Karščiai grasina nelaimėmis

Alinantys karščiai kerta per klaipėdiečių sveikatą – medikai jau pajuto saulėje persikaitinusių pacientų antplūdį.

Didelių nelaimių uostamiestyje kol kas išvengta. Karščio išprovokuoti žaibai, škvalas ir kruša žalojo žmones ir jų turtą daugelyje šalies vietų, tačiau Klaipėdą aplenkė.

Pasitrauks poryt

Nors kalendorinė vasara dar nė neprasidėjo, vasariški orai iš pajūrio nesitraukia beveik savaitę.

Vakar popiet mieste termometro stulpelis rodė apie 30 laipsnių karščio. Atsigauti žmonėms nepadėjo pavakariais prapliupęs lietus.

Asfaltas yra tiek įkaitęs, kad lietaus pėdsakai kaipmat išnyksta. Garuojant vandeniui, oras darosi panašus į pirtį.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Klaipėdos skyriaus viršininkas Lionginas Pakštys guodė, kad karščiai iš pajūrio pasitrauks po poros dienų.

Šiandien ir rytoj termometro stulpelis dar peršoks 30 laipsnių ribą. Ketvirtadienį ir penktadienį bus nuo 20 iki 24 laipsnių šilumos.

„Karščio banga traukiasi į rytus. Vėjas pakeis kryptį ir ims pūsti iš vakarų. Jūros vanduo dar nėra pakankamai įkaitęs, todėl vakaris vėjas atneš gaivų orą”, – teigė L.Pakštys.

Tačiau tokie orai bus iki kitos savaitės pirmųjų dienų. Po to vėl ims kaisti.

Nutrenkė vaikus

Nemaloniausia yra tai, kad karščiai šalyje išprovokavo daug nelaimių.

„Sinoptinė situacija, kai yra labai karšta ir drėgna, lemia, kad vystosi galingi kamuoliniai debesys. Juose ir vyksta elektros iškrovos, formuojasi krušos ledukai”, – teigė L.Pakštys.

Jo teigimu, jei susiformuoja galingi kamuoliniai debesys ir jie yra arčiau žemės, didelė tikimybė, kad žaibais elektros iškrova nepasklis erdvėje, o bus nukreipta į žemę.

Jonavos rajone nuo žaibo nukentėjo nuotykių parke pramogavę aštuoni vaikai ir instruktorius. Nors vaikai buvo išvežti į Kauno klinikas, jų gyvybėms pavojus negresia.

Per savaitgalį žaibai sukėlė net 10 gaisrų. Sudegė vienas gyvenamasis namas, devyni ūkiniai pastatai ir juose buvę daiktai bei gyvuliai.

Škvalas ant automobilių užvertė ne vieną medį, kruša sunaikino daugybę hektarų pasėlių.

Latvijoje šeštadienį žaibas trenkė į kanale teršalus rinkusį laivą. Jame kilo gaisras, kurį užgesinus laive buvo rasti du negyvi žmonės, tarp jų – laivo kapitonas.

Klaipėdos ugniagesiai gelbėtojai džiaugėsi, kad uostamiestyje nelaimių nebuvo.

Gelbėti neleido

Klaipėdiečiai, vos sulaukę vasariškesnio oro, okupavo pajūrį. Paplūdimyje ir vakar buvo daug žmonių, o savaitgalį sunkiai sekėsi surasti laisvesnę vietą pasikaitinti.

Tačiau nepaisant antplūdžio gelbėtojai dar ir vakar pajūryje nebudėjo.

„Mes nesame uždaroji akcinė bendrovė, todėl laukiame, kol savivaldybė įsakys mums budėti paplūdimyje”, – sakė Klaipėdos skęstančiųjų gelbėjimo tarnybos viršininkas Virginijus Urbonas.

Toks įsakymas gelbėtojams duotas vakar, todėl jau šiandien maudytis bus ramiau.

„Visada baisu, kad nebūtų nelaimių. Todėl savaitgalį, nors ir neprivalėjome budėti, savarankiškai patruliavome paplūdimiuose. Mus gelbėjo tik tai, kad vanduo dar gana šaltas ir žmonės nesiryžta bristi toli į jūrą”, – teigė V.Urbonas.

Nei savaitgalį, nei vakar jūroje skęstančių nebuvo.

Lietuvoje per savaitgalį nuskendo devyni žmonės, keturių iš jų kūnai vakar iki popiet nebuvo rasti.

