Iš Seimo tribūnos – pamokymai Vyriausybei

Svarstydami ministrų kabineto veiklos ataskaitą Seimo nariai citavo Šventąjį Raštą, prisiminė pasakas ir senus kino filmus

Dvi savaites Seimo frakcijose ir komitetuose narstyta socialdemokrato Gedimino Kirkilo vadovaujamos mažumos Vyriausybės praėjusių metų veiklos ataskaita vakar buvo svarstoma plenariniame parlamento posėdyje. Diskusijoms užtrukus, prie keturioliktosios Vyriausybės veiklą turėjusių įvertinti rezoliucijų projektų net nebuvo prieita.

Iš penkiolikos Seimo komitetų teigiamai ministrų kabineto nuveiktus darbus įvertino dešimt. Keturi nusprendė, kad Vyriausybė dirbo nepatenkinamai, vienas buvo kitokios nuomonės. Iš devynių parlamento frakcijų penkios opozicinės G.Kirkilo kabinetą negailestingai kritikavo, trys, susibūrusios į koaliciją, džiaugėsi gerais jo darbais. Remti mažumos Vyriausybę įsipareigojusios Tėvynės sąjungos (TS) lyderis Andrius Kubilius lyg šeimos tėvas kalbėjo griežtai, tačiau nesmerkė ir paliko galimybę pasitaisyti. „Ir tiesa padarys jus laisvus”, – citavo jis Šventąjį Raštą, tačiau netrukus susizgribo, kad socialdemokratų dievobaimingais žodžiais nesugraudinsi.

Rezoliuciją, kurioje bus įvertinta ministrų kabineto veiklos ataskaita, ketinama priimti kitą savaitę.

Kritikos lavina

Per diskusijas kalbėję opozicinių frakcijų vadovai Vyriausybės ataskaitoje pasigedo rimtesnės šalyje vykstančių procesų analizės, svarbiausių uždavinių bei tikslų įvardijimo. Ministrų kabinetui primygtinai rekomenduota skubinti socialines, švietimo ir sveikatos apsaugos reformas, mažinti migraciją, didinti gimstamumą, kovoti su korupcija, pažaboti šešėlinę ekonomiką, plėtoti smulkųjį ir vidutinį verslą ir t.t.

„Rezultatų nėra. Vyriausybė visą laiką mąsto, kaip išsilaikyti valdžioje ir įtikti konservatoriams. Tad atsakomybę turėtų prisiimti ir Vyriausybės angelai sargai konservatoriai”, – konstatavo Darbo partijos frakcijos seniūnas Kęstutis Daukšys.

„Jei pritartume ataskaitai, bandytume apgauti patys save. Atrodytume lyg stručiai, sukišę galvas į smėlį ir išskleidę margas plunksnas”, – kalbėjo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Petras Auštrevičius.

Naujosios sąjungos lyderiui Artūrui Paulauskui atrodė, kad Vyriausybės veiklą geriausiai apibūdina seno filmo „Išgyvensime iki pirmadienio” pavadinimas.

Atsakomybė visiems

Pasak liberaldemokrato Valentino Mazuronio, atsakomybę dėl esą prastos Vyriausybės veiklos turi prisiimti ir valdančioji Seimo dauguma, kurią, parlamentaro žodžiais, sudaro valdančioji mažuma ir konservatoriai. „Ar jie gyvena teisėtoje santuokoje, ar susidėję, esmės nekeičia, jie visi atsakingi”, – kalbėjo V.Mazuronis. Jis ragino palaikyti liberaldemokratų parengtą rezoliuciją, siūlančią nepritarti ataskaitai. „Tik taip galima išjudinti Vyriausybę, kad ji pagaliau pradėtų dirbti”, – pareiškė parlamentaras.

Socialdemokratų frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė atkreipė kolegų dėmesį, kad pirmą kartą šalies parlamentarizmo istorijoje svarstoma mažumos Vyriausybės darbo ataskaita. „Jūsų pastabos neesminės. Jos primena pasaką, kai musė, nutūpusi dirvą ariančiam jaučiui ant ragų, gyrėsi: mes arėme!” – kandžiai į kritiškas opozicijos vyrų kalbas atsikirto ji.

Gelbsti energetika

Priminęs, kodėl konservatoriai nutarė remti mažumos Vyriausybę (sutarus mažinti valstybės užvaldymą kovoti su korupcija ir spręsti strateginės svarbos energetikos problemas), TS lyderis A.Kubilius pareiškė, kad atėjo metas įvertinti, kaip sekėsi tuos principinius susitarimus įgyvendinti. „Aiškiausia dėl energetikos. Galima teigti, kad daromi reikšmingi sprendimai, tad dėl Vyriausybės strateginės pozicijos didesnių priekaištų neturime”, – sakė konservatorius.

O štai dėl valstybės užvaldymo kebliau. „Negerai, kad per pastarąjį pusmetį paaiškėjo, jog premjeras ir Vyriausybė gali būti saistomi kitų įtakų. Tikrai nesinori matyti privatizuotos Vyriausybės”, – sakė konservatorių lyderis. Jis apgailestavo, kad Vyriausybei nesiseka kovoti ir su korupcija.

Ministrų kabineto ataskaitai įvertinti konservatoriai pateikė savo rezoliucijos projektą. Pasak A.Kubiliaus, siūloma atsisakyti primityvių vertinimų – pritarti ar ne. „Svarbiausiu dalyku mes laikome strateginių dalykų realizavimą. Gaila, kad tai tenka daryti su Vyriausybe, kuri nesugeba įrodyti esanti laisva. Telieka tikėtis, kad realizavus kai kuriuos energetinius projektus Vyriausybė taps laisvesnė”, – sakė A.Kubilius.

Dirbs toliau

Tiek pats premjeras, tiek jo kabineto nariai, kurių posėdžio salėje nebuvo gausu, itin atidžiai iš visų pusių dalijamų patarimų bei pamokymų nesiklausė. Vienu metu socialdemokratų pusėje buvo likę vos keli parlamentarai. Opozicija taip pat aiškiai nuobodžiavo: skaitė laikraščius, žurnalus, landžiojo po internetą, šnekučiavosi, gurkšnojo kavą. Kiti paprasčiausiai išėjo pietauti.

LŽ paklaustas, ką gero išgirdo per ataskaitos svarstymą, premjeras pripažino, kad visokie siūlymai, patarimai ir kritika visada yra naudinga. „Buvo neblogų pasiūlymų pristatyti ataskaitą kitaip, tikrai galima pakeisti formą. Kita vertus, ataskaita – faktų rinkinys, rodantis, kas įvyko praėjusiais metais, o ne programa. Daugelis tiesiog painioja žanrus”, – sakė G.Kirkilas. Pasak premjero, tos partijos, kurios nepritarė Vyriausybės programai, nepritaria ir ataskaitai. „Čia nieko nuostabaus. Jei ataskaitą įvertins neigiamai, tikrai neliūdėsime, o dirbsime toliau”, – LŽ teigė ministras pirmininkas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.