Sugrįžimas į elitą

Lietuvos žolės riedulininkės kitą sezoną vėl kovos su 8 stipriausiais Europos klubais. 2004-aisiais į Europos čempionių taurės B divizioną iškritusios Šiaulių „Gintros-Strektės-Universiteto” riedulininkės per šio rango varžybas Velse sekmadienį vėl iškovojo mūsų šaliai kelialapį į elitą.

Šiaulių klubas per B diviziono A grupės varžybas įveikė Belgijos „ARA La Gantoise” 5:1 (1:0), Prancūzijos „St. Germain” – 2:0 (0:0) ir pralaimėjo Ispanijos „Real Club de Polo” 1:3 (0:2). Per mačą dėl kelialapio į A divizioną „Gintra-Strektė-Universitetas” palaužė Dublino „Hermes” riedulininkes 2:1 (2:1). 15 min. pirmą rungtynių įvartį po mažojo kampinio pelnė airės, tačiau 22 min. taip pat po mažojo kampinio rezultatą išlygino „Gintros-Strektės-Universiteto” gynėja Ramunė Petrauskaitė. 33 min. šiaulietėms lemiamą įvartį pelnė saugė Jūratė Juodytė. Kitas kelialapis į elito grupę atiteko Ispanijos atstovėms, kurios per lemiamą mačą nugalėjo Italijos „Mori” 3:1 (1:0).

Lietuvos ir Ispanijos komandos dėl B diviziono čempionių titulo būtų susitikusios finale, tačiau šis mačas žemesniuose divizionuose nerengiamas. Europos žolės riedulio federacija yra nusprendusi, kad per pusfinalio mačus reikia išsiaiškinti tik kelialapių į aukštesnį divizioną likimą. Analogiškai paaiškėja ir į žemesnio rango varžybas iškrentančios komandos, mačai dėl galutinių vietų nerengiami.

Pagrindas rinktinei

Kas kitą sezoną atstovaus Lietuvai tarp stipriausių Europos moterų žolės riedulio klubų, kol kas neaišku. Tai taps žinoma tik po Lietuvos čempionato finalo serijos, per kurią šiaulietės kovos su Vilniaus HFTC ekipa. Per reguliarųjį sezoną komandos tarpusavio mačuose pasidalijo po 4 taškus: pirmas rungtynes laimėjo šiaulietės 4:1 (1:1), antras – vilnietės 2:0 (2:0), o trečios baigėsi lygiosiomis 1:1 (0:0).

Geriausios Lietuvos komandos žaidimas – tarsi nacionalinės komandos ateities sportinės formos prognozė: jei per Čempionių taurės varžybas silpnai pasirodo mūsų klubas, vėliau prastai sekasi ir nacionalinei komandai. Lietuvos rinktinės, kurios pagrindą sudaro būtent „Gintros-Strektės-Universiteto” riedulininkės, šiemet laukia itin svarbios varžybos. Rugsėjo 2-9 dienomis Šiauliuose vyks Europos B diviziono čempionatas, per kurį bus kovojama dėl 3 kelialapių į papildomus Pekino olimpinių žaidynių turnyrus. Vienas iš tų kelialapių jau rezervuotas Rusijai, iškovojusiai teisę Kazanėje rengti vieną minėtų atrankos turnyrų. Taigi mūsų nacionalinei komandai būtina patekti tarp 3 stipriausių turnyro dalyvių, jei į jas prasimuš ir Rusijos ekipa, arba tiesiog patekti į finalą.

Palaikė emigrantai

„Gintros-Strektės-Universiteto” vyriausiasis treneris Vaidotas Vaičeliūnas teigia, jog komandos iškovotas kelialapis į A divizioną yra visiškai pelnytas. „Į varžybas susirinko geros komandos, mūsų grupė buvo stipresnė už kitą. Per pusfinalio mačus laimėjo visos komandos, žaidusios A grupėje. Mūsų ir Ispanijos komandos pelnė kelialapius į A divizioną, o Belgijos ir Prancūzijos ekipos laimėjo mačus dėl išlikimo B divizione. Kai jau laimėjome pirmas dvejas rungtynes, ramiai laukėme lemiamų rungtynių su kitos grupės komanda. Per mačą su ispanėmis pagrindinėms žaidėjoms leidome pailsėti, ir tai pasiteisino. Tačiau ir su „Real Club de Polo” žaidėme gerai. Puolėja Aušra Bardauskaitė du kartus buvo išbėgusi viena prieš ispanių vartininkę, bet jos įveikti nepavyko. Žinojome, kad tos rungtynės mums nieko nereiškia, nes B grupėje pirmąsias dvi vietas užėmusios Italijos ir Airijos komandos buvo vienodo pajėgumo. Paskutinių rungtynių laukėme visiškai ramiai, žinojome, kad galime laimėti”, – sakė treneris.

