Lengvai atrakinamos durys

Turbūt esate girdėję pranešimų apie vagystes, kai durys paprasčiausiai išimamos, užraktas perpjaunamas, arba dar blogiau – durys tiesiog atrakinamos savadarbiais raktais, kitokiais įnagiais. Daugiausia vagysčių įvykdoma dėl to, kad duryse būna sumontuoti prastos kokybės, jokių saugumo reikalavimų neatitinkantys užraktai.

Kodėl taip nutinka? Ar mūsų rinkoje nėra gerų durų ir spynų? O galbūt lietuviai per mažai dėmesio skiria savo būstui apsaugoti?

Ko vertas pigus saugumas?

Ekspertų teigimu, prastą namų apsaugą lemia dvi priežastys. Pirmoji – žmonėms trūksta informacijos apie tai, kaip išsirinkti patikimas duris bei spynas, atitinkančias svarbiausią savo funkciją – maksimaliai apsaugoti būstą nuo ilgapirščių. Antra, vis dar daug žmonių, rinkdamiesi duris ir spynas, pirmiausia orientuojasi į kainą, o juk kalbama apie saugumą.

„Renkantis duris bei spynas reikėtų gerai pagalvoti, kas svarbiau – ar kelios dešimtys sutaupytų litų, ar namie esantis turtas, o kartais ir gyvybė. Kartais net neturėdami jokios informacijos apie duris ir spynas žmonės aklai pasitiki durų pardavėjais. Galima tik apeliuoti į sąžinę tų pardavėjų, kurie siūlo saugius gaminius, tinkančius nebent sandėliukui ar tualetui užrakinti. Apie kokį tokių durų saugumą galima kalbėti?” – retoriškai klausia užraktų specialistas Kęstutis Taraila, UAB „ASSA Lietuva” generalinis direktorius.

Kaip ir kiekvienas geras daiktas, taip ir geros durys bei spynos turi savo vertę. Galima suabejoti tokiais teiginiais: „Aukščiausios saugumo klasės durys su saugiomis spynomis tik už 750 ar 800 Lt.” Ekspertai tikina, kad „apsauginės” durys už tokią kainą vėliau gali labai brangiai kainuoti. „Stebuklų nebūna. Pasitaiko, kad renkantis pagal kainą perkamos tokios durys, kurias perpjauti galima tiesiog konservų atidarytuvu”, – sako K.Taraila.

Spyna – durų širdis ir saugumo garantas

Geros durys be patikimos spynos vargu ar galės tinkamai apsaugoti namus. Spyną patariama rinktis taip pat kruopščiai ir apgalvotai.

„Spyna – svarbiausias visų durų, o ypač seifinių (šarvuotų), elementas. Būtent nuo jos priklauso, ar durys atitinka vieną ar kitą atsparumo įsilaužimui klasę. Todėl visos duryse įmontuotos spynos privalo turėti sertifikatus arba spynos gamintojo (tiekėjo) išduotas atitikties deklaracijas, iš kurių būtų matyti, kokią saugumo klasę pagal standartą EN 12209 atitinka duryse sumontuotos spynos. Spynos saugumą lemia ne jos dydis ar kaiščių skaičius, bet oficialus dokumentas. Paprastai tariant, pasakykite, kokį dokumentą jums pateikė apie spyną, ir mes pasakysime, ko ji verta”, – pataria atkreipti dėmesį į dokumentus K.Taraila.

Užraktų specialistai rekomenduoja ieškant saugių durų atsižvelgti į spynos kainą. „Juokinga, kai teigiama, jog 55 litus kainuojanti spyna yra saugi – vien tik apsauginis spynos cilindras kainuoja daugiau”, – sako K.Taraila.

Pasak ekspertų, dauguma užraktų gamintojų pagrindinius spynos elementus (spynų korpusus, cilindrus bei raktus) ženklina savo vardu. „Jeigu norite turėti originalią spyną, atkreipkite dėmesį į tai, ar visi spynos elementai turi gamintojo žymę. Priešingu atveju rizikuojate gauti iš neaiškios kilmės dalių sukomplektuotą spyną, kurios tik vienas elementų bus originalus”, – tvirtina užraktų žinovas.

Daug informacijos apie durų bei spynų kokybę gali pasakyti ir šiems produktams suteikiamas garantinis laikotarpis. Jei durų garantija galioja vienus metus, o spynos – 14 dienų, po kelių mėnesių ir vėl gali tekti apsilankyti durų bei spynų salone. „Kartais nutinka taip, kad durims buvo duota garantija, o kai žmogui prireikia ja pasinaudoti, paaiškėja, jog nei įmonės adresas, nei telefonas, nei kitokie duomenys nenurodyti, arba ir pati firma nebeegzistuoja, – pasakoja K.Taraila. – Tokiu atveju garantija tampa bevertė.”

Patikimiausios spynos – su kabliniu liežuvėliu

Renkantis spyną ekspertai pataria atkreipti dėmesį ir į skląsčio formą. Tradiciniai liežuvėliai būna tiesūs, tačiau derėtų rinktis spynas su kablio formos skląsčiu. Saugumas, tyliai veikiantis rakinimo mechanizmas, galimybė patikimai rakinti duris – tai tik keletas spynos su kablio formos liežuvėliu pranašumų. Toks skląstis itin pravartus medinėms durims.

„Medinės durys dažniausiai išlaužiamos išlenkus staktą, nes taip atpalaiduojamas tiesus spynos liežuvėlis. Kablys tokiu atveju suteikia papildomą apsaugą – neleidžia, net ir išlenkus staktą, atverti durų”, – LŽ sako K.Taraila.

Ekspertai teigia galintys duoti dar bent keletą dešimčių patarimų, kad būtų galima ramiai palikti namus ilgesniam laikui ir išvažiuoti į kelionę ar atostogų. Pagrindinis patarimas perkantiesiems duris ir spyną būtų toks: susirinkti kuo išsamesnę informaciją bent iš trijų ar daugiau pardavėjų. „Konsultacijos nekainuoja, o aplankius keletą spynų bei durų salonų greitai paaiškėja, kuris pardavėjas sąžiningas, o kuris tik ir ieško progos greitai užsidirbti dėl pirkėjų neišmanymo”, – primena K. Taraila.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Lengvai atrakinamos durys"

  1. Rytis

    Stebiuosi, kad žmonės galvoja, kad vien geros durys apsaugos jų namus ir visiškai nesirūpina spynomis. Juk kad ir kokios geros ir patvarios durys būtų, jos be geros ir saugios spynos bus nieko vertos ir vagys lengvai jas atidarys.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.