Naujojoje Prancūzijos vyriausybėje – septynios moterys ir socialistas

Naujasis Prancūzijos premjeras Francois Fillonas (Fransua Fijonas) penktadienį paskelbė savo ministrų kabineto sudėtį – jo 15 narių vyriausybėje dirbs septynios moterys ir socialistas Bernard’as Kouchneras (Bernaras Kušneras), kuriam pavesta vadovauti Užsienio reikalų ministerijai.

Vyriausybės sudėtis buvo paskelbta kitą dieną po to, kai naujasis prezidentas Nicolas Sarkozy (Nikola Sarkozi), kuris šią savaitę valdžią perėmė žadėdamas radikalias reformas, paskyrė F.Filloną premjeru.

Daugelis ministrų yra dirbę ir valdant N.Sarkozy pirmtakui Jacques’ui Chiracui (Žakui Širakui), tačiau yra ir nemažai stulbinančių paskyrimų – vyriausybėje dirbs daug moterų ir pirmasis iš Šiaurės Afrikos kilęs tokio rango pareigūnas. Tai akcentuoja N.Sarkozy deklaruotą tikslą nutraukti visus ryšius su Prancūzijos politine praeitimi.

67 metų B.Kouchnero, į politiką pasukusio buvusio gydytojo, kuris per rinkimų kampaniją rėmė N.Sarkozy varžovę socialistę Segolene Royal (Segolen Ruajal), paskyrimas kairiųjų gretose išprovokavo tarpusavio kaltinimus.

B.Kouchneras, kuris įsteigė humanitarinę organizaciją „Gydytojai be sienų” (Medecins sans frontieres), yra buvęs Jungtinių Tautų atstovas Kosove. Šis politikas, kuris buvo vienas populiariausių Prancūzijoje, nuo 1988 metų dirbo socialistų vyriausybėse.

F.Fillono komandoje taip pat yra buvęs premjeras Alainas Juppe (Alenas Žiupė), kuris pagal rangą yra antrasis vyriausybės pareigūnas, – jis vadovauja naujai aplinkos, tvariosios plėtros ir energetikos „superministerijai”.

A.Juppe keleriems metams turėjo pasitraukti iš politikos dėl partijos finansavimo skandalo.

Buvusi gynybos ministrė Michele Alliot-Marie (Mišel Aljo-Mari) vadovaus Vidaus reikalų ministerijai, o buvęs užimtumo ministras Jeanas-Louis Borloo (Žanas Luji Borlo) tapo ekonomikos, finansų ir užimtumo ministru ir vadovaus ekonominių reformų kampanijai.

Vadovauti Teisingumo ministerijai paskirta N.Sarkozy rinkimų kampanijos atstovė Rachida Dati (Rašida Dati). Ji tapo pirmuoju iš Šiaurės Afrikos kilusiu politiku tokiame poste. Jos tėvai kilę iš Maroko ir Alžyro.

Gynybos ministru tapo Herve Morinas (Hervė Morenas), kuris buvo Francois Bayrou (Fransua Beru) centristinės Sąjungos už Prancūzijos demokratiją (UDF) frakcijos parlamente lyderis.

Paskyrusi septynias ministres, Prancūzija prisidėjo prie Čilės, Suomijos, Ispanijos ir Švedijos, kurių vyriausybėse dirba pusė moterų.

F.Fillonas vadovaus N.Sarkozy Sąjungai už liaudies judėjimą (UMP), kuri rengiasi birželį įvyksiantiems parlamento rinkimams, ir tikisi daugumos, kurios reikia reformoms šioje antrojoje pagal dydį eurozonos ekonomikoje prastumti.

Dauguma apklausų rodo, kad UMP lengvai užsitikrins tokią daugumą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.