Vaikams – Žaliosios pamokos

Valstybės institucijos ir pramonės įmonės įsipareigoja kartu ugdyti jaunosios kartos atsakomybę už aplinkos apsaugą. Švietimo ir mokslo ministrė Roma Žakaitienė, aplinkos ministras Arūnas Kundrotas ir aplinkosauginės iniciatyvos „Žalioji karta”, vienijančios pramonės įmones, iniciatorius Bronislovas Lubys vakar pasirašė Nacionalinį susitarimą dėl aplinkosauginio švietimo pažangos srityje.

Pasak Švietimo ir mokslo ministrės, ministerijų ir įmonių pasirašytas susitarimas pakartoja Nacionalinėje darnaus vystymosi strategijoje įtvirtintas nuostatas – per švietimą siekti pažangos saugant aplinką.

„Darnus ugdymas neįmanomas, jei vaikai neturės supratimo apie aplinkos apsaugą, jei nesupras, kad tvarkytis reikia pradėti savo kieme, savo mieste. Tikimės, kad ši iniciatyva prisidės prie visuomenės gyvenimo kokybės kėlimo”, – sakė R.Žakaitienė.

Tyrimai rodo, kad Lietuvos visuomenė nesidomi aplinkosaugos reikalais ir netausoja gamtos, nors aplinkosauga tampa būtina žmonijos išlikimo sąlyga. „Jei patiems jauniausiems piliečiams suprantamai aiškinsime apie aplinkosaugą, apie pramonės vaidmenį, apie tai, ką aplinkosaugos srityje gali padaryti pats verslas, o kur reikalingi valstybės sprendimai, ateityje visi kalbėsimės viena kalba. Maži dalykai, suvokti ankstyvoje jaunystėje, vėliau gali tapti labai svarbiais. Ugdysime aktyvią jaunąją kartą, kuriai rūpintis gamta bei aplinka taps pilietine pareiga”, – teigė Pramonininkų konfederacijos prezidentas B.Lubys.

Jis pabrėžė ir tai, kad šia iniciatyva verslas siekia būti atviresnis visuomenei ir supažindinti vaikus su savo veikla. „Mėginsime paneigti nuostatą, kad pramonė ir chemija – tai kažkoks baubas. Šiuolaikinis pasaulis sunkiai be to išsiverstų, tad žmonės turi suprasti, kaip tai veikia, kaip galima saugotis nuo blogybių”, – sakė B.Lubys.

Aplinkos ministras A.Kundrotas teigė, kad Europos Sąjunga (ES) aplinkosaugos srityje siekia tapti pavyzdžiu visam pasauliui. Pasak ministro, Lietuva prisideda prie šios iniciatyvos, ir Nacionalinis susitarimas yra vienas iš žingsnių siekiant šio tikslo. „Džiugu, kad Lietuvos įmonės ne tik laikosi aplinkosaugos reglamentų, bet ir prisiima atsakomybę už aplinkos apsaugą. Tikiu, kad dirbdami visi kartu ateityje turėsime ne tik išprususius moksleivius, bet ir išprususius vartotojus, kuriems aplinkosauginės vertybės bus vienos svarbiausių”, – sakė aplinkos ministras.

Pasirašydamos Nacionalinį susitarimą pramonės įmonės bei ministerijos įsipareigojo inicijuoti ir įgyvendinti bendras nacionalines edukacines programas moksleiviams, siekti skaidraus ir efektyvaus ES struktūrinių fondų lėšų panaudojimo 2007-2013 metais visuomenės sąmoningumui ir atsakomybei aplinkosaugos srityje ugdyti. Nacionaliniu susitarimu siekiama populiarinti savanoriškos veiklos vertę saugant aplinką ir įvertinti tuos, kuriems rūpi Lietuvos aplinka ir šalies ateitis.

Toliau puoselėjant „Žaliosios kartos”, Švietimo ir mokslo ministerijos bei Aplinkos ministerijos bendradarbiavimą gegužės 29 dieną visose Lietuvos mokyklose rengiama pirmoji Žalioji pamoka. Per ją klasių auklėtojai supažindins moksleivius su darnaus vystymosi principais ir aplinkosaugos problemomis, patars, kaip jas spręsti. Vilniuje pamokas ves švietimo ir mokslo ministrė R.Žakaitienė, aplinkos ministras A.Kundrotas, „Žaliosios kartos” atstovai. Vėliau planuojama rengti geriausio Žaliosios pamokos scenarijaus konkursą mokytojams.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.