Akmuo ir ledas. Amžinybė ir akimirka

Šiuo metu Klaipėdoje veikia dvi dėmesio vertos fotografijų parodos. Abi klaipėdiečių fotomenininkų – Algirdo Darongausko ir Algimanto Kalvaičio. Abi – gimusios Baltijos pajūryje ir adoruojančios jo gamtą.

Tik fotosubjektai – skirtingi. A. Darongauskas žiūrovams rodo Olandų kepurės unikalius akmenų portretus, A. Kalvaitis – žiemos speigo ir jūros stichijos sukurtus įspūdingus ledo luitus. Akmuo ir ledas. Amžinybė ir akimirka. Kas yra kas? Fotomenininkų kūryba sujaukia šias asociacijas.

Kietas, tvirtas, stiprus, nepajudinamas, amžinas. Šie epitetai nedera A. Darongausko nufotografuotiems akmenims. „Mane pakerėjo jų kaita, nepastovumas. Jie keliauja iš vietos į vietą, čia išnyksta, čia išnyra iš vandens neatpažįstami tarsi kokia mistinė būtybė”, – stebisi parodos autorius. Šlapi ir apledėję, apaugę dumbliais, pasišiaušę jūros purslų keteromis ir vainikuoti sniego karūnomis jie išties atrodo kaip gyvi. Kiekvienas skirtingos nuotaikos, kartais panašus į kokį nors gyvūną ar žmogų.

Tuo tarpu ledas klaipėdiečiams, tikrą žiemą retai kada patiriantiems, asocijuojasi su laikinumu, trapumu, akimirkos stebuklu. Panašiai A. Kalvaitis apibūdina situaciją, leidusią jam nufotografuoti ledo sangrūdas pajūryje.

„Gerai pašalę jau ruošėmės važiuoti namo, kai iš po žemutinių debesų saulėlydžio išlindo saulė ir visa pakrantė pasidarė gyva, spalvota. Šaltį pamiršom ir už kamerų… Ledų gabaliukai spindėjo, kaip brangakmeniai. Toks formų įvairumas išryškėjo… Bet, deja, už dešimt minučių saulė, išjungusi šviesą, nuėjo miegoti. Fotosesija baigėsi”, – pasakoja fotomenininkas.

Tačiau per tas dešimt minučių jo nufotografuoti saulės apšviesti ledai atrodo didingai. Panirę į begalines dausų platybes jie spindi puikūs, tvirti ir paslaptingi tarsi nemarūs nežinomos civilizacijos architektūros paminklai.

Šią parodą autorius pavadino „Ledas. Ego išsilaisvinimas”. „Tik suskilęs ir pradedąs tirpti ledo luitas parodo savo sudedamųjų dalių įvairovę. Išsilaisvinus nuo masės atgimsta individualumas”, – sako fotomenininkas, iškeldamas naują filosofinį klausimą: „Nuo saulės tirpstantis ledo gabaliukas – tai mirštantis ar gimstantis pasaulis?”

Paieškokite atsakymų patys. A. Kalvaičio paroda veiks iki birželio 2 d. Klaipėdos koncertų salės (Šaulių g. 36) II aukšto fojė.

A. Darongausko parodą iki gegužės 30 d. galima pasižiūrėti Klaipėdos fotogalerijoje (Tomo g. 7). Beje, tai retrospektyvinė ekspozicija, surengta autoriaus 50-mečio proga. Joje – ne tik Olandų kepurės ciklo fotografijos, bet ir keletas menininko portretų, pluoštas fotografijų iš Žemaičių Kalvarijų atlaidų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.