Kompiuterio baimė – nepagrįsta

Baiminamasi, kad dėl kompiuterių invazijos į mūsų gyvenimą būsimos kartos nebemokės nei rašyti, nei skaičiuoti.

Mintinio skaičiavimo konkursas „Matmintinis” ne tik paneigė šią teoriją, bet ir parodė, kad kompiuteris gali tapti draugu, lavinant mintinio skaičiavimo įgūdžius.

Šį mėnesį įvyko Baltijos šalių konkurso čempionatas Kilingi-Nemės (Kilingi-Nomme) mieste, Estijoje. Geriausiu lietuvių rezultatu tapo antroji vieta V–VIII klasių grupėje.

Auga susidomėjimas

Į Lietuvą šis konkursas atkeliavo iš Estijos. „Matmintinis” buvo sukurtas pedagogo Kalevo Poldsaaro daugiau kaip prieš dešimt metų. Norėdamas, kad kompiuteriais būtų ne vien žaidžiama, jis sukūrė programą, teikiančią mintinio skaičiavimo užduotis, vertinančią rezultatus, skiriančią taškus ir skatinančią varžytis. Ilgainiui „Matmintinis” tapo daugelio mokinių mėgstamomis varžybomis, kurių laukiama kiekvienais metais.

Konkursas įdomus tuo, kad jame gali dalyvauti tiek pradinių klasių mokiniai, tiek suaugę ir neturintys nieko bendra su matematika žmonės. Kiekvienos amžiaus grupės dalyviams parenkamos skirtingo sunkumo užduotys.

Lietuvoje „Matmintinis” rengiamas jau keleri metai. Susidomėjimas juo sparčiai auga – šiemet atrankiniuose etapuose internetu varžėsi daugiau kaip pusketvirto tūkstančio dalyvių. Finalai vyko akivaizdžiai. Į respublikinį turą buvo pakviesta 150 geriausius rezultatus parodžiusių dalyvių. Nugalėtojai gavo kelialapį į tarptautinį finalą.

Pritrūko taškų

Lietuviams ir latviams rungtyniauti su estais sekėsi sunkiai.

Pasak organizacinio komiteto nario Mariaus Alaburdos, dabartiniai Estijos komandos nariai, atstovaujantys vyresniųjų klasių grupėms, yra gerokai patyrę. Todėl jų rezultatai būna įspūdingi, mūsų mokiniams labai sunku juos pavyti. Tarp jaunesniųjų klasių grupių situacija kiek kitokia: tiek estų, tiek mūsų mokinių „Matmintinyje” patirtis panaši, todėl ir konkurencija stipresnė.

„Lietuvos moksleivių pasirodymas buvo labai puikus. Daugelis dalyvių pagerino asmeninius rekordus. Vilniaus Karoliniškių gimnazijos mokinys Mindaugas Stankevičius vos keliais taškais atsiliko nuo savo grupės nugalėtojo, ir tai estams, laikiusiems save nepralenkiamus, įvarė daug baimės ir šoko. Po metų dvejų, manau, bus realu kautis visiškai lygiomis sąlygomis,” – teigė M. Alaburda.

Atskleidė paslaptį

Neliko nepastebėti ir klaipėdiečiai. Vydūno vidurinės mokyklos mokinys Martynas Budriūnas parodė geriausius lietuvių komandos rezultatus IX–XII klasių berniukų grupėje.

Šio rašinio autoriui jis atskleidė mintinio skaičiavimo sėkmės paslaptį. Martyno teigimu, daug besitreniruojant reikia išlavinti gebėjimą greitai skaičiuoti ir dar greičiau parinkti geriausią skaičiavimo būdą kiekvienam veiksmui, sugebėti tiksliai ir greitai valdyti pelę. Jis prisipažino girdėjęs, kad pelnęs antrąją vietą M. Stankevičius treniruojasi kasdien po kelias valandas ištisus metus.

Konkurso dalyviai džiaugėsi, kad išlavinti greito mintinio skaičiavimo įgūdžiai praverčia ne tik per matematikos pamokas, bet ir kasdieniame gyvenime.

Visus norinčiuosius organizatoriai kviečia dalyvauti interneto varžybose adresu http://lt.lefo.net/matmintinis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.