J.Miltinio įamžinimo byloje – miesto pergalė

Panevėžio savivaldybės nuotraukaApeliacinis teismas pripažino nepagrįstu skulptoriaus Juozo Šlivinsko skundą, esą Panevėžio miesto savivaldybė paminklo režisieriui Juozui Miltiniui autoriumi neteisėtai pasirinko skulptorių Remigijų Midvikį

Devyni dviejų instancijų teismų posėdžiai ir trys laimėtos bylos. Tokią patirtį įgijo Panevėžio miesto savivaldybė kaudamasi su skulptoriumi Juozu Šlivinsku dėl teisės statyti skulptoriaus Remigijaus Midvikio sukurtą Juozo Miltinio paminklą.

J.Šlivinskas mėgino įrodyti, kad pasirinkusi R.Midvikį savivaldybė nusižengė Viešųjų pirkimų įstatymui. Tačiau valdininkams skulptoriaus teiginius iki šiol pavyko atremti. Nors J.Šlivinskas dar turi teisę pateikti kasacinį skundą Aukščiausiajam Teismui, Panevėžio valdžia jau švenčia pergalę ir artimiausiu metu ketina pasirašyti sutartį dėl paminklo J.Miltiniui statybos su skulptoriumi R.Midvikiu.

Laiku neatidengs

Atidengti paminklą Panevėžio dramos teatro įkūrėjui J.Miltiniui ketinta per jo 100-ąsias metines – rugsėjo 3 dieną. Tačiau veikiausiai to padaryti jau nepavyks.

Planai ėmė žlugti, kai J.Šlivinskas 2006 metų vasarą kreipėsi į Panevėžio apygardos teismą. Menininkas apskundė savivaldybės Viešųjų pirkimų komisiją, kuri esą konkurse dalyvauti panorusiam R.Midvikiui padarė neleistiną išimtį.

Anot J.Šlivinsko, R.Midvikis pakeitė konkursui pateiktą savo darbą, todėl šis tapo nepanašus į pirmąjį variantą. Būsimosios skulptūros patobulinimas, J.Šlivinsko įsitikinimu, lėmė jo konkurento pergalę. Tai J.Šlivinskas įrodinėjo per visus teismų posėdžius. Tačiau teisėjų sprendimai buvo palankūs ne jam, o Panevėžio savivaldybei.

Patobulino tinkamai

Konkursą sukurti paminklą J.Miltiniui Panevėžio savivaldybė paskelbė dar 2005-aisiais. Pernai rudenį autoritetinga ekspertų komisija geriausiu pripažino Donato Dovidavičiaus darbą. Antroji vieta atiteko J.Šlivinskui, trečioji – R.Midvikiui. Tačiau menininkai buvo informuoti, kad pirmosios vietos laimėjimas dar nereiškia, jog bus statomas ekspertų komisijos geriausiu pripažintas darbas. Teisė išrinkti tinkamiausią skulptūrą, įvertinus jos meniškumą, originalumą, J.Miltinio asmeninių savybių perteikimą ir būsimo paminklo kainą, buvo patikėta Panevėžio savivaldybės Viešųjų pirkimų komisijai.

Lygiai prieš metus Panevėžio savivaldybė, pasikvietusi D.Dovidavičių, J.Šlivinską ir R.Midvikį, su jais aiškinosi, ką šie dar numatę keisti savo projektuose. Šio susitikimo protokolai byloja, kad nieko keisti nenorėjo tik D.Dovidavičius, o J.Šlivinksas bei R.Midvikis teigė turintys naujų sumanymų. Vėliau abu skulptoriai juos įgyvendino ir pateikė patobulintus paminklo variantus. Juos įvertinti ir vėl buvo kviečiami šalies meno ekspertai, visi jie sutiko, kad darbai patobulinti nepažeidžiant pirminės idėjos.

Teismų neįtikino

Remdamasi ekspertų išvadomis Panevėžio savivaldybės Viešųjų pirkimų komisija tinkamiausiu pripažino R.Midvikio kūrinį „Mintis”. Tai labai papiktino J.Šlivinską, tikinusį, kad jo kolega pateikė ne patobulintą, o visai naują paminklo J.Miltiniui versiją. Tačiau nei Panevėžio apygardos, nei Apeliaciniam teismui šis J.Šlivinsko teiginys nepasirodė įtikimas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.