Garbės pilietis rastas praeityje

Atsižvelgus į 34 alytiškių grupės siūlymą legendiniam partizanų vadui Adolfui Ramanauskui-Vanagui suteiktas Alytaus miesto garbės piliečio vardas. Regalijos jo artimiesiems bus įteiktos per miesto gimtadienio renginius birželio viduryje.

A.Ramanauskas-Vanagas 1942-1945 metais dirbo mokytoju Alytaus mokytojų seminarijoje, dėstė aritmetiką, lietuvių kalbą, kūno kultūros metodiką. Būtent šiuo laikotarpiu jis apsisprendė savo gyvenimą skirti kovai dėl Lietuvos laisvės. Vėliau knygoje „Daugel krito sūnų…” A.Ramanauskas-Vanagas aprašė tų metų įvykius ir jų dalyvius – miesto mokytojus bei mokinius. Partizanų vadas buvo vienintelis kandidatas, kuriam alytiškiai siūlė suteikti garbingą įvertinimą. 14 tarybos narių balsavo už tai, kad jam už nuopelnus Alytui būtų suteiktas miesto garbės piliečio vardas, prieš pasisakė 10 politikų.

Kadangi A.Ramanauskas-Vanagas – penktas iš devynių Alytaus miesto garbės piliečių, kuriam po mirties pasiūlyta suteikti šį statusą, tam nepritarė frakcijos „Tvarka ir teisingumas” nariai. Jie pabrėžė, jog neturi nieko prieš kandidatą, bet taip pat pažymėjo, kad A.Ramanausko-Vanago nuopelnus jau įvertino istorija ir kad niekas to geriau nepadarys. „Principas, kai miesto garbės piliečio vardas dažniau teikiamas po mirties, o ne gyviems žmonėms, rodo netinkamą mūsų požiūrį į kitų labui dirbusius ir tebedirbančius asmenis”, – sakė Romas Jankauskas.

Anot politiko, daugelyje miestų įsitvirtinusi nuostata, kad garbės piliečio vardas po mirties teikiamas tik išimties tvarka, o Alytuje dažniau vadovaujamasi principu: geras alytiškis yra miręs alytiškis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.