Buvusiame Rūdninkų poligone aptikta rekordiškai didelė – vienos tonos – sovietinė aviacinė bomba

Šalčininkų rajone esančiame Rūdininkų poligone Lietuvos kariuomenės išminuotojai aptiko rekordiškai didelę ir galingą nesprogusią vienos tonos svorio sovietinę aviacinę bombą.
Kaip BNS sakė Juozo Vitkaus Inžinerijos bataliono štabo viršininkas majoras Arūnas Dzidzevičius, aptiktoji skeveldrinė-fugasinė bomba „OFAB-1000” – didžiausias ir galingiausias istorijoje Lietuvos karių aptiktas sprogmuo.

Pasak majoro A.Dzidzevičiaus, Rūdninkų poligone dirba išminuotojų skyrius, kuris ruošiasi sprogmens nukenksminimui.

Kaip BNS informavo poligone esantys išminuotojai, iš viso ketvirtadienį buvusiame sovietiniame aviacijos poligone rasta 11 įvairaus dydžio ir būklės aviacinių bombų, kurios žemėje išbuvo nuo sovietinės aviacijos pratybų laikų.

Be toninės bombos, rastos 8 įprastos aviacinės 50-100 kg masės skeveldrinės-fugasinės bombos bei dvi kasetinės bombos.

Inžinerijos bataliono Išminavimo kuopos vadas kapitonas Vaidotas Mockevičius iš įvykio vietos BNS pasakojo, kad tonos svorio bomba yra įsmigusi į žemę, iš kurios styro jos sparnuotoji dalis.

„Atkasę bombą, mes spręsime kaip ją neutralizuoti. Tai darysime saugiausiu būdu, kad neįvyktų detonacija, nes skeveldros nuo bombos skrietų daugiau kaip kilometrą”, – sakė kapitonas V.Mockevičius.

Jo teigimu, bombų neutralizavimui tikriausia bus pasirinktas deginimo būdas, kai sprogmuo perpjaunamas, o sprogstamoji medžiaga – išdeginama. Tačiau ir tokiu atveju išlieka bombos detonavimo galimybė.

Sprogmenų minėtame poligone randama nebe pirmą kartą. Praėjusiais metais čia buvo rastos beveik trys dešimtys nesprogusių aviacinių bombų, didžiausi iš jų – 250 kg ir 500 kg masės.

Jos taip pat buvo sunakintos poligone. Tąkart sprogmenų neutralizavimas užtruko keliolika dienų.

Buvęs poligonas dabar apaugęs mišku, dalis jo žemių grąžinta privatiems asmenims. Dalimi poligono naudojasi Vidaus reikalų ministerija.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.