Parke ganys avis

Pajūrio regioniniame parke šią savaitę pradėtos ganyti avys.

Tikimasi, kad šios Lietuvos šiurkščiavilnių ir Romanovų veislės avys padės apsaugoti parką nuo per didelio krūmų ir žolių užžėlimo, dėl ko gali sunykti reti augalai.

Pajūrio regioninio parko vyriausiasis ekologas Erlandas Paplauskis sakė, kad avys bus dvejopai naudingos. Jos padės išvengti būtinybės dažnai šienauti pievas, nes tai – brangu. Be to, tikimasi, kad šie gyvūnai praturtins parko kraštovaizdį.

Avys bus ganomos maždaug 200 – 300 hektarų teritorijoje, kilnojant jas iš vienos vietos į kitą. Dažniausiai avys ganysis Nemirsetos kraštovaizdžio draustinyje. Tikimasi, kad jas matys ir dviračių taku pro šalį važiuojantys dviratininkai.

Avių ganymas yra vienas iš Europos Sąjungos finansuojamo projekto „Natura life” dalių.

Projektą, kurio tikslas – Lietuvos pajūryje išsaugoti Europos Sąjungos gamtos vertybes Kuršių nerijoje, Pajūrio regioniniame parke ir Kuršių mariose, vykdo ekologinis klubas „Žvejonė”. Šiam klubui ir priklauso už ES pinigus pirktos avys.

Prie šio projekto vykdymo labai prisidėjo ir Klaipėdos, Klaipėdos rajono, Palangos bei Neringos savivaldybės. Tai pirmas kartas, kai net keturios savivaldybės padeda spręsti gamtosaugos problemas.

„Pajūrio regioniniame parke yra šešios ES saugotinos buveinės, patenkančios į „Natura-2000″ tinklą. Norint tai išsaugoti reikia šienauti pievas, ganyti jose gyvulius ir kirsti krūmus. Šiuo atveju avys – geriausios darbininkės”, – aiškino E.Paplauskis.

20 avių banda patikėta rūpintis Klaipėdos rajono ūkininkui Algiui Liaugaudui. Jis ne tik prižiūrės avis, bet ir rūpinsis jų prieaugliu. Tikimasi, kad rudenį sukergtos avys atsives mažiausiai 25 ėriukus. Vėliau avys bus perduotos kitam ūkininkui.

A.Liaugaudas sakė, kad su Pajūrio regioniniu parku jam tenka bendradarbiauti pirmąkart.

„Tarnaudamas pasienyje mačiau, kaip Pajūrio regioninis parkas kūrėsi, kaip čia dirba žmonės, todėl ir nusprendžiau prisidėti”, – aiškino ūkininkas.

Visos parko avys yra apdraustos, o gyvulių saugumu rūpinsis samdytas piemuo.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.