Kremlius ketina kelti klausimą dėl Estijos veiksmų Rusijos ir ES viršūnių susitikime

Rusijos ir Europos Sąjungos (ES) viršūnių susitikime, kuris gegužės 17-18 dienomis vyks netoli Samaros, neabejotinai bus kalbama apie Estijos veiksmus dėl paminklo sovietų kariams, sekmadienį pareiškė Kremliaus atstovas.

„Žinoma, bus kalbama, – sakė norėjęs likti neįvardytas Kremliaus atstovas, paklaustas, ar susitikimo metu bus svarstomas daug aistrų sukėlęs Bronzinio kario perkėlimas. – Tai politizuotas klausimas, kuriam bus skirta vietos (susitikime)”.

„Domėsimės, kas nutiko po 17 metų, kad reikėjo perkelti paminklą. Jei jie (estai) būtų tuoj po nepriklausomybės jį nuvertę, tokia logika mums būtų buvusi nepriimtina, bet suprantama. Kodėl, dar nepriklausydami ES, jie žodžiais deklaravo norą gerinti santykius su Rusija ir būti tolerantiški tautinėms mažumoms, o dabar ši pozicija gerokai pasikeitė?” – kalbėjo jis.

Tuo pat metu Kremliaus atstovas pareiškė, kad Rusija neturi nieko prieš šį viršūnių susitikimą.

„Jokių neigiamų nuotaikų nebus, to paties tikimės iš mūsų kolegų europiečių”, – sakė pašnekovas ir pažymėjo, kad šalys susikoncentruos į planus kurti keturias bendras erdves, siekti bevizio režimo ir kalbėtis tarptautinėmis temomis.

„Akcentuosime vieną dalyką – būtinybę kartu su ES kurti keturias erdves, plėsti sutarčių teisinę bazę, suartėti su ES tarptautiniais klausimais. Bus akcentuojami pozityvus ir pragmatiškas požiūris”, – pažymėjo Kremliaus atstovas.

Jo vertinimu, 90 proc. susitikimo laiko užims būtent šios problemos, ir tik likusį – dėl Estijos veiksmų susidariusi padėtis, JAV planai dislokuoti priešraketinės gynybos elementus Rytų Europoje, Rusijos draudimo importuoti mėsos produktus iš Lenkijos problema.

Pareigūnas paneigė, kad susitikimas galėtų būti atidėtas ar atšauktas dėl įvykių Estijoje. „Nebent būtų prastas oras, – pasakė jis ir tuoj pat patikslino, jog pajuokavo: „Nė kalbos tokios negali būti”.

Jis taip pat atmetė prielaidą, kad Rusija gali imtis sankcijų prieš Estiją. „Tai neatitinka tikrovės, jokių nurodymų dėl sankcijų nėra. Mūsų galimybės paveikti Estiją yra ribotos”, – pareiškė Kremliaus atstovas.

Tačiau jis pabrėžė, kad ES, kuri stojo Talino pusėn sprendžiant paminklo klausimą, pozicija nuvylė Maskvą.

„Vis esmė, kad ši pozicija nesubalansuota”, – sakė jis ir paaiškino, kad jei remdamas Taliną Briuselis būtų pareiškęs, jog revizuoti Antrojo pasaulinio karo rezultatus ir peržiūrėti istoriją yra neleistina, Rusija į tai būtų reagavusi kitaip.

Bet, pasak pareigūno, Maskva supranta ES motyvus – „ji negali pasmerkti Talino, nes taip prisipažintų priėmusi į savo gretas nesubrendusią narę”.

„Bet ES itin nemalonu tai, kad jie daug metų sąžiningai finansavo įvairias tautinių mažumų integravimo, kalbos rėmimo programas. Dabar aišku, kad šie pinigai buvo paleisti vėjais”, – nurodė Kremliaus atstovas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.