Skraidantieji „objektai“

Įkyrūs kraugeriai – uodai, erkės ir kiti skraidantys bei ropojantys niekdariai gerokai apkartina gyvenimą vasarą. Ką apie juos turi žinoti vaikus auginančios šeimos?

Konsultuoja pediatrė Virginija Lukšienė

Bzzz…
Nuo skraidančių ir zyziančių pavojų vasarą sunku atsiginti. Dieną puola bitės ir širšės, ypač jei mama ar močiutė verda kompotą, uogienę ar kitą saldų skanėstą. Vakare savo grobio ieškoti suskrenda uodai. Vaiko odelė labai plona ir jautri, todėl į vabzdžio įkandimą gali labai sureaguoti. Juolab kad kai kurie mažyliai nekantrūs, kasosi net iki žaizdelių. O kas mėgsta poilsiauti kaime, sode ar kitame mielame gamtos kampelyje, tikrai žino, kaip įkyri visokie mašalai, uodai, skruzdės ir širšės. Deja, šie gyviai užsuka net ir į daugiabučius. Jie neduoda ramybės ir naktį. Erkės taip pat sugeba įsisiurbti į jautrią jaunųjų miestiečių odą ir vis dažniau tenka išgirsti apie juodus darbelius miesto parke ar centrinėje medžiais apaugusioje gatvėje. Kaip apsaugoti mažylius, kurie zuja po pievas ir brūzgynus, žaidžia medžių pavėsyje?

Kaip išvengti

*Langų orlaides užsandarinkite tinkleliu.
*Nusipirkite į elektros lizdą įkišamą prietaisėlį, atbaidantį uodus. Jis nekenkia net ir alergiškam mažyliui, bet nejunkite arti vaiko galvytės.
*Būtų apdairu ankstyvą pavasarį vaiką paskiepyti (nuo vienų metų) nuo erkinio encefalito. Deja, nuo Laimo ligos skiepų nėra.
*Vaikelis negali jausti, kad įsisiurbia erkė, nes ji „prisisega” išskirdama skausmą malšinančių seilių. Tad grįžę iš gamtos vaiką perrenkite, išpurtykite balkone drabužėlius ir atidžiai apžiūrėkite, ar į kūnelį neįsisiurbė erkė. Rūpestingai patikrinkite paausius, pakinklius, kirkšnis, pažastis, sprandą – mėgstamiausias erkių vieteles. Iššukuokite plaukus. Nuprauskite po dušu.
*Prieš važiuodami į gamtą su kūdikiu nusipirkite vaikiškam vežimėliui skirtą tinklelį nuo vabzdžių. Jei mažylis nealergiškas, įsidėkite ropojančius ir skraidančius vabzdžius atbaidančią priemonę (ja galėsite apipurkšti aplink vaiką) arba kelias valandas uodus atbaidantį tepaliuką, losjoną. Jei vaikas yra alergiškas, nepamirškite vaistukų nuo alergijos.
*Vaiką aprenkite šviesiais, tankios medžiagos marškinėliais ilgomis rankovėmis ir užsekite rankogalius, o kelnių klešnes sukiškite į kojines ar batus. Jei diena karšta, reikia atviresnių drabužių. Juos papurkškite erkes atbaidančia priemone.
*Pavalgę gamtoje uždenkite indus su maistu ir gėrimais, nes jų kvapas gali privilioti bites ir širšes.

Pagalba, jei įkando

Įgėlė širšė, bitė, vapsva. Jei vaikui įgėlė bitė, geluonį būtina ištraukti (vapsva, širšė ir kamanė jo nepalieka). Paimkite peilį ir bukesniu galu gremžkite odos paviršių šalia įkandžio. Traukiant pincetu ar pirštais į organizmą gali patekti nuodų. Bet jei po ranka nieko neturite, labai atsargiai geluonį suimkite nagais ir truktelėkite. Odą patepkite spiritu, tepaliuku nuo uždegimų (iš bėdos tinka svogūnų košelė, actas, sodos tirpalas) ir penkiolikai minučių uždėkite šaltą kompresą. Jei vaikas dar kūdikis, ištraukę geluonį skubėkite pas gydytoją, o jei mažylis alergiškas ir su savim turite adrenalino, suleiskite. Kai vabzdys įgelia į liežuvį ar arba po kelių minučių ar valandos vaiką išberia, tinimas plinta arba darosi sunku kvėpuoti, ryti, svaigsta galva, duokite daug gerti ir tučtuojau važiuokite pas medikus. Vaiką gali ištikti anafilaksinis šokas (ūmus kvėpavimo ir širdies nepakankamumas). Jei praėjus kelioms dienoms oda vis tiek dar yra paraudusi ir patinusi, kreipkitės į gydytoją.
Įsisiurbė erkė. Ją ištraukite vos tik pastebėję. Gamtoje pinceto, ko gero, neturėsite, tad stenkitės nagais suimti erkę kuo arčiau vaiko odos. Truktelėkite smarkiai nespausdama gyvio kūno ir įkandimo vietą patepkite dezinfekuojamuoju tirpalu arba apiplaukite muilu. Tuo rūpesčiai dar nesibaigs. Kelias savaites stebėkite, ar aplink žaizdelę neatsirado rausvos spalvos apskrita dėmė, ar vaikui nepakilo temperatūra, ar nepatino sąnariai. Vis paklauskite, ar jam jų nemaudžia, ar neskauda galvytės. Po erkės įkandimo taip pat gali krėsti šaltis, vaikas gali vemti. Pastebėję šių požymių kreipkitės į gydytoją, nes galbūt „prisisegė” užsikrėtusi erkė ir mažylis susirgo erkiniu encefalitu ar Laimo liga.
Įgėlė uodas. Kad vaikas nesikasytų, įkandžio vietą patepkite tepaliuku nuo alergijos (spiritu ar degtine), nes kasydamasis gali pradrėksti odelę ir išplatinti infekciją.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Vaikai su žyma , , , , , .

2 atsiliepimai į "Skraidantieji „objektai“"

  1. Padeda

    Jei ikando uodas, ikandimo vieta reikia nuplauti ukisku muilu ir is kart praeina niezulys.

  2. DAIVA

    Mes gyvenam prie vandens. Aplink daug medžių. Turim ir tinklelį nuo uodų, bet jie vistiek iskrenda ir kiekvieną naktį mus atakuoja. Vaikai negali ramiai išsimiegoti. Nieko nėra šlykščiau kai tau naktim zyzia aplink galvą.Gal reiks tą elektrinį prietaisą išbandyti. 🙁

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.