Bedarbiams – dviguba skriauda

Iš Darbo biržos siųsti mokytis rusakalbiai bedarbiai jau tris mėnesius negauna stipendijų.

Jie patiria dvigubą skriaudą – negauna darbo o mokydamiesi profesijos – paskirtų išmokų.

Kirpėjų, floristų, buhalterių, administratorių, kompiuterių kursus lankantiems bedarbiams pinigai nemokami nuo vasario.

Pirmus tris mėnesius kursantai iš Darbo biržos turėtų gauti po 420 litų per mėnesį. Kai kurie, pavyzdžiui, kirpėjų kursai tęsiasi ilgiau negu tris mėnesius. Po trijų mėnesių besimokantiesiems turėtų būti išmokėta po 600 litų per mėnesį.

Gyvena su baime

Floristų ir kirpėjų kursai baigsis jau kitą savaitę. Juos lankančios moterys baiminasi, kad kursams pasibaigus pinigai taip ir nebus sumokėti.

Buhalterinės apskaitos kursus rusakalbiai baigė dar kovą. Tačiau pinigai iki šiol nesumokėti.

Floristų – gėlių pardavėjų kursus lankanti Tamara Šatrova pasakojo, kad sausį ir vasarį pinigai buvo sumokėti, kaip ir žadėta. Moterys gavo po 235 litus.

Tačiau vėliau bedarbėms nebuvo mokėta nė cento.

„Kursus lanko ir jaunos moterys, turinčios mažų vaikų. Kaip joms pragyventi ir atvykti iki mokymo centro? Juk transportas taip pat kainuoja. Viena moteris visiškai nebeturi iš ko gyventi. Jau ir papuošalus į lombardą nunešė”,- sakė T.Šatrova.

Kita tuos pačius kursus lankanti klaipėdietė Andželika Novikova pastebėjo, kad iš kitų miestų mokytis atvykusioms moterims stipendijos yra mokamos laiku.

Stipendijos – iš biržos

Viešosios įstaigos „Klaipėdos darbo rinkos mokymo centras” direktorė Birutė Dirmotienė teigė, kad iš Darbo biržos siųstiems į jų įstaigą žmonėms stipendijas perveda birža.

Atlyginimai mokytojams, pasak jos, nevėluoja. Juos centras moka iš savo pinigų.

B.Dirmotienė teigė, kad pinigai visuomet yra atsiunčiami, baigus įgyvendinti projektus.

Finansų ir apskaitos skyriaus vadovas Aidas Bolys teigė, kad projektams įgyvendinti „Klaipėdos darbo rinkos mokymo centras” jau išleido 106 tūkstančius litų savų pinigų. Jie bus grąžinti, kai įstaiga pateiks visus reikiamus dokumentus.

Negali mokėti

Europos socialinio fondo agentūra dokumentus gali tikrinti 60 kalendorinių dienų. Jeigu randama klaidų, dokumentai siunčiami atgal.

Klaipėdos darbo biržos direktorius Andrius Adomaitis neigė, kad Darbo biržos darbuotojai galėjo įvelti klaidų, ir procesas užsitęsė dėl šios priežasties.

„Pinigai bus išmokėti. Žmonės įprato juos gauti laiku, bet mokėjimų terminai ne nuo mūsų priklauso. Mes pateikiame prašymą ir laukiame, kol iš Vilniaus perves pinigus”,- komentavo padėtį jis.

Iš kitų miestų Darbo biržos į tuos pačius kursus siųsti žmonės stipendijas gavo laiku.

Direktorius aiškino, kad šie žmonės, kurie mokosi kartu su rusakalbiais, dalyvauja kitų projektų programose.

Stipendijos rusakalbiams yra mokamos iš projektui „Rusiškai kalbančių asmenų integracijos į darbo rinką skatinimas” skirto fondo.

Darbo biržoje registruotiems bedarbiams, kurie mokosi, yra mokama iš užimtumo rėmimo fondo. Jiems stipendijos nevėluoja.

„Iš užimtumo rėmimui skirtų pinigų pervesti stipendijų kito projekto dalyviams mes neturime teisės. Tada pritrūktų pinigų bedarbiams, kuriems yra mokami pinigai iš bedarbių užimtumo programos fondo”,- teigė jis.

Lėtapėdė agentūra

Klaipėdos darbo biržos Europos socialinio fondo poskyrio vadovė Audronė Jablonskytė teigė, kad dokumentai yra rengiami ir teikiami Europos socialinio fondo agentūrai pagal tam tikrą mokėjimų prašymų grafiką – kas tris mėnesius.

Pasak A.Jablonskytės, dokumentai buvo pateikti laiku – kovo 21 dieną.

Dokumentus sąskaitoms apmokėti agentūra turi teisę tikrinti 30 kalendorinių dienų.

Tada agentūra teikia paraišką Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai. Ši gali tikrinti 10 dienų.

Tada ministerija rašo paraišką Finansų ministerijai, kad ši pervestų Darbo biržai pinigus. Finansų ministerija turi teisę dar 10 dienų tikrinti dokumentus.

„Tik tada, kai mes žmonėms pervedame pinigus ir nusiunčiame faksu dokumentus, liudijančius, kad jau atsiskaityta, agentūra gali pradėti tikrinti mokėjimų prašymą. Kadangi šį projektą Europos Sąjunga finansuoja šimtu procentų, iš niekur kitur pinigai negali būti skiriami. Mes buvome gavę 40 procentų avansą, kad turėtume apyvartinių lėšų. Projektai buvo rašyti prieš pusantrų metų. Nuo tada stipendijos išaugo nuo 185 iki 420 ir 600 litų, apyvartinių lėšų trūksta”, – teigė A.Jablonskytė.

Dokumentus patikrino

Klaipėdos darbo biržoje reikalų turi apie 30 procentų rusiškai kalbančių žmonių.

Lietuvių kalbos mokosi 500 rusakalbių. Dar 350 lanko profesinio mokymo kursus.

Bedarbiai, kurie mokosi ilgiau negu tris mėnesius, gauna 600 litų. Kad tokių, kuriems reikėtų mokėti 600, o ne 420 litų, būtų mažiau ir būtų sutaupyta pinigų, buvo sumažintas besimokančiųjų skaičius ilgiau trunkančiuose ir padidintas skaičius trumpiau trunkančiuose kursuose.

Paramos fondo Europos socialinio fondo agentūros direktorius Povilas Česonis teigė, kad stipendijos rusakalbiams vėluoja ne dėl Klaipėdos darbo biržos kaltės.

Dokumentų tikrinimo procesas buvo pagreitintas, kai į agentūrą kreipėsi pats Darbo biržos direktorius A.Adomaitis. Dokumentai gegužės 10 dieną buvo išsiųsti į Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.