Kasparovui sutrukdyta dalyvauti demonstracijoje per ES ir Rusijos viršūnių susitikimą

Rusijos teisėsaugos pareigūnai sutrukdė opozicijos lyderiams, tarp jų – buvusiam šachmatų čempionui Gariui Kasparovui, atskristi į demonstraciją Samaroje, kur penktadienį vyksta Europos Sąjungos (ES) ir Rusijos viršūnių susitikimas.

Tai pranešė G.Kasparovo atstovas Denisas Bilunovas.

Pasak jo, lėktuvas, kuriuo G.Kasparovas ir kiti turėjo išskristi iš Maskvos, „išskrido, ir nė vienam „Kitokios Rusijos” delegacijos nariui ar žurnalistui nebuvo leista į jį įsėsti”.

Tai, kad negalėjo įsėsti į lėktuvą, G.Kasparovas aiškino Kremliaus nurodymais. Jis žurnalistams piktai pareiškė, kad „Putinui vieta kartu su (Zimbabvės prezidentu Robertu) Mugabe ir (Baltarusijos lyderiu Aleksandru) Lukašenka”.

Kiti oro uoste užlaikyti asmenys sakė, kad buvo konfiskuoti jų pasai.

„Mes esame Šeremetjevo oro uoste, uniformuoti vyrai paėmė mūsų pasus. Jie paėmė 13 pasų. Laikau tai kriminaliniu nusikaltimu”, – sakė Levas Ponomariovas iš visuomeninio judėjimo „Už žmogaus teises”.

„Jie mums registracijos vietoje pasakė, kad mūsų bilietus kompiuteris atmetė, nes jie parduoti (kitiems keleiviams). Bet kai kurie žurnalistai, kuriems buvo leista įsėsti (į lėktuvą), mums sakė, kad lėktuvas buvo pustuštis”, – pasakojo jis.

Opozicinis judėjimas „Kitokia Rusija” planavo protesto akciją per ES ir Rusijos viršūnių susitikimą, kuriame dalyvauja prezidentas Vladimiras Putinas, Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir Europos Komisijos pirmininkas Jose Manuelis Barroso (Žozė Manuelis Barozu).

Į lėktuvą nebuvo įleistas ir nacionalbolševikų lyderis Eduardas Limonovas. „Manau, kad mes būsime laikomi čia, kad nenuvyktume į Samarą”, – žurnalistams sakė jis.

Prezidento atstovas paneigė, kad Kremlius yra kaip nors susijęs su penktadienio incidentu Šeremetjevo oro uoste, ir sakė, jog nemano, kad šis klausimas bus aptartas per viršūnių susitikimą.

„Nemanau, kad Rusijos piliečio, kad ir įžymaus, neatvykimo … klausimas bus viršūnių susitikimo darbotvarkėje, – sakė Dmitrijus Peskovas. – Negaliu komentuoti milicijos vardu. Kremliaus Šeremetjeve nebuvo”.

„Kitokia Rusija” kaltina Kremlių režisuojant prezidento įgaliojimų perdavimą, kuris neatitiks demokratijos standartų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.