Gruzija įvertino nuostolius, patirtus dėl Rusijos vykdytos ekonominės blokados

Nacionalinis Gruzijos bankas paskaičiavo nuostolius, kuriuos pernai patyrė šalis dėl Rusijos ekonominių sankcijų, praneša Gruzijos žiniasklaida.

Bankininkų nuomone, jie sudarė iki 100 mln. JAV dolerių, 50 mln. iš jų Gruzija prarado dėl draudimo eksportuoti vyną į Rusijos rinką. Perkelti į kitas rinkas pavyko tik 12 proc. visų eksportuojamų vynų. Tuo tarpu dėl mineralinio vandens eksporto blokados Gruzija prarado tik 13 mln. JAV dolerių, sugebėjusi perorientuoti visą eksportuojamą produkciją į kitas rinkas. Draudimas eksportuoti spiritą kainavo respublikai 12 mln. JAV dolerių.

Kaip praneša Nacionalinis bankas, 2006 m. Rusijos ir Gruzijos prekybos apyvarta sudarė 637,4 mln. JAV dolerių, iš kurių importui iš Rusijos teko 561,7 mln. JAV dolerių. Tai beveik 14 proc. nuo visos Gruzijos užsienio prekybos apyvartos.

Nacionalinio banko pateikti skaičiai daug žemesni nei tie, kuriuos 2006 m. pabaigoje skelbė Gruzijos finansų ministras Aleksis Aleksišvilis, įvertinęs nuostolius ketvirtadaliu milijardo JAV dolerių, arba 2,05 proc. bendrojo šalies vidaus produkto.

2006 m. kovo pabaigoje Rusija uždraudė importuoti į savo teritoriją Gruzijos vynus. Vėliau buvo uždrausta įvežti ir mineralinį vandenį „Boržomi” ir „Nabeglavi”, taip pat nemažai žemės ūkio produktų.

Praėjusių metų spalio 2 d. Rusijos valdžia laikinai sustabdė geležinkelių, jūros, oro ir automobilių susisiekimą su Gruzija. Be to, „Rusijos paštas” nutraukė pašto ir siuntų srautą tarp Rusijos ir Gruzijos.

Tokia buvo Rusijos reakcija į tai, kad Gruzijoje buvo suimti penki rusų karininkai, kaltinami šnipinėjimu. 2006 m. gruodį Sergejus Ivanovas pareiškė, jog jokios blokados nebuvę. Anot jo, oro transporto susisiekimas buvo nutrauktas dėl Gruzijos kompanijų įsiskolinimo.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.