Į Neringą grįžta Jos Didenybė

Prieš 200 metų pasitraukusi iš Napaleono užkariautos Prūsijos karalienė Luizė su vyru Frydrichu Vilhelmu III buvo atklydusi į Klaipėdos kraštą. Anuomet palikusi ryškų pėdsaką Lietuvos pajūrio gyvenime, šįvakar karališkoji pora su visa svita „grįžta” atgal – ji stabtels Nidoje ir paskelbs vasaros pradžią.

Jau vakar nuskambėjus pirmiesiems sezono atidarymo akordams, pagrindiniai šventės renginiai Neringoje prasideda šįvakar ir vyks visą savaitgalį.

Trumpam – porą amžių atgal

Po viešnagės Neringoje grįžusi atgal karalienė Luizė anuomet laiškuose rašė išsiilgusi šių nuostabių vietų. Ką gi, ilgesys baigėsi – ji grįžta.

Puošni ir nuotaikinga karalienės viešnagė Nidoje atgims viename pagrindinių Neringos vasaros sezono atidarymo akcentų – teatralizuotame projekte „Karališkasis pėdsakas Neringoje”, kuris vyks šįvakar šalia Nidos katalikų bažnyčios.

Į renginį užsukę poilsiautojai pasijus lyg laiko mašina nusikėlę į anuos romantizmu dvelkiančius laikus. Bus atkurta tai, kas Neringoje vyko prieš du šimtus metų, kai po Klaipėdos kraštą keliaujanti Luizė su svita stabtelėjo Nidoje – aplink garmės princai ir princesės, dvariškiai, skambės ano meto muzika.

Pasak organizatorių, vaidinimas nebus tik nuobodi istorijos pamoka.

„Norime parodyti ir kuo tiksliau atkurti, ką karalienės vizitas davė Neringai. Mestos gausios pajėgos – įdomioje, pilnoje muzikos programoje dalyvaujaus daug atlikėjų bei meno kolektyvų, taip pat atkūrėme kiek įmanoma autentiškus to meto apdarus”, – sakė renginio metu Luizės viešnagės istoriją pasakosianti dvaro dama – aktorė Virginija Kocahnskytė.

Su vietiniais gyventojais susibičiliavusios karalienės viešnagę padės atkurti dainininkai Artūras Kozlovskis ir Giedrė Zeicaitė, pianistė Edita Zizaitė, mimas Aleksas Mažonas, kuris įkūnys rūmų juokdarį, vaikų senosios muzikos ir šokių kolektyvas „Dolce musica”, liaudies kolektyvai „Giedružė” ir „Kalnapušė”.

Pasakojime taip pat bus fragmentiškai priminti ne tik regionui, bet ir Lietuvai svarbūs karalienės inicijuoti darbai.

Duoklė džiazui

Gitaristas ir vokalistas Eugenijus Jonavičius su grupe „Maestro” sezono atidaryme ruošiasi atiduoti duoklę džiazui endash jie pristatys Lietuvoje dar negirdėtą programą „Divertismentas vakarėjant džiazo ir roko ritmu”.

„Ankstesnių sezono atidarymo koncertų metu didžioji scena nebuvo persotinta džiazo – dominuodavo populiarioji muzika. Džiazas pajūryje populiarus, todėl manau, kad „įsipaišysime”, – sakė E. Jonavičius, pridūręs, kad lig šiol Nidoje jis koncertuodavo tik mažesniuose džiazo renginiuose.

Pasirodymo metu skambės ne tik užburianti džiazo muzika – dainuos atlikėja Reda Striškaitė, scenoje šoks choreografė Rūta Narijauskaitė.

Anot E. Jonavičiaus, neseniai grupė publikos susidomėjimo sulaukė Vokietijoje, kur koncertavo Lietuvos ambasados renginiuose. Taigi poilsiautojai Nidoje turės puikią progą vieni pirmųjų Lietuvoje išvysti ir įvertinti šią programą.

Jų koncertas kartu su grupe „Gateway” iš Vokietijos vyks šįvakar 21 valandą, E. Jonavičius su kompanija du kartus ant scenos pasirodys ir pagrindinio koncerto metu šeštadienį.

Scenoje – įsimylėjėlių duetas

Koncerto metu scena valandai bus patikėta dainininkams Viliui Tarasovui ir Violetai Riaubiškytei, kurie pasirodymu Neringos šventėje pradės visą vasarą truksiančią jųdviejų koncertinę programą.

Abu atlikėjai pavieniui dainuos dainas iš savo repertuaro, tačiau žiūrovai sulauks ir kartu scenoje pasirodysiančios saldžiosios porelės.

V. Tarasovui šis koncertas – savotiškas debiutas, mat jo dainos pirmą kartą skambės kiek kitaip nei iki šiol.

„Scenoje gyvai gros ir man talkins neseniai suburta muzikantų grupė. Tiesiog norėjosi kažko naujo – su šokėjomis atsibodo, tad Klaipėdoje surinkau grupę, su kuria ruošiuosiu koncertuoti ir ateityje”, – trumpai naująją savo programą pristatė V. Tarasovas.

Klaipėdiečio manymu, naujo jo amplua debiutui Neringos vasaros atidarymo koncertas – pati tinkamiausia vieta.

Be to, atlikėjas pripažino šiam kurortui jaučiantis silpnybę – čia jis su tėvais atostogaujantis nuo pat ankstyvos vaikystės.

Visų skoniui

Šiais metais norima įrodyti, kad Neringa – tai ne tik Nida. Šventiniai renginiai vyks Preiloje, Pervalkoje, Juodkrantėje.

„Visiems įtikti sunku, tad sezono atidarymo renginiai bus skirti įvairių pomėgių poilsiautojams. Bus ir diskotekų jaunimui ir rimtų renginių solidžiai publikai”, – sakė šventės organizacinio komiteto pirmininkas Arūnas Burkšas.

Jis pasidžiaugė, kad šiemet prie renginių organizavimo mielai prisijungė ir Neringos bendruomenė, be kurios pagalbos neapsieita ir ruošiant pagrindinis akcentus – karalienės Luizos kelionę, žuvies turgų bei laivų paradą.

„Aišku, pagrindiniu mūsų koziriu išlieka puiki Neringos gamta, jūra ir, tikimės, geras oras”, – pridūrė A. Burkšas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.