Naujoji sąjunga prašys KT išaiškinti, ką reiškia sąvoka „itin gerai besimokantis pilietis”

Naujosios sąjungos (socialliberalų) frakcija Seime ruošiasi prašyti Konstitucinio Teismo išaiškinimo, ką reiškia sąvoka „itin gerai besimokantis pilietis”.
Švietimo ir mokslo ministerijos parengtame politinių partijų dėl mokslo ir studijų krypčių susitarimo projekte nustatyta, kad nuo studijų paskolos grąžinimo bus atleidžiami tik itin gerai besimokantys arba socialiai remtini studentai.

Naujosios sąjungos frakcija mano, kad prieš pasirašant partijų susitarimą dėl aukštojo mokslo reformos, būtina susitarti dėl svarbiausių aukštojo mokslo pertvarkos principų. Pasak Seimo nario ir buvusio švietimo ir mokslo ministro Algirdo Monkevičiaus, neaišku, kaip bus garantuojama Konstitucijoje įtvirtinta teisė į nemokamą mokslą.

„Ką reiškia itin gerai besimokantys? Ar studentas, sėkmingai išlaikęs visas įskaitas ir egzaminus, kad ir ne pačiais aukščiausiais balais, turės mokėti už studijas? Pagaliau, atskirose aukštosiose mokyklose ir net fakultetuose gerai besimokančio studento sąvokos skiriasi”, – sako A. Monkevičius.

Seimo nario teigimu, šiuo metu yra rengiamas prašymas Konstituciniam Teismui išaiškinti, ką reiškia Konstitucijos 41 straipsnyje įtvirtina sąvoka „gerai besimokantiems piliečiams valstybinėse aukštosiose mokyklose laiduojamas nemokamas mokslas”.

Socialliberalų frakcijos manymu, aukštojo mokslo reformą būtina pradėti neatidėliojant, tačiau reikia susitarti dėl principinių dalykų – ar tikrai norima, kad prestižinės profesijos būtų prieinamos tik pasiturinčių šeimų vaikams.

Antradienį nepasitenkinimą susitarimo projektu išreiškė Valstiečių liaudininkų ir pilietinės demokratijos frakcija. Valstiečiai liaudininkai pranešė nepasirašysiantys partijų susitarimo dėl aukštojo mokslo sistemos pertvarkos, nes nepritaria siūlymui atsisakyti nemokamų studijų, kai dar nėra iki galo sutvarkyta paskolų už studijas sistema.

Politinių partijų susitarimas dėl mokslo ir studijų reformos krypčių yra vis dar derinamas, tačiau pagrindiniai ginčai kyla dėl aukštojo mokslo apmokestinimo masto, studijų įmokos dydžio studijuojant skirtingas specialybes bei aukštojo mokslo finansavimo ir paskolų sistemos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , .

2 atsiliepimai į "Naujoji sąjunga prašys KT išaiškinti, ką reiškia sąvoka „itin gerai besimokantis pilietis”"

  1. Lietuvis

    Ponas A.Monkevicius kelia labai svarbius klausymus. Turetu ir net yra butina, kad visas seimas pritartu A. Monkeviciui. Man paciam teko patirti, kad papulti i prestizinio mokslo fakulteta yra neimanoma jeigu neturi ” zymiu asmenu ” uznugari ir balai lieka beverciai.
    Ponas A. Monkeviciau, jus visada siekete teisingumo ir Dieve padek jums, ir toliau to siekti.

  2. Naujoji {senoji} sąjunga

    Konstitucinio Teismo reikia paprašyti išaiškinti žodžių „korupcija, korupcinė santvarka” reikšmes.Iki šiol mes to nežinome,nors gyvename jau apie 17 metų nomenklatūriniame chaose.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.