėginyje aptikta išorinės kilmės testosterono. Jis sukčiavo, ir į tai būtina atsižvelgti”, – pabrėžė R.Youngas.

USADA advokatas gynė ir amerikiečio mėginį tyrusią Prancūzijos antidopingo laboratoriją LNDD. „Laboratorijos darbuotojai per šią bylą buvo vadinami ir nekompetentingais asmeninis, ir genijais. F.Landisas mėgino mus įtikinti, kad jie tuo pačiu metu buvo ir tokie, ir kitokie”, – tvirtino USADA atstovas.

R.Youngas priminė ir didžiausią skandalą per bylos klausymą sukėlusį faktą. Mat paaiškėjo, kad F.Landiso draugas ir jau buvęs agentas Willas Geogheganas mėgino šantažuoti vieną liudytojų – tris kartus „Tour de France” per savo karjerą laimėjusį Gregą LeMondą. W.Geogheganas grasino paviešinti, kad G.LeMondas vaikystėje buvo išnaudojamas seksualiai. Šantažas nepavyko. G.LeMondas nusprendė pats atskleisti ilgai saugotą paslaptį teismui.

„Planuoju rytoj ten (teisme) būti. Ten ir pakalbėsime apie tai, kaip vaikystėje žaidėme su tavo „draugeliu”, – citavo telefonu F.Landiso draugo pasakytus žodžius G.LeMondas. – Tai buvo tikras grasinimas. Manau, Geogheganas nenorėjo, kad atvykčiau į teismą. Tai mane pribloškė ir šokiravo.” Buvęs dviratininkas teisėjams papasakojo, jog F.Landisas buvo užsiminęs apie ketinimus vartoti dopingą. G.LeMondas teigia mėginęs atkalbėti kolegą nuo tokio žingsnio.

R.Youngas teigia, kad priimdami sprendimą teisėjai turėtų atsižvelgti ir į šią nieko gero apie F.Landisą nesakančią bylą byloje.

Apeliuoja į klaidas

F.Landiso advokatas Maurice’as Suhas per pusantros valandos kalbą visą dėmesį sutelkė į LNDD darbuotojų padarytas klaidas, remdamasis nepriklausomais ekspertais. Advokatas tvirtino, jog kai kurie ekspertai net abejojo teigiamais dviratininko dopingo mėginio tyrimo rezultatais. Neva darbas buvo atliktas atmestinai ir negali būti priežastis diskvalifikuoti sportininką 2 metams.

Teisėjams per 6 savaites teks atsakyti į tokį klausimą: ar Prancūzijos laboratorijos darbuotojų klaidos, jei jų buvo, turėjo įtakos tyrimo rezultatams.

JAV teismo sprendimas tikriausiai neužbaigs F.Landiso bylos. Pralaimėjusi šalis beveik neabejotinai kreipsis į aukščiausią instanciją – Lozanoje (Šveicarija) įsikūrusį Sporto arbitražo teismą.

F.Landisui gresia 2 metų diskvalifikacija ir „Tour de France” nugalėtojo titulo atėmimas. Per daugiau nei 100 metų šių lenktynių istoriją nugalėtojas buvo vėliau diskvalifikuotas tik kartą – 1904 metais, tačiau dėl su dopingu niekaip nesusijusių priežasčių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.