Provincijoje darbuotojų dar netrūksta

Skirtingai nei didieji Lietuvos miestai, kaimiškieji šalies rajonai dar nesusidūrė su darbo jėgos stygiumi. Teigiama, kad vieni iš paklausiausių darbuotojų rajonuose – penkiasdešimtmečiai.

Kupiškio rajono darbo biržos direktorė Genė Zulonienė LŽ pabrėžė, jog pastaruoju metu šio rajono darbdaviai į įvairias darbo vietas pradėjo įdarbinti vyresnius žmones. „Bene lengviausia Kupiškyje įsidarbinti penkiasdešimtmečiams. Kadangi mažame Kupiškyje mes bemaž visi vienas kitą pažįstame, darbdaviai įsitikino, kad šio amžiaus žmonės yra patikimiausi. Jaunimas, deja, garsėja lengvabūdiškumu ir atsainiu požiūriu į darbą”, – teigė G.Zulonienė.

Bedarbiai – kaimų žmonės

Šalyje eskaluojama darbuotojų stygiaus problema, G.Zulonienės teigimu, Kupiškio rajonui neaktuali. „Man tenka neretai domėtis darbo rinkos situacija kaimiškuosiuose šalies rajonuose. Pastebiu, kad jau ne vienus, ne penkerius ir net nebe dešimtį metų visiems šiems rajonams trūksta gydytojų, policininkų, vyriausiųjų buhalterių, kai kurių specialybių mokytojų. Taip pat ir Kupiškyje”, – teigė darbo biržos direktorė.

Pasak G.Zulonienės, iš 800 bedarbių, kurių skaičius Kupiškyje nekinta jau penkerius metus, tris ketvirtadalius sudaro kaimų gyventojai. Jų gyvenamosiose vietose darbo nėra, o įsidarbinti Kupiškyje šie žmonės negali, nes paprasčiausiai neturi kuo atvykti iki rajono centro.

„Kupiškis garsėja kaip siuvėjų kraštas, turime net penkias siuvyklas. Siuvimo įmonėse darbuotojų kaita nemenka, specialisčių čia nuolat trūksta, kartais prireikia vienos kitos pardavėjos. Mano manymu, tam, kad pritrauktų žmones, verslininkai turėtų padaryti patrauklesnes darbo vietas. Kupiškėnės jau nenori dirbti po 12 valandų per parą už 700 litų mėnesio atlyginimą”, – sakė G.Zulonienė.

Nebeliko jaunimo

„Nedarbo problema Rokiškiui jau nebeaktuali, o darbuotojų stygiaus – dar neaktuali. Tačiau neabejojame, kad anksčiau ar vėliau darbuotojų pritrūksime. Problema ta, kad rajone bemaž nebeliko jaunimo. Baigę vidurines mokyklas vieni išvyksta mokytis į didmiesčius, kiti važiuoja dirbti į užsienį. Todėl dabartiniams specialistams pasenus, vargu ar bus kam juos pakeisti”, – įsitikinęs Rokiškio darbo biržos direktorius Jonas Nemickas.

Rokiškio darbo biržos duomenimis, bendras nedarbo lygis rajone sudaro 6 proc., darbo ieškantys jaunuoliai iki 25 metų tesudaro vos 1,7 procento.

Biržų darbo biržos direktorė Laima Kudulienė nerimauja, kad senųjų specialistų greit nebus kam pakeisti. „Darbo neturi tie, kurie dėl kokių nors priežasčių nepajėgia atlikti jiems skirtų užduočių. Nemažos dalies užsiregistravusių Rokiškio darbo biržoje jaunuolių išsilavinimas – vos pradinis”, – sakė J.Nemickas. Darbuotojų Rokiškio įmonėms, pasak darbo biržos vadovo, beveik netrūksta. Anot jo, yra įmonių, įdarbinusių netgi daugiau darbuotojų, nei joms iš tikrųjų reikia. „Per mūsų darbo biržą darbuotojų aktyviai ieško Vilniaus, Kauno, Panevėžio bendrovės. Itin didelė tolimųjų reisų vairuotojų bei statybininkų paklausa”, – teigė J.Nemickas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.