Atvėrė duris kunigų globos namai

Marijampolėje atidaryti globos namai garbaus amžiaus kunigams. Iki šiol Lietuvoje tokios įstaigos nebuvo.

Marijampolės centre priešais Šv. Arkangelo Mykolo mažąją baziliką įsikūrusio pensiono statyba užtruko daugiau kaip dešimtmetį. Mat iš pradžių tikėtasi, kad specialiuosius globos namus garbaus amžiaus sulaukusiems dvasininkams pavyks pastatyti tik Katalikų Bažnyčios lėšomis. Jų gauti planuota perleidus greta stovintį pastatą, kuriame įrengtas prezidento Kazio Griniaus memorialinis muziejus.

„Su tuometiniu Vilkaviškio vyskupu Juozu Žemaičiu susitarėme, kad apskritis prisidės prie šių globos namų statybos. Galiu prisipažinti, kad pasirašydamas tokį susitarimą viršijau savo įgaliojimus. Nežinojau, kaip į tai bus reaguojama. Dabar galiu pasakyti, kad rizika pateisino lūkesčius”, – prisiminė tuomet Marijampolės apskričiai vadovavęs Algis Rimas.

1996 metais pradėta 45 vietų globos namų statyba kainavo apie 3 mln. litų. Iš jų apie 1 mln. sudarė valstybės investicinės programos parama.

Pasak globos namų direktorės Vidutos Bačkierienės, 1500 kvadratinių metrų ploto pastate įrengti ne tik neįgaliesiems pritaikyti vienviečiai, dviviečiai kambariai, bet ir koplyčia, biblioteka. Vėžimėliuose sėdintys neįgalieji galės naudotis specialiu liftu.

Pagal Bažnyčios kanonus griežtas amžiaus cenzas – 75 metai – nustatytas tik vyskupams. Kunigai dažniausiai tarnauja, kol išgali. Baigę tarnystę jie glaudžiasi vienuolynuose. Tačiau kartais pasirūpinti garbaus amžiaus sulaukusiais Bažnyčios tarnais nebūna kam, ypač jei jie kunigavo nedidelėse ir nuošaliose parapijose.

„Šiuo metu pas mus kol kas gyvena tik 8 seneliai, daugiausia – garbaus amžiaus kunigai. Tačiau manau, kad iki rudens globos namai bus apgyvendinti, nes norinčiųjų yra nemažai”, – kalbėjo V.Bačkierienė.

Ji pabrėžė, kad patekti į globos namus nori ne tik garbaus amžiaus sulaukę dvasininkai, bet ir bažnyčiose zakristijonais, vargonininkais dirbę žmonės. Šiuo metu globos namuose gyvena vienas buvęs zakristijonas su žmona, nes neturi galinčių juos prižiūrėti artimųjų, o patiems savarankiškai gyventi jau nėra jėgų.

Direktorės teigimu, senelius globos namuose prižiūrės 24 darbuotojai, daugumą jų sudarys slaugytojos. „Čia gyvenu jau penkias dienas ir negaliu atsidžiaugti darbuotojų dėmesiu, jų rūpestingumu. Tikiuosi, kad jie tokie bus visada”, – per globos namų atidarymo iškilmes vylėsi čia apsigyvenęs 89 metų apaštališkasis protonotaras prelatas Vincas Bartuška.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.