Po Pietų Osetijos sostinės apšaudymo Cchinvalis ir Tbilisis kaltina vienas kitą

Šeštadienį buvo apšaudyta buvusios Gruzijos autonomijos, dabar de facto nepriklausomos Pietų Osetijos sostinė Cchinvalis.

Apie apgadintus namus pranešė Mamisano mikrorajono gyventojai, pasak kurių kone pusvalandį stambaus kalibro kulkosvaidžiai šaudė iš Ergnečio ir Nikozio kaimų, kur dislokuoti Gruzijos gynybos ministerijos daliniai.

Pietų Osetijos informacijos ir spaudos komiteto pirmininkė Irina Gaglojeva pranešė, kad „vos tik prasidėjus apšaudymui stebėtojai užfiksavo, kad prie Ergnečio atvažiavo apie 10 sunkvežimių su kariškiais, kurie užėmė pozicijas išilgai kaimo ribos”.

„Manome, kad miestas buvo apšaudytas specialiai, ieškant dingsties permesti į respublikos teritoriją ginkluotų žmonių ir sustiprinti karinę grupuotę Gruzijos anklave”, – paaiškino I.Gaglojeva.

Ji pabrėžė, kad negalutiniais taikdarių ir Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacijos (ESBO) stebėtojų, kurie atliko įvykio vietos apžiūrą, duomenimis, apšaudymą pradėjo Gruzija.

Tuo tarpu Gruzijos valdžia „dezinformacija” pavadino Pietų Osetijos tvirtinimus, kad šeštadienį vakare iš Nikozio ir Ergnečio kaimų buvo apšaudyta pietinė Cchinvalio dalis.

Su Cchinvalio rajonu besiribojančio Šida Kartlio administracinio krašto ir mišrių pajėgų taikai palaikyti Gruzijos štabo atstovai pareiškė, kad „iš tikrųjų Pietų Osetija iš pietinės Cchinvalio dalies stambaus kalibro ginklų sviediniais maždaug 20 minučių atakavo Gruzijos policijos postus Nikozyje ir Ergnetyje, ir sužeidė vieną Gruzijos policijos darbuotoją”.

Gruzija buvo priversta atidengti atsakomąją ugnį Pietų Osetijos ugnies taškų, esančių prie Cchinvalio, kryptimi. Šūviai iš Cchinvalio Nikozio ir Ergnečio kryptimi liovėsi tik įsikišus mišriųjų pajėgų taikai palaikyti vadovybei ir Rusijos batalionui, nurodė Gruzijos atstovai.

Pietų Osetija, sovietmečiu buvusi Gruzijos autonominė sritis, kuri šiaurėje ribojasi su Rusija, paskelbė nepriklausomybę dešimtojo dešimtmečio pradžioje po ginkluoto konflikto, nusinešusio tūkstančius žmonių gyvybių.

Nuo to laiko Pietų Osetija nesėkmingai mėgina pasiekti, kad jos nepriklausomybę pripažintų tarptautinė bendriją arba ji būtų priimta į Rusijos sudėtį. Tbilisio siūlomos plačios autonomijos teisės Gruzijos valstybės sudėtyje ir saugumo garantijos osetinams nėra patrauklios nepripažintos respublikos valdžiai.

Atėjusio į valdžią Gruzijoje prezidento Michailo Saakašvilio paskelbtas tikslas susigrąžinti prarastas Gruzijos teritorijas itin pablogino Tbilisio ir Cchinvalio santykius, o per padažnėjusius incidentus tarp abiejų šalių neretai žūsta žmonių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.