Vis daugiau ES gyventojų pritaria viešose vietose draudžiantiems rūkyti įstatymams, rodo apklausa

Vis daugiau Europos Sąjungos (ES) gyventojų pritaria draudimui rūkyti viešose vietose, antradienį pranešė Europos Komisija (EK).
2006 metų pabaigoje ES vykdomosios institucijos užsakymu atlikta visuomenės nuomonės apklausa parodė, kad dauguma ES piliečių pritaria nerūkymo viešose vietose politikai, o palyginti su ankstesne ataskaita, atlikta metais anksčiau, ši parama dar labiau išaugo.

„Labiausiai pritariama (88 proc.) nerūkomiesiems biurams ir uždaroms darbo vietoms <...> o mažiausiai (62 proc.) – nerūkomiesiems barams ir aludėms”, – teigia „Eurobarometro” atliktas tyrimas.

ES duomenimis, kasmet nuo ligų, susijusių su tabako vartojimu, miršta 650 tūkst. europiečių. Maždaug 80 tūkst., iš jų 19 tūkst. nerūkančiųjų, pražudo pasyvusis rūkymas.

„Apskritai parama viešosioms nerūkymo vietoms išaugo 4 procentais (nuo 2005 metų), o iš viso pritariančiųjų tokiai priemonei dalis – 7 procentais”, – nurodoma tyrime.

Apklausos tyrimo rezultatai dar labiau sustiprins ES sveikatos ir vartotojų apsaugos komisaro Marko Kiprianu (Markos Kyprianou) pozicijas. Komisaras pageidauja, kad rūkyti viešose vietose būtų draudžiama visoje ES teritorijoje.

2004 metų kovą Airija tapo pirmąja šalimi pasaulyje, nacionaliniu mastu įvedusia draudimą rūkyti aludėse, restoranuose ir kitose uždarose darbovietėse. Panašius įstatymus priėmė Italija, Švedija ir Didžioji Britanija.

Tačiau kai kurios ES narės, pavyzdžiui, Vokietija, tokiam draudimui priešinasi. Kitos, tarp jų Belgija ir Prancūzija, linkusios pritarti daliniams suvažymams arba laipsniškam tokių įstatymų priėmimui.

Prancūzijoje draudimas rūkyti biuruose, parduotuvėse, mokyklose ir ligoninėse įsigaliojo sausį, o kavinėse, baruose ir restoranuose turės būti įgyvendintas iki 2008 metų sausio 1-osios.

„Aš sujaudintas ataskaitoje parodyto palaikymo, ir tai gali tik sustiprinti tempą, siekiant paversti Europos viešąsias ir darbo vietas nerūkomosiomis iki 2009 metų”, – teigė M.Kyprianou.

Praėjusių metų spalį ir lapkritį atliktos apklausos metu buvo apklausta kiek mažiau nei 30 tūkst. žmonių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.