R.Malinauskas ir be rinkimų suėdė B.Ropę

Valstiečiai liaudininkai, nenorėdami kivirčytis su socialdemokratais, nutarė nepretenduoti į Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidento postą

Iš anksto prognozuota Lietuvos savivaldybių asociacijos (LSA) prezidento rinkimų intriga vakar visiškai subliuško. Neatsiradus konkurentų į šį postą, perrinktas Druskininkų meras socialdemokratas 42 metų Ričardas Malinauskas. Pagrindiniu jo varžovų laikytas Ignalinos rajono meras valstietis liaudininkas Bronis Ropė rinkimuose apskritai nedalyvavo. Jis nekandidatavo ir į LSA viceprezidentus.

Kad R.Malinauskas liktų LSA prezidento poste, balsavo 127 iš 134 delegatų, 2 buvo prieš, 5 susilaikė.

Ketino konkuruoti

Prieš LSA suvažiavimą kilo grėsmė, kad aktyvusis Druskininkų meras asociacijos vadovo kėdės gali ir netekti. Pretenduojantis į šį postą neslėpė ir aktyviai kitų partijų paramos ieškojo B.Ropė. Dėl to R.Malinauskas net guodėsi savo bičiuliams socialdemokratams.

„Vien dėl demokratijos verta pasivaržyti”, – LŽ visai neseniai yra sakęs valstietis liaudininkas. Ignalinos rajono meras teigė, kad socialdemokratų ambicijos išlaikyti asociacijos prezidento kėdę vien dėl to, kad jie LSA turi daugiausia atstovų, nepagrįstos.

Vakar Ignalinos rajono meras per suvažiavimą apskritai nekalbėjo ir į jokius postus nekandidatavo. Vienu iš LSA viceprezidentų buvo išrinktas kitas valstietis liaudininkas Panevėžio rajono meras Povilas Žagunis. Tokį kompromisinį variantą išvakarėse suderino socialdemokratai ir valstiečiai liaudininkai.

Pasiūlė išeitį

Kaip LŽ vakar sakė suvažiavime dalyvavusi valstiečių liaudininkų lyderė žemės ūkio ministrė Kazimiera Prunskienė, B.Ropė „gera valia ir bendru sutarimu” sutiko nekelti savo kandidatūros į LSA prezidentus bei viceprezidentus. „Nusprendėme nekonkuruoti, nes mums užtenka ir kitų dialogo sričių, kurios yra be galo jautrios ir pažeidžiamos”, – socialdemokratų ir „valstiečių” santykius gana vaizdžiai apibūdino K.Prunskienė.

Pasak ministrės, jos vadovaujama partija, matydama tokį didelį socialdemokrato R.Malinausko pasipriešinimą B.Ropės kandidatūrai ir nenorėdama, kad LSA vadovybėje kiltų nesutarimų, pateikė kompromisinį variantą. „Į viceprezidentus mes pasiūlėme P.Žagunį – tolerantišką, santūrų merą, atstovaujantį Panevėžio rajonui, kuriame valstiečių liaudininkų pozicijos yra stipriausios”, – sakė K.Prunskienė.

Paklausta, kodėl, jos nuomone, R.Malinauskas vengia konkurencijos, ministrė sakė, kad B.Ropė yra stiprus, aiškią nuomonę turintis meras, atstovaujantis didelei grupei savivaldybių, kurių prioritetai yra kiek kitokie nei kurortiniai interesai. „Todėl ir nėra taip paprasta susikalbėti”, – įsitikinusi partijos lyderė.

Svarbiausia – finansai

LŽ paprašytas įvardyti svarbiausią šiandieninės savivaldos problemą, naujasis LSA prezidentas R.Malinauskas pripažino, kad tai –

finansiniai reikalai. „Esame dėkingi, kad per pastaruosius metus savivaldybių biudžetai bendrai padidėjo pusantro karto. Tačiau matydami, kaip auga bendrasis vidaus produktas, didėja valstybės biudžetas, jaučiamės šiek tiek skriaudžiami. Juk tie pinigai reikalingi mūsų žmonių gerovei, sutvarkyti keliams, parkams, spręsti socialiniams reikalams”, – sakė R.Malinauskas. Kartu jis pripažino negalįs teigti, kad socialinėms reikmėms šiandien skiriama per mažai lėšų.

Gelbsti komanda

R.Malinauskas mano, kad per ateinančius savivaldybių tarybų rinkimus po ketverių metų rajonų ir miestų merus bus galima rinkti tiesiogiai. Jo įsitikinimu, pataisyti įstatymams pakaktų trijų ar keturių mėnesių. Ilgiau truktų, jei reikėtų keisti Konstituciją.

„Dabar sunkiau ne nuspręsti, kad meras būtų renkamas tiesiogiai, o atskirti mero ir tarybos kompetenciją, padalyti funkcijas, kad meras galėtų dirbti. Jei meras bus dešinysis, o taryba – kairiųjų pažiūrų, sunkiai įsivaizduoju, kaip jie galės dirbti, jei įstatymai liks tokie kaip dabar”, – sakė R.Malinauskas. Pasak jo, dabar meras yra tik savivaldybę reprezentuojantis asmuo.

Paklaustas, ar LSA prezidento veikla netrukdo jo tiesioginiam mero darbui, R.Malinauskas prisipažino, kad iš tiesų trukdo. Be to, jis dar priklausąs dviem dešimtims įvairių tarybų, komisijų, grupių ir t.t. Pasak mero, vienintelis dalykas, kuris jį gelbsti, tai profesionali darbuotojų komanda, viską suprantanti iš vieno telefono skambučio.

LSA prezidentas turės 4 viceprezidentus. Be minėto P.Žagunio, išrinkti Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narys liberalcentristas Algimantas Vakarinas, Pagėgių meras partijos „Tvarka ir teisingumas” atstovas Kęstas Komskis ir Alytaus rajono meras konservatorius Algirdas Vrubliauskas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.