„Rožinio kaspino” autobusėlyje jau 300 moterų išgirdo įtarimus dėl krūties vėžio

Savo penktąją kelionę per Lietuvą „Rožinio kaspino” autobusėlis pradėjo Žemaitijoje. Būtent čia atėjusioms pasitikrinti ir išklausyti paskaitų moterims randama daugiausia krūties vėžio požymių.
Gegužės 14-ąją 300-uoju numeriu įrašytas vienos Tverų seniūnijos gyventojos vardas. „Nedelsk” dienoraščio specialiame lape žymimos tik tos moterys, kurioms autobusėlyje dirbantys Vilniaus, Kauno, Klaipėdos ar Šiaulių onkologai ir radiologai randa krūties vėžio požymių. Atlikus kelerių metų darbo kokybės vertinimą paaiškėjo, jog 9 iš 10 šių moterų po išsamių tyrimų pasitvirtina krūties vėžio diagnozė. Kitoms moterims diagnozė nepasitvirtina arba jos nesikreipia į medikus dėl tyrimų ir gydymo tais metais.

„Rožinio kaspino” autobusėlis lankosi vis naujose ir vis mažesnėse gyvenvietėse. Jei pirmaisiais metais, kai daugiausia buvo tikrinamos didmiesčių moterys, krūties vėžio ženklai buvo randami vienai iš 105 moterų, tai dabar nedelsiant dėl krūties vėžio gydymo kreiptis į onkologines ligonines raginama viena iš 70 autobusėlyje apsilankiusių moterų.

„Rožinio kaspino” autobusėlyje jau apsilankė daugiau nei 26 tūkstančiai moterų. Krūties vėžio ženklai pastebimi vienai iš 15 atėjusių pasitikrinti vyresnių nei 60 metų moterų, vienai iš 25 moterų nuo 40 iki 60 metų amžiaus ir vienai iš 200 atėjusių tikrintis jaunesnių nei 40 metų moterų.

Į V-ają kelionę išvykęs „Rožinio kaspino” autobusėlis ant savo šono per Lietuvą veža žinią: „Laiku diagnozavus krūties vėžį, pasveiksta 90 proc. moterų”. Projekto „Nedelsk” organizatoriai ragina moteris daugiau dėmesio skirti savo sveikatai, pastebėjus net menkiausius pakitimus krūtyse, pažastyse, pastebėjus krūties odos ar formos ar spenelio pasikeitimus, nelaukti skausmo ir nedelsiant kreiptis į gydytojus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.