Kodėl išsibalansuoja moteriškas „laikrodis”

Priežasčių, kodėl sutrinka menstruacijų ciklas, yra ne viena

Jeigu skaičiuosime, kad šiuolaikinėms dailiosios lyties atstovėms menstruacijos prasideda sulaukus vienuolikos dvylikos metų, o išnyksta tik įžengus į šeštąją dešimtį, tai per gyvenimą prikapsi apie gerus aštuonerius metus kritinių dienų. Reikia stengtis jas pragyventi maksimaliai komfortiškai.

Normalus ciklas

Menstruacijų ciklas yra skaičiuojamas nuo pirmos mėnesinių dienos iki kitų menstruacijų pirmos dienos. Ciklas yra normalus, jei jo trukmė svyruoja nuo 25 iki 33 dienų. Tačiau jei ciklas ilgesnis nei 33 dienos, laikoma, kad menstruacijos yra sutrikusios. „Normaliai ciklas kartojasi maždaug kas 28 dienas ir trunka ne ilgiau kaip 3-5 dienas. Sutrikimu reikėtų laikyti daugiau nei septynias arba vos vieną dieną trunkančias mėnesines”, – sako ginekologė Ingrida Kravčenkienė. Pasak gydytojos, mėnesinių sutrikimus lemia hormonų pokyčiai kraujyje, mityba bei gyvenimo būdas.

Susijęs ir su kūno mase

Moteriški hormonai – estrogenai – yra gaminami ir riebalinėse ląstelėse. Todėl menstruacijų ciklas yra glaudžiai susijęs su kiekvienos moters kūno mase. Jei kūno masė yra 20 proc. didesnė ar 5-15 proc. mažesnė nei normalus svoris, ciklas gali sutrikti. Esant antsvoriui hormonų gaminama per daug, o sumažėjus svoriui – nepakankamai, dėl to kinta estrogenų ir kitų hormonų kiekis, nulemiantis ciklo sutrikimą. Ginekologė pataria moterims nuolat tikrinti savo kūno masės indeksą (KMI) – svorį (kilogramais) padalyti iš ūgio (metrais) pakelto kvadratu. Jei KMI yra mažesnis nei 18, tai moteris maitinasi nepakankamai. Vadinasi, didelė galimybė sulaukti įvairių ciklo sutrikimų. Pasak gydytojos, normalus KMI svyruoja tarp 18-24. Jei jūsų kūno masės indeksas peržengia viršutinę ribą, tada atsiradęs didelis hormonų kiekis gali nulemti mėnesinių sutrikimus. „Moterys pačios to nejausdamos gadina savo sveikatą griežtomis dietomis, kurios turi daug įtakos mėnesinėms. Esant normaliam kūno masės indeksui nereikėtų jo mažinti. Geriausia, ką moterys gali padaryti dėl savo sveikatos, – sveikai maitintis ir sportuoti”, – sako I.Kravčenkienė.

Mylėti save

Ciklo sutrikimai dažniausiai pasireiškia paaugliško amžiaus merginoms bei moterims klimakteriniu laikotarpiu. Jaunoms mergaitėms, kurioms mėnesinės tik prasideda, neretai atsitinka, jog ciklas kartojasi kas kelias savaitės. Gydytojos teigimu, tai nėra tikrosios mėnesinės, nes per tokį trumpą laiką kiaušinėlis negali susiformuoti ir pasišalinti iš gimdos.

Beveik neatsiranda tokių moterų, kurios be jokių ciklo sutrikimų išgyventų prieš menopauzinį laikotarpį. „Klimakteriniu periodu moters organizmas iš esmės persitvarko ir dėl sutrikusios hormonų pusiausvyros dažnai išsibalansuoja menstruacinis ciklas. Dėl išsekusių kiaušialąstės atsargų ovuliacija nebevyksta ir palengva mėnesinės išnyksta”, – teigia ginekologė I.Kravčenkienė. Sutrikimu klimakterinio amžiaus moterims reikėtų laikyti gausų ir sunkiai sustabdomą kraujavimą. Kaip to išvengti? Ginekologė I.Kravčenkienė tikina, kad klimakteriniu laikotarpiu moterys laiko save nebepatraukliomis, sumažėja jų socialinė funkcija. Toks požiūris menkina bet kurią moterį ir veikia ją psichologiškai. Dėl neigiamo vidinio nusiteikimo ir savęs nuvertinimo dažnai išsibalansuoja ir mėnesinių ciklas. „Kiekviena moteris ir kiti jos aplinkos žmonės turi suprasti, kad bet kurio amžiaus moteris yra graži ir mylima. Tik tada ji jausis sveika ir lengviau išgyvens klimakso simptomus”, – sako gydytoja.

Mityba itin svarbi

Gerą moters savijautą užtikrina neįtemptas gyvenimo ritmas ir normalus kūno svoris. Turinčioms antsvorį vertėtų ieškoti būdų, kaip jį sumažinti, o moterims, besirūpinančioms, kaip neatrodyti „vėjo perpučiamoms”, reikėtų bent jau ciklo pabaigoje susirūpinti mityba: kasdien suvalgomo maisto energinė vertė turėtų būti ne mažesnė kaip 1500 kilokalorijų, ir ne mažiau kaip 20 proc. jo sudarytų riebalai. Pasak gydytojos, visavertė mityba užtikrina gerą biologinio moters laikrodžio veikimą. Racione neturėtų trūkti žuvies, daržovių, kruopų (ypač kviečių gemalų), kiaušinių, avokadų ir kitų vaisių.

Bręstančioms paauglėms ginekologė pataria kuo sveikiau maitintis, sportuoti ir vengti streso bei žalingų įpročių. I.Kravčenkienė tikina, jog sutrikusio ciklo pasekmės ypač pavojingos jaunoms merginoms. Per gausios mėnesinės lemia organizmo išsekimą, geležies ir kitų maisto medžiagų trūkumą. „Kraštutiniais atvejais atsitinka, kad negydomi mėnesinių sutrikimai gali būti ir nevaisingumo, ir gimdos vėžio priežastis. Sutrikus menstruaciniam ciklui reikia iš karto kreiptis į gydytoją”, – ragina ginekologė.

Gydymas priklauso nuo sutrikimo laipsnio ir priežasčių, kodėl jis atsirado. Pasak ginekologės, kartais užtenka sureguliuoti moters mitybą ir gyvenimo būdą. Kitais atvejais taikomas efektyvus medikamentinis gydymas”, – sako ginekologė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.