ES kultūros ministrai patvirtino naujų kultūros ir televizijos direktyvų projektus

Briuselyje posėdžiavę ES kultūros ministrai pritarė naujoms televizijos programų taisyklėms ir pabrėžė kultūros ir verslo bendradarbiavimo svarbą.
Tarybos išvadose pažymima, kad kultūrinis kūrybiškumas ir su juo susiję ekonomikos sektoriai tiesiogiai prisideda prie ekonomikos augimo ir užimtumo – kultūros sektoriaus augimas lenkia bendrą ekonomikos augimą, o užimtumas jame didėja labiau nei užimtumas visoje ekonomikoje.

Kaip pranešė Kultūros ministerija, ES narės, tarp jų ir Lietuva, atsižvelgdamos į šias išvadas, turėtų įvertinti, ar kultūros studijų programose skiriamas pakankamas dėmesys vadybos aspektams, taip pat verslumo mokymo pajėgumus ir drauge stiprinti kultūros aspektą verslo studijose.

ES narės raginamos geriau išnaudoti mažų ir vidutinių įmonių galimybes kultūros bei kūrybiniuose sektoriuose, veiksmingiau panaudoti europinių fondų lėšas.

ES kultūros ministrai taip pat pasiekė politinį susitarimą dėl direktyvos „Televizija be sienų” pakeitimo projekto.

Kadangi senos direktyvos nuostatos neapima naujosiomis technologijomis (internetinė televizija) perduodamo audiovizualinio žiniasklaidos turinio reikalavimų, tampa neaišku, kokie reikalavimai joms turi būti taikomi. Šiuo direktyvos projektu siekiama nustatyti minimalias taisykles tokioms paslaugoms ES erdvėje.

Be to, naujajame projekte didelis dėmesys skiriamas transliuojamos reklamos turinio reglamentavimui. Projektas supaprastina reklamos naudojimo televizijos programose taisykles, tačiau direktyvos projekte išlieka nuostatos, ginančios esmines vertybes – numatomi nepilnamečių ir žmogaus orumo apsaugos, autorių teisių apsaugos, vartotojų teisių apsaugos reikalavimai, išlieka ankstesnė atskirų televizijos reklamos intarpų kvota – ne daugiau kaip 12 minučių per valandą.

Kaip BNS sakė Kultūros ministerijos informacinės visuomenės plėtros skyriaus vedėjas Laimonas Ubavičius, naujoji direktyva nustatys tik minimalius reikalavimus, tuo tarpu atskiros valstybės narės galės juos griežtinti ar detalizuoti.

Pasak L. Ubavičiaus direktyva, jei bus patvirtinta, įsigalios šių metų rudenį, valstybėms narėms bus skiriamas dvejų metų pereinamasis laikotarpis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.