Sodo baldai – investicija į poilsį

Sodas užmiestyje, sodyba kaime ar keliolika žemės arų už nuosavo namo vis labiau populiarėja ne tik dėl galimybės užsiauginti ekologiškų daržovių. Į užmiestį ar kaimą ne vienas traukia tiesiog atsipūsti nuo miesto šurmulio. Kokia prabanga patogiai susėsti verandoje ar ant rasotos pievutės ir mėgautis rytine kava ar vakarieniauti grožintis saulėlydžiu. Čia smagu pavakaroti su draugais.

Kai kas pasėdėti lauke vis dar renkasi senas taburetes ar nebenaudojamas sofas su kyšančiomis spyruoklėmis. Dairantis į brangokus sodo baldus dvejojama dėl jų patvarumo, kokybės. Vis dėlto tinkamai pasirinkus lauko baldus ir deramai juos prižiūrint galima jais džiaugtis ne vieną sezoną, o jie bus ne tik patogūs, bet ir papuoš sodą ar kiemą.

Atskleidžia savininko poreikius

Pirmas dalykas, motyvuojantis pirkti vienus ar kitus baldus, – jų paskirtis. Vaikštant po prekybos centrą ar naršant internete nereikėtų susižavėti vien įdomesniu dizainu. Būtina apgalvoti, kaip sode ar kieme jie bus naudojami, ar ant jų bus tik sėdima ir kiek žmonių galės sėdėti, ar norima ir tinkamų vasaros poguliui. Taip pat prieš renkantis sodo baldus derėtų apsispręsti – ar jie čia stovės tik vasarą, ar sodą puoš ir žiemą.

Ramybę ir jaukumą sode vertinantieji mieliau rinksis nedidelį komplektą patogių ir galbūt originalių baldų – sūpuoklių, ištiesiamų kėdžių ar patogių pintų fotelių. Tarp dviejų vaismedžių neabejotinai vietą ras ir žaismingas hamakas.

Sodą ar pievelę už namo draugų susibūrimams, šeimos šventėms naudojantieji kiemą užvers mediniais ar metaliniais suoliukais ir kėdėmis, be to, tikėtina, kad čia vietos ras ir didelis tvirtas stalas. Nederėtų pamiršti ir pavėsinės – kad pramogų nesugadintų prapliupęs lietus.

Patvarumas priklauso nuo priežiūros

Anksčiau populiarius lengvus, bet nesunkiai lūžtančius ir neišvaizdžius plastmasinius lauko baldus pamažu keičia mediniai, gaminami iš patvarios, nuo puvimo impregnuotos medienos – ąžuolo arba tiko, todėl gali puikiai laikyti visus metus.

Be abejo, prieš perkant tokius baldus reikia nuodugniai apžiūrėti, ar nėra metalinių jungiamųjų detalių. Jei tokių yra, derėtų įsitikinti, kad jos padarytos iš nerūdijančio plieno ar aliuminio – surūdijęs metalas gali pakenkti medžiui, ir baldas bus neatitaisomai sugadintas.

Vis dažniau ieškoma ne standartinių lengvų, šlifuotų, o ilgalaikių, iš vieno rąsto (matyti šaknys ir gumbai) pagamintų baldų, kurie net kelias žiemas ištveria sode minimaliai prižiūrimi.

Be patvarumo, didžiausias šių baldų pranašumas – galimybė juos susikurti pagal norimą dizainą, nes tokie baldai gaminami ne staklėmis, kaip prieš tai minėti, o rankomis. Tai ypač vertina nestandartinių sodų savininkai – tiek itin mažų, kuriems vietoj standartinio komplekto tereikia kelių kelmelių ir staliuko, tiek kaimo sodybų – dviejų metrų ilgio suolų parduotuvėse rasti beveik neįmanoma.

Šiuos baldus gana nesunku prižiūrėti: mediena puikiai impregnuota, tik reikia neišvengiamai nusėdančias dulkes retkarčiais plauti muiluotu vandeniu, o atsiradusius įbrėžimus nušveisti paprastu švitriniu popieriumi.

Išskirtiniam skoniui – pinti bei metaliniai

Niekada iš mados neišeina ir pinti baldai. Įvairiausių spalvų ir raštų, nesunkiai valomi – savo vietą jie neabejotinai randa bet kokiame sode ar pievelėje prie namų. Vienintelis tokių baldų pranašumas ir kartu trūkumas – tai jų lengvumas, nes paliktus lauke vėjuotą dieną gali tekti juos rinkti iš įvairiausių sodo kampelių.

Jei vis dėlto sunku apsispręsti, kokius baldus pirkti, galbūt derėtų paklausyti dizaino specialistų, patariančių sodo baldus derinti prie… langų rėmų. O jeigu vis tiek stulbina pasirinkimas ir įvairovė, galbūt reikėtų rinktis paprasčiausią variantą – užsienyje tokius populiarius metalinius baldus? Nors ir neišvaizdūs, ne tokie patogūs kaip mediniai, šie baldai nesunkiai perkeliami į kitą vietą, pritaikomi bet kokio dydžio soduose ir gana ilgai laiko.

Minkštas poilsis tarp obelų

Dažnai pamirštamas, bet svarbus ir jaukumo sodui suteikiantis elementas, taip pat laikytinas savotišku baldu, – hamakas. Jame pagulėti po gardžių pietų ar tiesiog pasislėpti su knyga dažnai maga ne vienam. Ypač kad hamakai nėra brangūs, o ir pasirinkimas beveik prilygsta baldų galimybėms.

Sintetiniai, pinti, vyti, medvilniniai, rišti – tinkamą pakabinamą lovelę ras net ir pats įnoringiausias pirkėjas. Be to, įprastiniai, rišami tarp dviejų obelų, užleidžia vietą pastatomiems – tokius panorėjus galima nesunkiai pernešti kad ir į palėpę, o trokštant romantikos galima ir nakvoti lauke, apsiginklavus tinkleliu nuo moskitų ir šilta antklode. Specialistų teigimu, miegant hamake, kitaip nei lovoje, pailsi visi kūno raumenys.

Dar vienas šio minkšto baldo pranašumas – nepriklausomybė nuo standartų. Baldai dažniausiai būna skirti suaugusiesiems, o hamakai būna pritaikyti net kūdikiams – juose mažyliams ne mažiau patogu negu tradiciniuose lopšiuose.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Interjeras su žyma , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Sodo baldai – investicija į poilsį"

  1. Lukrecija

    Pas mus kieme yra lauko suoliukai tai taip gera pasisedėti, pasvajoti ar pasigrožėti gamta. Manau, kad lauko baldai yra ilgametė investicija, jei juos tinkamai prižiūrėsime 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.