Gresia infarktas

Per karščius atokvėpio neturi ir uostamiesčio medikai.

Klaipėdos apskrities ligoninės vyriausiojo gydytojo pavaduotojas Zigmas Juzumas teigė, kad žmonės savaitgalį plūdo į priėmimo skyrių.

„Aukštas kraujo spaudimas, sutrikęs širdies ritmas, svaigstanti galva, silpnumas – tokie pagrindiniai negalavimai. Visi šie simptomai ir yra išprovokuoti karščių”, – sakė Z.Juzumas.

Tačiau jis patikino, kad saulėje pernelyg nudegusių ir persikaitinusių pacientų nebuvo.

„Į reanimacijos skyrių dėl tokių negalavimų nė vieno nepaguldėme”, – tvirtino Z.Juzumas.

Klaipėdos universitetinės ligoninės vyriausiasis gydytojas Vinsas Janušonis teigė, kad karštosios dienos pacientų skaičiumi primena įprastas. Į ligoninę kreipėsi pavieniai saulės smūgį gavę ar pernelyg persikaitinę pacientai.

Greitosios pagalbos medikams pastarosiomis dienomis teko skubėti pas infarkto ir insulto ištiktus žmones.

„Labiausiai karščiai kenkia lėtinėmis širdies ir kraujagyslių ligomis sergantiems žmonėms. Dėl gausaus prakaitavimo gali ištikti ir infarktas”, – sakė Klaipėdos apskrities ligoninės Priėmimo skyriaus vedėjas Jonas Klapatauskas.

Jo teigimu, tvyrant karščiams nederėtų į tai numoti ranka. Rekomenduojama labiau pasisaugoti: nuolat nešioti galvos apdangalą, gerti daug šaltų nealkoholinių gėrimų.

Prekybininkai nepasirengę

Per karščius derėtų atsargiau rinktis ir maisto produktus.

Klaipėdos apskrities valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba praėjusią savaitę nubaudė šešias prekybos įmones, kurios neteisingai laikė ir perveždavo greitai gendančius maisto produktus – pieną, mėsą ir žuvį.

Buvo tikrinamos didmeninės įmonės, iš kurių maisto produktai atkeliauja į prekybos centrus.

„Transporto priemonės, kuriomis gabenami maisto produktai, neatitinka tų laikymo sąlygų, kurias nurodo gamintojai. Pavyzdžiui, pienas turi būti pervežamas šaldikliuose, kuriuose temperatūra 6 laipsniai. Nustatėme, kad jis sumetamas į 17 laipsnių šilumos turinčius mašinų šaldiklius. Kai kurie vairuotojai net nesugebėjo parodyti, kaip įjungti šaldymo įrangą. Tikriausiai ja net nesinaudojama”, – sakė Klaipėdos miesto valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos maisto produktų inspektorė Rita Vainauskienė.

Ji konstatavo, kad prekybininkai ir ypač didmeninė prekyba karščiams dar nepasirengę.

Todėl pirkėjams prekybos centruose reikia būti itin atidiems. Pavyzdžiui, nepirkti maisto produktų, kurių galiojimo laikas baigiasi tą pačią dieną.

R.Vainauskienė teigė, kad tarnyba per karščius jau sulaukė dviejų skundų dėl netinkamų maisto produktų. Skųstasi, kad pardavinėjamas aptirpęs šokoladas ir sugižęs pienas.

Tvyrant karščiams rekomenduojama saugoti ne tik savo sveikatą, bet ir turtą.

Kiekvieną vasarą į „darbą” išsiruošia butų vagys, kurie į klaipėdiečių namus patenka per paliktus atvirus langus.

Klaipėdos policijos atstovo spaudai Albino Strumylos teigimu, vagys per atvirą langą dažniausiai patenka į pirmajame aukšte esančius butus.

Tačiau ilgapirščiai įsigudrino nuo stogo nusileisti ir į paskutiniajame daugiabučių namų aukšte esančius butus.

Jei langai plastikiniai, dažnas juos palieka atdarus vadinamuoju vėdinimo režimu.

„Tai taip pat pavojinga, nes taip palikti langai lengvai išlaužiami”, – įspėjo pareigūnas.

Per pastarąją savaitę vagysčių, kuomet į butą patenkama per pravirą langą, dar neužregistruota.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.