Čekijoje vyko demonstracija prieš planus įrengti priešraketinės gynybos skydą

Šeštadienį į demonstraciją Prahoje išėjo du tūkstančiai žmonių, protestavusių prieš planą šalies teritorijoje įrengti dalį Jungtinių Valstijų priešraketinės gynybos sistemos.
Demonstracija surengta likus mažiau nei dviem savaitėms iki JAV prezidento George’o W. Busho (Džordžo V.Bušo) vizito Čekijoje, kur jis stengsis rasti daugiau pritariančiųjų priešraketinės gynybos skydui.

Jungtinės Valstijos Lenkijoje nori dislokuoti 10 raketų gaudytuvų, o Čekijoje – radarų bazę. Šie įrenginiai bus dalis sistemos, kuria Vašingtonas teigia norintis apsiginti nuo tokių „niekšiškų šalių” kaip Iranas ir Šiaurės Korėja.

Planą, dėl kurio šiuo metu derasi Čekijos ir JAV vyriausybės, smerkiančiais transparantais ir plakatais nusėta taiki demonstracija nuvingiavo per visą miesto centrą ir baigėsi prie Prahos pilies.

Birželio 4-5 dienomis G.W.Bushas ketina lankytis Prahoje ir paakinti pritarti priešraketinės gynybos skydui, kuriam, kaip rodo visuomenės nuomonės apklausos, priešinasi maždaug du trečdaliai čekų, tačiau jį remia centro dešiniųjų šalies vyriausybė.

„Tai tiesiog beprasmiška”, – tvirtino 34 metų Janas Černy, nešęs plakatą su užrašu „Mes čia nenorime radaro”.

Siūlymas įrengti priešraketinės gynybos sistemą papiktino ir Maskvą, pasak kurios, šie įrenginiai yra nukreipti į Rusiją ir galiausiai gali apšaudyti ją raketomis arba panaudoti rusų objektams šnipinėti. Vašingtonas tai neigia.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.