Klaipėda tikisi privilioti turistus

Vieno didžiausių pasaulyje kruizinių lainerių „Constellation” atvykimas į Klaipėdą kaskart tampa svarbiu įvykiu. Miesto ir uosto valdžia siekia, kad tokių kruizų Lietuvos uoste daugėtų.

Šiemet beveik pusė (apie 40 proc.) kruiziniu laivu atplaukusių keleivių pasirinko ne ekskursijas, o panoro patys susipažinti su miestu. Jiems senamiestyje, greta burlaivio „Meridianas”, surengiama tautodailininkų mugė. Pagyvenę daugiausia JAV piliečiai aplankė mugę ir joje pirko gintaro papuošalų, lino ir odinių gaminių, o iš Teatro aikštėje nuolat stovinčių prekybininkų graibstyte graibstė matrioškas. Kai kurie „Constellation” keleiviai kėlėsi keltais per Kuršių marias į Smiltynę, aplankė Lietuvos jūrų muziejų.

Šiemet vienos didžiausių pasaulyje kruizinio verslo kompanijų „Royal Caribbien” valdomos bendrovės „Celebrity Cruises” 294 metrų ilgio laineris „Constellation”, galintis plukdyti per 2 tūkst. keleivių, į Klaipėdą užsuks net 3 kartus, o tai pačiai kompanijų grupei priklausantis 249 metrų ilgio amerikiečių laivas „Century”, plukdantis 1800 keleivių, – net 6 kartus.

Tokie skaičiai minimi vakar Klaipėdoje prasidėjusioje dviejų dienų konferencijoje, kurioje analizuojamos keleivių vežimo tendencijos Europos Sąjungoje (ES) ir kruizinio laivyno perspektyvos Baltijos jūros regione.

Pasak Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos generalinio direktoriaus Sigito Dobilinsko, tenka susitaikyti su tuo, kad pagrindinis į kruizą po Baltiją išsiruošusių turistų tikslas yra Sankt Peterburgas. Klaipėda, Ryga ir Talinas tėra uostai pakeliui į šį Šiaurės sostine vadinamą miestą.

Tačiau turistų, pasirenkančių kruizą su Klaipėdos aplankymu, kasmet daugėja. „Tai nėra tik specializuoto terminalo nuopelnas. Pripažinkime, kad krantinė tėra įrenginys laivams prišvartuoti, – sakė S.Dobilinskas. – Daug naudos Klaipėdai ir visai Lietuvai davė Uosto direkcijos ir Klaipėdos miesto savivaldybės dalyvavimas parodose Majamyje. Apie mus jau žino didžiosios kruizus organizuojančios kompanijos, ir vis daugiau jų įtraukia Klaipėdą į savo maršrutus.”

Daugelis į Klaipėdą aplaukusių turistų renkasi įprastus pažintinius maršrutus – į Neringą, Palangą. Amerikiečiams patinka lankytis Ventės rage, Lapių kaime, kur jie gali susipažinti su lietuviško kaimo buitimi, buvusioje Plokštinės balistinių raketų bazėje Plungės rajone. Šiemet turistams bus pasiūlyta ir naujovių – pasivažinėti karietomis po Nemirsetą, keliauti dviračiais po Kuršių neriją.

Susidomėjimas Lietuva ir jos uostamiesčiu didėja ir dėl to, kad mūsų šalis yra ES ir NATO narė. Šis faktas suteikia papildomų saugumo garantijų, o į tokius dalykus kruizų organizatoriai visada atsižvelgia.

Šiemetinis kruizų laivybos sezonas Klaipėdos uostui bus trumpesnis negu pernai, bet intensyvesnis. Kruizinius laivus šią vasarą tikimasi priimti 67 kartus. Kai kurie jų į Klaipėdą atplauks po kelis kartus. Šiemet bus tokių dienų, kai vienu metu uoste stovės trys kruiziniai laivai. Iš viso šiemet laukiama per 35 tūkst. turistų – 40 proc. daugiau negu pernai. Tai rodo, kad į Klaipėdą užsuka vis didesni, daugiau keleivių plukdantys laivai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.