V.Vaičeliūnas pabrėžė, kad Velse „Gintra-Strektė-Universitetas” žaidė akiai malonų, atakuojamąjį riedulį. „Airijos, Velso komandos žaidžia gana šiurkščiai, o mes Lietuvoje rungtyniaujame, galima sakyti, per švelniai”, – teigė šiauliečių strategas.

Treneris tvirtino, kad komanda varžyboms su užsienio klubais buvo pasirengusi kaip niekad gerai. „Žaidėme tikrai puikiai. Vartus gerai gynė Viktorija Vileikytė, gynybos grandį sustiprino iš HFTC pasiskolinta patyrusi Aušra Janutaitė ir jaunoji Simona Grubliauskaitė iš Šiaulių „Lidvijos”. Saugų grandyje sėkmingai rungtyniavo Dovilė Jakaitė, puolimo – A.Bardauskaitė. Labai išskirti kurią nors iš žaidėjų būtų neteisinga, nes gerai žaidė visa komanda”, – pasakojo V.Vaičeliūnas.

„Gintros-Strektės-Universiteto” puolimo lyderė pavasarį keletą mėnesių rungtyniavo viename pajėgiausių pasaulyje Australijos čempionate. Pasak trenerio, tik grįžusi namo ji buvo praradusi sportinę formą, tačiau spėjo atsigauti.

Lietuvos komanda Velse turėjo ir gerbėjų. Šiaulietes palaikė keletas toje šalyje gyvenančių lietuvių. „Jautėme palaikymą. Per varžybas jie sirgo už komandą, prieidavo po rungtynių. Sakė, kad nesijaudintume dėl pralaimėjimo, nes pagal žaidimą galime laimėti lemiamas rungtynes. Mes taip pat sakėme, kad jaučiamės pajėgūs nugalėti”, – prisiminė treneris.

Šiaulių riedulininkės už žaidimą gauna nedidelį atlyginimą, o už sėkmingą pasirodymą Velse gali gauti premijas. „Apie premijas galvosime tada, kai grįšime į Lietuvą, – telefonu iš Velso sakė V.Vaičeliūnas. – Tačiau rėmėjai kai ką jau pažadėjo.”

Vyrai kyla

Čempionų taurės ketvirtajame pagal rangą (CII) divizione kovojo ir Vilniaus „Ardo-Rudaminos” vyrai. Stipriosios lyties atstovai taip pat gali būti patenkinti savo rezultatais. Iš mėgėjų sudaryta ekipa Graikijos sostinėje Atėnuose pasidalijo 5-6 vietas tarp 8 komandų. Lietuviai iškovojo 2 pergales, tik po atkaklios kovos nusileido į pusfinalį patekusiems švedams, o tai, palyginti su ankstesnių metų rezultatais, yra geras pasirodymas. Gerėjantys klubų rezultatai rodo viso šalies vyrų žolės riedulio pažangą. Auga perspektyvių žaidėjų karta, rugsėjo mėnesį Europos čempionato CII divizione debiutuos ir nacionalinė rinktinė.

LIETUVOS KLUBAI ČEMPIONŲ TAURĖS TURNYRUOSE

Moterų B divizionas

Svonsy (Velsas)

A grupė: „Gintra-Strektė-Universitetas” – „ARA La Gantoise” (Belgija) 5:1 (1:0), „Gintra-Strektė-Universitetas” – „St. Germain” (Prancūzija) 2:0 (0:0), „Gintra-Strektė-Universitetas” – „Real Club de Polo” (Ispanija) 1:3 (0:2).

Dėl kelialapio į A divizioną: „Gintra-Strektė-Universitetas” – „Hermes” (Airija) 2:1 (2:1).

Vyrų CII divizionas

A grupė: „Ymittos” (Graikija) – „Ardas-Rudamina” 5:1 (3:0), „Elektrovojvodina” (Serbija) – „Ardas-Rudamina” 0:2 (0:0), „Ardas-Rudamina” – „Valhalla” (Švedija) 2:4 (1:1).

Pusfinalis dėl 5-8 vietų: „Ardas-Rudamina” – „Kecioren” (Turkija) 8:0 (4:0).

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.