Įvyko Europos savaitės diskusija apie antsvorio problemų sprendimą ES ir Lietuvoje

Seimo Europos reikalų komiteto Europos informacijos centre įvyko Seimo Sveikatos reikalų komiteto ir Seimo Europos informacijos centro organizuojama Europos savaitės diskusija „Antsvorio, nutukimo ir kitų rizikos veiksnių įtaka žmonių sveikatai. Problemų sprendimas Europos Sąjungoje ir Lietuvoje”. Diskusija buvo skirta Lietuvos narystės Europos Sąjungoje trečiosioms metinėms ir Romos sutarties penkiasdešimtmečiui paminėti.
Renginio metu įžanginį žodį sakė Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas, pranešimus skaitė Europos Parlamento narė Jolanta Dičkutė, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus pavaduotojas Zenonas Stanevičius, Lietuvos sveikatos informacijos centro direktorė Aldona Gaižauskienė, Respublikinio mitybos centro direktoriaus pavaduotojas dr. Almantas Kranauskas, gydytoja dietologė Edita Gavelienė.

Diskusijoje aptartos antsvorio ir nutukimo keliamos problemos, nutukimo įtaka sveikatai, galimi kovos su antsvoriu ir nutukimu būdai Lietuvoje ir Europos Sąjungoje, taip pat diskutuota maisto saugos ir kontrolės klausimais. Lietuvos sveikatos informacijos centro direktorė A. Gaižauskienė, pristatydama Lietuvos gyventojų sveikatos rodiklius ir lygindama juos su kitų Europos Sąjungos šalių rodikliais, pažymėjo, kad situacija Lietuvoje nėra labai bloga, tačiau atkreipė dėmesį, kad Lietuva pirmauja pagal gyventojų savo sveikatos neigiamą vertinimą. Šiuo metu ir antsvorio, ir nutukimo rodikliai Lietuvoje dar nekelia didelio susirūpinimo, pavyzdžiui, nutukusių paauglių Lietuvoje, lyginant su kitomis Europos Sąjungos šalimis, yra mažiausiai. Europos Parlamento narė J. Dičkutė informavo apie Europos Parlamento veiksmus kovojant su antsvoriu ir nutukimu. Pranešėja atkreipė dėmesį į rezoliucijoje ,,Sveikos mitybos ir fizinio aktyvumo skatinimas: antsvorio, nutukimo ir lėtinių ligų prevencija Europos Sąjungoje” bei Žaliojoje knygoje numatytus būdus ir priemones, sprendžiant problemas. Respublikinio mitybos centro direktoriaus pavaduotojas A. Granauskas pažymėjo, kad viena iš pagrindinių nutukimo priežasčių yra mityba. Pranešėjas nagrinėjo įvairius mitybos bei nutukimo įtakos sveikatai aspektus, pabrėžė, kad reikia keisti mitybos įpročius, skatinti didesnį vaisių ir daržovių vartojimą. Gydytoja E. Gavelienė atkreipė dėmesį, kad nutukimas yra liga, pristatė būdus, kaip galima įvertinti kūno svorį. Gydytoja nurodė, kad pagrindinės antsvorio ir nutukimo priežastys yra netinkama mityba (dažniausiai per gausi) ir nepakankamas fizinis aktyvumas. Pranešėja apžvelgė, kokius pavojus sveikatai kelia nutukimas ir antsvoris – žmonės, sergantys nutukimu, dažniau serga širdies ligomis, hipertenzija, insultu, cukriniu diabetu ir kai kuriomis vėžio formomis. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus pavaduotojas Z. Stanevičius pristatė maisto saugos ir kokybės kontrolės sistemą Lietuvoje – kokios institucijos dalyvauja procese, kokie reikalavimai keliami maisto produktams, kokios yra patikrinimų atlikimo procedūros, kokie pažeidimai nustatomi, aptarė teisinės atsakomybės aspektus.

Ši Europos savaitės diskusija buvo jau paskutinė Europos savaitės Seime, kuri vyko balandžio 13- gegužės 25 d, diskusija. Seimo Europos informacijos centras kartu su specializuotais Seimo komitetais Europos savaitę Seime organizuoja jau ketvirtus metus iš eilės. Šiais metais Europos savaitės Seime metu buvo surengta 13 diskusijų. Šios diskusijos yra atviros visuomenei, jų dalyviai aptaria aktualiausius Europos Sąjungos klausimus ir Lietuvos narystės šioje organizacijoje aspektus. Europos savaitės renginiai yra puiki proga visuomenei daugiau sužinoti apie Europos Sąjungą ir Seimo vaidmenį Europos integracijos procese.

Diskusijos vaizdo įrašą ir pranešimų medžiagą rasite Seimo Europos informacijos centro interneto svetainėje www.eic.lrs.lt

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.