Neįprastas fenomenas: netikėtas bičių kolonijų žlugimas

Per pastaruosius dešimtmečius išmirė daug gyvūnų rūšių. Beje, žmonės dažniausiai to net nepastebėdavo. Šiuo metu JAV mirštančios bitės (pražuvo maždaug ketvirtadalis visų sparnuotųjų) verčia nerimauti ne tik specialistus, bet ir mėgėjus…

Nors biologai iki šiol nepateikė aiškaus atsakymo į klausimus, kodėl nyksta naudingosios skrajūnės, renkančios saldžias žiedadulkes, žemės ūkio specialistai jau įspėja apie rimtas šio reiškinio pasekmes.

Jei bitės ir ateityje nyks tokiais pat sparčiais tempais, Šiaurės Amerikos gyventojų aprūpinimas maisto produktais gali sutrikti.

Pirmieji požymiai, liudijantys, kad Šiaurės Amerikos bites užpuolė kažkokia nežinoma liga, buvo pastebėti praėjusių metų lapkritį Floridoje.

Vienas Pensilvanijos valstijos bitininkas į citrusinių vaismedžių giraitę atgabeno žiemoti keliasdešimt bičių šeimų.

Vėliau patikrinęs, kaip jos laikosi, pamatė, kad beveik visos bitės išmirė. Šios ligos, kuriai netgi duotas specialus mokslinis pavadinimas – netikėtas kolonijų žlugimas (Colony Collapse Disorder), aukomis tapo beveik ketvirtadalis JAV bičių populiacijos.

Paslaptinga liga apėmė daugiau kaip pusę Amerikos valstijų ir kai kuriuos Kanados rajonus.

Panašių bičių žūties atvejų užfiksuota ir Vokietijoje, Lenkijoje, taip pat Viduržemio jūros pakrančių valstybėse. Tiesa, ligos mastai buvo kur kas menkesni nei Šiaurės Amerikoje.

Tyrėjų grupės, bandančios rasti bičių mirties priežastis, iki šiol nepriėjo prie vieningos išvados.

Bandymai palyginti su ankstesniais netikėtais masiškos bičių žūties atvejais nieko gero nedavė.

Štai dabar prie avilių nebeaptinkama negyvų bičių, kurias būtų galima ištirti.

Be to, nė vienas bitininkas, kurio bitės išmirė, nepastebėjo jų apsinuodijimo pėdsakų.

JAV žemės ūkio ministerijos Belsvilio laboratorijos, tiriančios bites, vadovas Džemas Petis mano, kad naudingųjų vabzdžių žūties priežastis galėtų būti šios: parazitai, nežinomas virusas, bakterijos, pesticidai arba šių veiksnių derinys.

Pensilvanijos valstybiniame universitete įkurtos laboratorijos neįprastam fenomenui tirti vadovas Denis Van Engeldorfas teigia, kad tradicinės įtariamosios, pavyzdžiui, parazituojančios erkės, čia niekuo dėtos.

Kalifornijos San Francisko universiteto moksliniai bendradarbiai mano, kad svarbiausia kaltė tenka vienaląsčiam parazitui Nosema ceranae.

Kartu tiriamos kitos versijos. Viena iš jų – pražūtinga smogo įtaka, kita – genetiškai modifikuoti augalai, iš kurių bitės rinko medų.

Kol biologai vis dar klaidžioja patamsiais, žemės ūkio ekspertai piešia gana niūrias perspektyvas.

Pavyzdžiui, JAV žemės ūkio ministerijos mokslininkai įspėja, kad maždaug trečdalis žmogaus maisto produktų gaunama iš augalų, kuriuos apdulkina vabzdžiai.

Pilkosios darbštuolės apdulkina iki 80 proc. augalų.

Daugelio augalų žiedus apdulkina vien tik bitės. Tarp jų paminėtini vaismedžiai: obelys, vyšnios, persikai ir kiviai, taip pat daug daržovių: sojos pupelės, šparagai, brokoliai, salierai, aguročiai ir agurkai.

Jei bičių žūties nepavyks sustabdyti, vaisiai negalės prinokti ir išnyks nuo parduotuvių prekystalių.

JAV žemės ūkio ministerijos vyriausiasis agronomas Keinas Cheketas sako, kad bičių žlugimo fenomenas šiuo metu didžiausią grėsmę kelia Šiaurės Amerikos aprūpinimui maisto produktais.

Žemės ūkio ministras Maikas Jochansas pareiškė, kad kyla grėsmė gamybai, susijusiai su grūdinėmis kultūromis, kurias apdulkina bitės.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Mokslas su žyma , , , , .

1 atsiliepimas į "Neįprastas fenomenas: netikėtas bičių kolonijų žlugimas"

  1. Žilvinas Baronas

    🙄
    Keistoka, kodėl nesvarstoma nenatūralių elektromagnetinių laukų įtakos galimybė bičių mirštamumui? Gal dėl tos pačios priežasties, dėl ko neigiamas mikrobangų realus poveikis smegenų veiklai? Aš apie mobilius ir tt, jeigu ką… 😉 Kaip ten genialus žmogus Ainštainas (nereikia manęs tasyti… 😀 ) apie bičių mirimą šnekėjo?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.