Išaiškinta tarptautinė mokesčius grobsčiusi grupuotė

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba atlieka ikiteisminį tyrimą, kurio metu išaiškino organizuotą 10-ties narių grupę. Ją sudarė asmenys, vykdantys laivų remonto ir statybos darbus, ir bendrininkai, valdę neteisėtai įmonių veiklai naudojamas bendroves. Generalinės prokuratūros organizuojamame ir vadovaujamame tyrime bendrovių savininkams pareikšti įtarimai dėl sukčiavimo ir apgaulingo apskaitos tvarkymo.
Atliekant pirminius ikiteisminio tyrimo veiksmus surinkta duomenų, kad nuo 2005 metų (beveik dvejus metus) įtariamieji Jungtinėje Karalystėje, Austrijoje, Latvijoje ir kitose užsienio valstybėse įsteigė 10 kompanijų ir, naudodamiesi jų sąskaitomis, sudarytomis sutartimis ir kitais buhalterinės apskaitos dokumentais, įformindavo neva pardavę prekes ar suteikę paslaugas, susijusias su laivu remontu. Atsiskaitymas už suklastotais buhalterinės apskaitos dokumentais pagrįstus darbus buvo vykdomas pinigus pervedant į užsienio kompanijų banko sąskaitas Latvijoje ir Lietuvoje. Pervesti į bankų sąskaitas pinigai buvo išgryninami ir pasidalinami tarp nusikalstamos veiklos bendrininkų. Šią nusikalstamą veiklą klaipėdiečiams padėjo vykdyti Latvijos piliečiai. Nustatant organizuotos grupės veiklos mastą baudžiamojo proceso veiksmai buvo atliekami ne tik Lietuvoje, bet ir Latvijoje. Atliekamas ikiteisminis tyrimas yra vienas pirmųjų, kai bendrais Lietuvos ir Latvijos teisėsaugos pareigūnų veiksmais buvo išaiškinta mokesčius nuslėpti siekusi klaipėdiečių suburta organizuota grupė.
Siekdami išvengti mokėtino pelno ir pajamų mokesčių įtariamieji Lietuvos valstybės biudžetui padarė daugiau nei 1 milijono litų žalą. Pradėjus ikiteisminį tyrimą didžiąją žalos dalį įtariamieji atlygino – nesumokėti mokesčiai pervesti į valstybės biudžetą.
Šeši asmenys, priklausantys šiai ne tik Klaipėdoje veikusioje organizuotai grupei, tyrimo metu buvo sulaikyti 48 valandoms. Vilniaus miesto 2 apylinkės teismas vienam Latvijos piliečiui ir dviem uostamiesčio gyventojams skyrė kardomąsias priemones – suėmimus iki 1 mėnesio trukmės.
Baudžiamasis kodeksas asmenims, sukčiavusiems stambiu mastu, nustato baudžiamąją atsakomybę – laisvės atėmimą iki aštuonerių metų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.