Dvejonės dėl kondicionieriaus

Nusprendę nusipirkti vieną ar kitą brangesnį daiktą dažniausiai stengiamės sužinoti kuo daugiau apie jo teigiamas ir neigiamas savybes. Vienas prieštaringiausiai vertinamų buitinių įrenginių – kondicionierius. Reikia jo ar ne? Ar trūkumų nėra daugiau nei pranašumų?

Artėjant vasarai daug kas pagalvojame – gal vertėtų įsirengti namie kondicionierių? Kad nepasikartotų pernykštė situacija, kai karščių kamuojami žmonės išgraibstė visus, net užsigulėjusius sandėliuose. Tačiau kartu apninka ir abejonės: kokį rinktis – pigesnį ar brangesnį, ar galingas kondicionierius netrikdys ramybės, ar nesausins oro, nesargdins?

Brangiausias – ne geriausias

Specializuotose parduotuvėse kondicionierių pasirinkimas išties nemenkas. Mobiliųjų kainos svyruoja nuo keliasdešimties iki kelių šimtų litų, stacionarių gali siekti ir kelis šimtus.

Kaip ir perkant bet kurią buitinę įrangą, nereikėtų labai taupyti – juk jei už tą patį gaminį vienas gamintojas prašo vienos sumos, o kitas – perpus mažesnės, vadinasi, gamindamas kondicionierius antrasis smarkiai pataupė. Gal jų korpusas pagamintas iš pigesnių medžiagų, gal viduje – neilgalaikis mechanizmas. Arba suges jau po poros savaičių, arba pradės vibruoti, skleisti pašalinius garsus. Tada apie ramų poilsį ir miegą beliks pasvajoti.

Tačiau ir pačių brangiausių pirkti nebūtina – juk neretai antkainis didinamas vien už garsų gamintojo vardą.

Ar išties kondicionierius tinka visur

Tiek mobilius, tiek stacionarius kondicionierius galima įsirengti bet kuriame kambaryje. Tačiau vienur jie bus išties naudingi, o sumontuoti kitur negelbės nei nuo karščio, nei nuo vėsos.

Pasak specialistų, svetainėje ar miegamajame, kur praleidžiate daugiausiai laiko, kondicionierius reikalingas. Kvėpuoti gaiviu oru malonu ne tik vasarą – ir bendrauti lengviau, ir miegas ramesnis. Virtuvėje sumontuotas kondicionierius naudingas nebus – vos įjungus viryklę pagerintas mikroklimatas „išsisklaidys” kaip rūkas.

Mažiausia temperatūra, iki kurios galima atvėsinti kambario orą, yra maždaug 16 laipsnių šilumos.

Ne visi kondicionieriai kelia triukšmą ir šaldo

Šiuolaikiniai kondicionieriai veikia beveik be garso. Pačių tyliausių keliamas triukšmo lygis nesiekia 21 decibelo. Jį galima palyginti su skersvėjo keliamu garsu – jo juk negirdime.

Namams skirti kondicionieriai nėra tokie galingi kaip, pavyzdžiui, įrengiami prekybos centruose, šalia kurių stovint per minutę sušalti galima. Vis dėlto peršalti dėl kondicionieriaus iš tiesų galima. Bet tik tuo atveju, jei jį įrengsite tiesiai virš savo lovos ar sofos. Geriausia kondicionierių montuoti šalia lango arba ant artimiausios prie lango sienos.

Ar turint kondicionierių reikia vėdinti kambarius?

Daugelis kondicionierių ne tik vėdina, bet ir švarina orą, tačiau paprastai atsinaujina ne daugiau kaip 20-30 proc. patalpos oro. Todėl vėdinti reikia ir kambarį, kuriame įrengtas kondicionierius.

Kai kurie kondicionieriai šiek tiek drėkina orą, tačiau tam geriau sumontuoti atskirus įrenginius.

Gali ir šildyti

Šildymo funkciją turi dauguma šiuolaikiškų brangesnių kondicionierių. Bet ja naudotis galima tik retkarčiais, esant tam tikrai temperatūrai. Pavyzdžiui, rudenį, kol namie dar neįjungtas centrinis šildymas. Jeigu šildyti būstą bandysite, kai lauke temperatūra mažesnė nei 10 laipsnių šilumos, kondicionierius gali sugesti.

Nesigundykite firmų pažadais, kad bet kurį užsakytą kondicionierių atveš ir greitai sumontuos. Pirmiausia geriau į namus pasikviesti specialistą, kuris nuspręs, kurioje vietoje geriausia montuoti kondicionierių ir kokį modelį pasirinkti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.