Madingi amžinai?..

Džinsai šiais laikais tapo kone universaliu drabužiu – juos galima dėvėti ir dirbant sode, ir susirengus į vakarėlį. Retai kada beprisimenama, kad kadaise tai buvo pigus darbo drabužis.

Tikroji džinsų kilmė tebėra diskusijų objektas. Kaip dažnai atsitinka, jie „gimė” iš karto keliose vietose atsiradus tam tinkamam audiniui bei dažymo technikai.

Nimas ar Genuja?

Angliškai tamsiai mėlynas džinso audinys vadinamas „denim”. Būtent dėl šio žodžio džinsų tėvyne norėtų vadintis Prancūzija. Ne viename žodyne aiškinama, kad „denim” kilo iš prancūziškojo „Serge de Nimes”, tai yra, „Seržas iš Nimo”. Manoma, kad Seržas, gyvenęs Pietų Prancūzijos Nimo mieste, galėjo būti audinių pirklys, pradėjęs prekiauti vėliau išgarsėjusiu šiurkščiu, bet patvariu audiniu.

Žodis „džinsai” yra itališkos kilmės. „Genoese” – Genujos miesto jūreiviai, kurie dėvėdavo šiurkštaus mėlyno medvilnės, vilnos ir lino mišinio drabužius.

XIX amžiuje džinsinis audinys buvo vilnos ir šilko mišinys, jau įgavęs populiariąją indigo spalvą, ir laikomas ypač tinkamu sunkiam darbui. Jam persikėlus į Ameriką, džinsai tapo medvilniniai. Kadangi šiame žemyne plytėjo didžiulės medvilnės plantacijos, toks audinys buvo lengviau prieinamas Naujojo Pasaulio gyventojams.

Išradingasis Levi Straussas

Dar vienas svarbus vardas džinsų istorijoje – Levi Straussas. Tai jis laikomas džinsų išradėju. Levi Strausso šeima buvo palapinių audinio prekeiviai. Apie 1850-uosius jie iš Niujorko persikraustė į San Franciską, nes tikėjosi pasipelnyti iš Kalifornijos aukso karštligės, kuri tuo metu į vakarus traukė minias nuotykių ieškotojų.

Praėjus geram dvidešimtmečiui Levi užpatentavo idėją ir ją puoselėjo su vienu pažįstamu siuvėju. Šis sumanė įprastas darbininkų kelnes, vadintas džinsais, patobulinti: kai kuriose vietose sutvirtinti metalinėmis kniedėmis. Levi išrinko audinį, vadinamąjį „denim” (darbininkams jis buvo labai patogus, be to, skalbiamas įgydavo įžymųjį indigo atspalvį), o ant iš jo pasiūtų kniedytų kelnių pritvirtindavo savo vardą: „Levi Strauss”.

Kažin, ar išradingasis Levi Straussas būtų patikėjęs, jog sumanytosios kelnės taps tokios populiarios, o jo vardas – tikra mados legenda? Nežinia, bet XX amžiaus viduryje „Levi” džinsų parduotuvėse buvo teiraujamasi dažniau nei bet kokių kitų drabužių. Atsirado ir daugiau populiarių džinsų gamintojų, pavyzdžiui, Lee Coopers bei Wranglers. Visi jie garsūs iki šiol, ir kiekvienas išsiskiria tik jam būdingu džinsų sukirpimu.

Kino žvaigždės ir gėlių vaikai

Daugybę metų džinsai buvo pigūs darbininkų drabužiai. Tačiau viskas pasikeitė šeštą praėjusio amžiaus dešimtmetį. Kai tokios žvaigždės kaip Elvisas Presley, Marlonas Brando bei Jamesas Deanas ėmė juos dėvėti kino bei televizijos ekranuose, džinsai tapo visuotinai trokštamu drabužiu. Jie pradėti sieti su rokenrolu bei popmuzika. Tad septintajame dešimtmetyje Vakarų pasaulis pamišo dėl džinsų – jais mūvėjo visur ir visada.

Aštuntajame XX amžiaus dešimtmetyje išpopuliarėja į apačią platėjantys džinsai. Varpeliai ant šoninių siūlių, gėlių raštai bei kitokie ornamentai, metalinės kilpelės ir segtukai, atspaudai, aplikacijos, net tušu išrašyti grafitiniai pacifistiniai šūkiai – visa tai juos puošė gėlių revoliucijos laikais. Hipių klestėjimo laikotarpiu džinsai buvo vienintelis įsivaizduojamas drabužis, su kuriuo buvo galima eiti į kultinės popžvaigždės koncertą.

Nukirpus džinsus būdavo pasigaminami šortai ar net kelioniniai krepšiai, virve suvarstyti ir surišti audinio galuose. Seni džinsai būdavo dekoruojami įvairiaspalviais lopais arba persiuvami į sijonus.

Devintajame dešimtmetyje suplėšyti, atspurę, perrėžti džinsai buvo įprasti. Populiarūs ir spalvoti – balti, pastelinių spalvų, ypač nutrinti mėlyni. Vėliau mada darėsi santūresnė, vėl grįžo mėlyna. Patys karščiausi buvo ir vis dar yra tai patys šviesiausi, tai tamsiausi mėlynos atspalviai.

Mados pasaulis užkariautas

Naujasis tūkstantmetis džinsus užliejo žvilgesiu bei kontrastais. Tiesiog privalomais tapo krištolo dalelėmis, karoliukais, auksiniu ar sidabriniu blizgesiu, kailiu puošti džinsai. Keisčiausia, kad jie derinami su lopais, įplėšimais, atspurusiais siūlais galuose. Iš džinsinio audinio gaminama beveik viskas: batai, švarkai, krepšiai, kepurės, net korsetai ir karoliukais ar krištolo gabalėliais puoštos tviskančios apyrankės.

Kokie yra džinsai dabar, persiritus į antrąją pirmo naujojo tūkstantmečio dešimtmečio pusę? Šiuolaikinė mada kruopščiai prisirankiojusi visko po truputį iš spalvingos šio drabužio istorijos. Stilinga dėvėti siaurus, cigaretės formos ar į apačią platėjančius, tamsiai ar šviesiai mėlynus, puoštus ar įplėštus džinsus. Įaudus šiek tiek laikros, jie glaudžiai apglunda kūną ir tinka net ne visai tobulai figūrai. Dėvimi kone visur, matyt, greitai tikrai neužleis savo pozicijų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Moterims su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.